Ukategorisert

Høyre for avkriminalisering i 2009?

Høyre kan komme til å endre sin narkotikapolitikk, og gå inn for tiltak som hører inn under avkriminaliseringslinjen.

Høyre har som parti utmerket seg negativt (i liberale øyne) med nulltoleranse som merkelapp på sin narkotikapolitikk. Senest i fjoårets valgkamp. Nå kan dette gå mot en endring.

Det er i en grundig bloggpost at Vox Populi redegjør for Høyres mulige endring av sin narkotikapolitikk. Høyre har, prisverdig nok, en egen nettside som redegjør for programprosessen – og inviterer til innspill. 12.juni var narkotikapolitikken omtalt i en bloggpost der.

Avkriminalisering går som kjent ut på å behandle narkomane som syke snarere enn kriminelle. Avhengighet er en sykdom. Man skal tilby behandling, og noen av tiltakene er av det mer uortodokse slaget; utdeling av metadon og subutex. I tillegg skal narkomanes verdighet økes, ved f.eks opprettelse av sprøyterom. Så slipper narkomane å sette sine sprøyter under broer eller i portrom – og de får tilgang på rene sprøyter. De som går lengst innen denne linjen vil også dele ut heroin – dels som en del av behandlingen og dels for å ta bunnen ut av narkotikamarkedet. Hvis Høyre nå skulle gå inn for disse tiltakene vil det fremstå som den rene revolusjonen for partiets tillitsvalgte og folkevalgte.

De mer hardføre kriminalpolitikerne i partiet kan glede seg desto mer over den andre siden ved politikken; å ta bakmennene i narkotikahandelen.

Vi har våre tvil om Høyre kommer til å legge om. Partiets holdninger til tiggere, prostituerte, og til narkomane på Plata, utmerker seg ikke som hverken spesielt tolerant eller liberal.

Vox Populi skal ha takk for en grundig redegjørelse. Så venter vi spent på utviklingen innen Høyres politikk innen området narkotika.

Tags:

15 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Knut Johannessen
13 years ago

Jeg må presisere at min bloggpost om temaet ikke har noen annen knytning til Høyre enn at det var et svar på utfordringen som var i Programkomitèens post. Alt jeg skriver er kun mitt syn og kan på ingen måte kobles mot Høyres. Jeg er ikke medlem av partiet heller. Jeg deler dessverre Liberalerens syn på at nok er langt frem før Høyre tar et skritt bort sin nulltoleranse. Men det hindrer ikke at man kan forsøke å påvirke. «En lang reise starter med det første skritt.»

Knut Johannessen
13 years ago

Jeg takker for rosen, men slik teksten var utformet, så kunne det kanskje misforstås som å være et signal fra Høyre.

Reidar Barstad
13 years ago

En liberalisering av narkotikapolitikken vil nok aldri bli aktuelt fordi norske politikere er for feige til å utfordre den nye verdensorden som har narkotikasmugling-og salg som et viktig ledd i arbeidet for økt profitt og destruksjon av store befolkningsgrupper rundt omkring i verden. De har nå fått fart på opiumsproduksjonen i Afganistan og CIA smugler som bare det og deres innleide fly for transport må stadig nødlande, sist i Venezuela. De er avslørt flere ganger men man får aldri lese om det i norske aviser, så da kan det jo umulig være tilfelle? Eller?

Piris
Piris
13 years ago

Gi blanke f … i de politiske korrekte !
Her støtter jeg Høyre fullt ut og ikke noen andre trangsynte partier !

Knut Johannessen
13 years ago

Piris: Det hadde jo vært interessant å vite hvorfor du støtter Høyres syn. Ikke minst hvorfor det er trangsynt å ha et annet syn på narkotikapolitikken.

Pleym: God idè! Det burde absolutt vært tema for et seminar hos Civita.

Piris
Piris
13 years ago

Knut : Jeg syns det er på tide at politiet slutter å behandle de narkomane som kriminelle. Jeg syns det er på høy tid at politikerne behandler alle mennesker
på en bedre måte enn de gjør idag ! Narkomane må jo få leve et verdig liv som alle oss mennesker og ikke bli behandlet som «søppel» fordi politikerne har
bestemt at bruk av narkotika er en kriminell handling ! Håpløs for meg at de kriminaliserer en handling, men ikke hjelper dem til et bedre liv !

Knut Johannessen
13 years ago

Piris: Beklager om jeg virker en smule forvirret, men det du sier i siste kommentar er jo i motstrid til det du sier i kommentar nr. 5. Det er mulig jeg burde forstå at det var ironisk ment?

Dersom dette er ditt egentlige syn, så er det ikke i tråd med det Høyre mener. De vil jo fortsatte straffe narkomane for besittelse og bruk. Men jeg kan jo glede meg over at vi har samme syn.

Nicolai Mellbye
Nicolai Mellbye
13 years ago

I og med at Narkotika er forbudt i Norge så blir det da ganske håpløst at staten skal dele ut Narkotika til de Narkomane. Dette blir jo nesten som aktiv dødshjelp og da må jo faktisk lovene endres deretter og noe som aldri kommer til å skje i Norge. Det blir jo faktisk å frivillig ødelegge disse menneskene enda mer en det de allerede er. Dette er jo å dra det litt langt men det er jo faktisk en tråd som kan trekkes. Jeg vet at Narkomane har det hardt og vi har en medlidenhetspolitikk som sier at det er… Read more »

Knut Johannessen
13 years ago

Kommentar 11, Nicolai Mellbye: Det er tvert i mot det motsatte av aktiv dødshjelp som skjer når man gir heroin til narkomane som en del av behandlingen. Jeg vet at fakta ødelegger de fleste debatter, men jeg anbefaler deg å lese denne studien av et prosjekt som foregikk i Zürich og som ble publisert i Lancet i 2006. Den viser hva som skjer når man legaliserer samtidig som man behandler. http://www.cesda.net/downloads/lancet1.pdf. Om du får problemer med nedlastningen så kan du lese om undersøkelsen her: http://www.independent.co.uk/news/uk/crime/heroin-the-solution-480734.html I motsetning til deg, tror jeg vi om ikke alt for lenge får en avkriminalisering.… Read more »

Nicolai Mellbye
Nicolai Mellbye
13 years ago

Jeg er klar over det med tvang men folk må faktisk tvinges inn i fengsel når de blir arrestert. Hva med å si det samme her, det er en straff. Eller oops nei, om man skal sone i Norsk fengsel trenger mann ikke engang møte opp, mann får jo ny innkallelse til soning. Norge er bare blitt patetisk i internasjonal sammenheng og mann kommer ikke bort i fra det. Ingen politikere utenom FRP og litt høyre våger og gå ut og si nå burer vi dem inne. Litt usikker på FRPs ståsted anngående missbrukere. Har blitt en enorm snillilisme i… Read more »

Nikolai Dragnes
Nikolai Dragnes
13 years ago

Var på en måte på tide. Det er blitt 11 år siden jeg prøvde å forklare Oslo Høyre dette, man kan i hvert fall ikke påstå at man ikke er konservativ i de kretser. Det faktum at overdosene går drastisk ned med sprøyterom og det faktum at både legeordinert heroin (på legeobservert sprøyterom), subutex eller metadon (til egen bruk) øker mer enn betydelig sjangsen for rehabilitering til fungerende individer som til og med kan arbeide. Det viser konsekvent tiltakene fra Sveits, Nederland og Tyskland. Der tallmaterialet over antall overdoser og narkomane i prosjektene, som ender med arbeid og betydelig redusert… Read more »

Fra arkivet