Ukategorisert

De liberale sviktet i Sverige

Sverige har vedtatt en ny lov om overvåkning. Loven gir organet FRA (Försvarets Radioanstalt) rett til å avlytte alle telefonsamtaler og datatrafikk over kabelnett inn og ut av Sverige. Det betyr også at mye av innenlandsk e-post blir avlyttet, siden den går over utenlandske servere. Og til høsten skal Sverige vedta EUs datalagringsdirektiv..

Det har vært voldsom motstand mot loven i Sverige, før gårsdagens vedtak i riksdagen. Samtlige partipolitiske ungdomsorganisasjoner, hele opposisjonen (de svenske sosialdemokratene, det svenske SV, og Miljøpartiet) og en rekke andre organer har markert sin motstand. Først og fremst har motstanden blitt synliggjort og drevet frem av bloggere, slik Vox Populi skrev igår.

NRK rapporterte (før vedtaket) at en slik lov ville vært svært dramatisk om noe slikt ble vedtatt i Norge. VG trykket en NTB-melding om de sterke protestene. Computerworld var naturligvis opptatt av FRA-loven, og Ove Skåra i Datatilsynet uttalte at loven går lenger enn EUs datalagringsdirektiv. Han sammenligner den svenske loven med Echelon-systemet i USA.

Blant dem som har vært sterkt i tvil, er den svenske Centern-representanten og liberaleren Fredrick Federley. Han blogget om sin tvil. I et sterkt følelsesladet innlegg i riksdagen sa han at han ikke kunne stemme for loven uten endringer. Han mener at han fikk de endringene. Til den bloggposten der han redegjør for hvorfor han stemte for det sminkede forslaget har han fått over 400 kommentarer..

Svenska Aftonbladet omtaler vedtaket, og spesielt at en av regjeringens representanter avstod fra å stemme. De som står bak hjemmesiden mot loven mener det vil ta en generasjon før Sverige får en ny borgerlig regjering.

Det er forstemmende at en slik lov kan bli vedtatt når Venstres søsterparti Folkpartiet liberalerna er regjeringsparti, og med liberale personer som Fredrick Federley i Riksdagen.

Dagbladet omtaler loven og motstanden her. Det er også omtale i flere andre aviser (stort sett samme NTB-melding), og en egen artikkel i Dagsavisen. Lee Bygrave uttaler til Stavanger Aftenblad at den svenske loven også kan få konsekvenser for Norge.

Fordi epost vil bli overvåket som følge av den nye eposten, linker fagbladet Journalisten til svenske Resume om hvem man ikke bør tipse – hvis man vil unngå overvåkningen – og sette kildevernet i fare.

Som om ikke FRA-loven er ille nok: En representant for det svenske regjeringspartiet Moderata Samlingspartiet uttalte seg igår sterkt kritisk til Datalagringsdirektivet, men innrømmet at partiet som regjeringsparti i Sverige til høsten er nødt til å bidra til at direktivet innlemmes i svensk lov. Hun så ingen mulighet til å slippe unna. Men hun håper Norge kan bidra til å stanse direktivet.

Liberaleren er som kjent sterkt engasjert i kampen for å beholde personvernet intakt, og har derfor startet en epostkampanje for å forhindre at EUs datalagringsdirektiv blir tatt inn i norsk lovverk. Bloggeren Vox Populi startet på samme tid en elektronisk underskriftskampanje mot direktivet, og en gruppe mot direktivet på Facebook har 17 000 medlemmer.

En svensk nettside som ble startet mot FRA-loven har hatt 350 000 besøk, skriver Vox Populi. Til tross for det voldsomme engasjementet ble FRA-loven vedtatt. Men debatten i Sverige startet veldig sent.

Debatten i Norge tok for alvor av i januar, men fremover forsommeren har det blitt merkbart stillere. Vedtaket i Sverige kan føre til fornyet debatt både om personvern, overvåkning og datalagringsdirektivet.

Vis din støtte til personvernet, du også – og delta i kampen mot datalagringsdirektivet!

Mest lest

Arrangementer