Vegard Høidalen risikerer ni måneders karantene fordi han har fått fire advarsler for brudd på meldeplikten. De siste tre ligger innenfor en 18 måneders periode.
–Jeg syns systemet er det glade vanvidd, sier Vegard Høidalen til Aftenposten.
Et par hundre idrettsutøvere står i dag på en liste der alle har meldeplikt til Antidoping Norge. Utøverne må oppgi opplysninger hvor dopingkontrollørene kan treffe dem slik at eventuelle kontroller kan utføres. Meldeplikten er et klart brudd med utøvernes personvern.
Unge Venstre grep fatt i denne saken i fjor sommer. Ungdomspartiet mener at idrettsutøverne har rett til et privatliv, selv om dem har valgt toppidrett av fri vilje. Den forrige lederen, Lars-Henrik Michelsen, oppfordret utøverne, gjennom Dagbladet, til å bryte meldeplikten. Michelsen mener at meldeplikten kun kan fortsette dersom utøverne lar seg presse til å samarbeide med Antidoping Norge.
Hvis idrettsutøverne ønsker et privatliv, bør dem i solidaritet med Vegard Høidalen bryte meldeplikten. Dersom et stort flertall følger rådet, vil meldepliktsystemet bryte sammen. Det vil være en seier for personvernet.
Les brevetUnge Venstre har sendt til personvernkommisjonen.
Her må man holde tunga rett i munnen. Meldeplikt er underlagt internasjonale regler for idretten. Reglene er gitt av WADA. Alle land som ønsker å delta med sine utøvere i OL må inkludere reglene i sitt nasjonale regelverk for idretten. I WADAS regelverk er det krav til meldeplikt. Dersom Norges Idrettsforbund hadde valgt å ikke godta disse reglene ville ikke norke utøvere fått delta i OL. Er det noe Norge ønsker? Regelverket er jo til for å ivareta interessene til rene utøvere, slik at de de konkurrerer mot ikke skal kunne gjemme seg bort for dopingkontroll, slik Mühlegg gjorde. Det… Read more »
Sportsfrik: At regelverket er internasjonalt, er vel ikke noe argument for at det ikke bør endres?
Dersom det stemmer at dette er pålagt av WADA, betyr det vel at det må jobbes inn mot WADA da for å endre det. Norges idrettsforbund må jo følge internasjonale regler, ellers vil det til syvende og sist gå ut over norske utøvere uansett. Så lenge dette er en del av regelverket for idretten må man kunne forvente at utøvere spiller etter de reglene som gjelder. De kan jo ikke velge fritt på fotballbanen heller hvilke av fotballens regler de vil følge eller ikke….. «Nei takk, den offside-regelen passer meg dårlig, så jeg velger å ikke følge den»…
Her er jeg uenig med Liberaleren: Hvis noen ønsker å arrangere en idrettskonkurranse, må de ha lov til å sette de vilkår for konkurransen som de ønsker. De som er uenige med reglene kan la være å delta og konkurrere i en annen konkurranse.
Så kan man peke på de tette båndene det er mellom OL, Idrettsforbudet og myndighetene, men det er i prinsippet en annen diskusjon.
#15, det virker som om meldeplikten er en ordningen som utøverne har fått trådt nedover hodene. I alle fall er det mange utøvere som er svært misfornøyd eller ikke klar over hvor streng ordningen er. Vegard Høidalen er bare èn av mange eksempel. En link til et intervju med Anne Margrethe Hausken, som dessverre støtter ordningen. http://www.antidoping.no/files/%7B20A4C797-C2F4-40DD-98F2-7F2FE721BC5C%7D.pdf Da dette ble vedtatt, både nasjonalt og internasjonalt, burde de liberale kreftene i idrettsbevegelsen vært våken. De sterke reaksjonene burde kommet før meldeplikten ble innført. Når den nå er innført bør alle som er imot ordningen bryte meldeplikten. Dersom utøverne er interessert i… Read more »
BMS – jeg tror jeg er uenig. Hvis vi forutsetter at ikke det er myndighetsinnblanding her (noe det selvsagt er, men det er mer et spørsmål om urimelig favorisering) er konkurransereglene innen idretten en frivillig avtale mellom utøveren og de organisasjonene som arrangerer konkurransen. Er du uenig i prinsippet at de skal kunne avtale hvilke vilkår du vil ? Dersom vilkårene er satt på den måten som reglene for organisasjonen foreskriver, er vi fremdeles i en frivillig avtale, og utøverne har lite å klage på. Dette er ikke et spørsmål om legalisering av doping eller hvorvidt et mål om dopfri… Read more »
Dessuten – en boikott av ordningen vil innebære et kontraktsbrudd. Er det ikke et grunnleggende liberalt prinsipp at inngåtte kontrakter skal holdes ? De som er så misfornøyde med ordningen kan evt melde seg ut av organisasjonen.
B.M. Solvik: Sånn snakker en som ikke har sett noen av sine nærmeste ha tre hjerteinfarkt i en alder av 21 år, og erklært 100% arbeidsufør som følge av misbruk av anabole steroider…
Dersom man skal tenke på barn og unge som driver idrett, er vel neppe doperne noe godt forbilde. Ønsker du virkelig at idretten ikke skal være et godt og sunt alternativ til barn og unge, men en arena der de blir lært opp i misbruk av medikamenter og ødelegger helsen for resten av livet?? Det blir konsekvensen av å legalisere doping…
#15, vi er nok ikke så uenige som det kan se ut til. Forskjellen er at Liberaleren ønsker at medlemmene i Norges Idrettsforbund, også medlemmene i andre lands forbund, skal bruke makten sin. Meldeplikten er vedtatt. De som er utøvere kan enten prøve å få omgjort ordningen gjennom vedtak eller boikotte hele systemet. Hvis mange nok velger det siste, noe Unge Venstre har foreslått, vil ordningen falle sammen. Sannsynligvis det enkleste, men tungt nok ettersom mange må gjøre den samme handlingen. Det er vanskelig ettersom utøverne/menneskene er forskjellige. Jeg er medlem av Norges Idrettsforbund gjennom mitt medlemskap i en fotballklubb/idrettsforening.… Read more »
Sitat BMS: «De som tror på en dopfri idrett har fortsatt tro på krig. Liberaleren tror krigen er tapt, og vi ønsker at doping legaliseres. Først da får utøverne muligheten til å konkurrere med like vilkår.» Ved å legalisere doping oppnår du det motsatte av det du hevder her. Resultatet vil være at konkurransen står mellom de ulike laboratoriene. De som har mest penger til å skaffe de dyktigste kjemikerne, laboratoriene og forskerne vil ha et stort konkurransefortrinn. Da snakker vi ikke om idrett lenger… Samtidig gjør vi idretten til et lite attraktivt tilbud, der man må være nødt til… Read more »
Sportsfrik, den konkurransen du sikter til finnes allerede. Forbudet bidrar kun til at alt foregår i ”mørke” rom. Utøvere med de flinkeste fagfolkene og mest penger vinner, fordi de skjuler bruk av doping.
BMS: det du sier nå viser jo nettopp at meldepliktssystemet er et viktig virkemiddel for å få bukt med doping i idretten. Doping satt i system vet vi har vært tilfelle i de gamle østblokkstatene, i enkelte sydeuropeiske land og USA, det viser jo de siste tids avsløringer. Etter at meldeplikten ble innført i 2004 har man vært i stand til å avsløre flere dopede utøvere og dopinglaboratorier, nettopp fordi det muliggjør å teste utøvere utenfor konkurranse. Se for eksempel på saken med Eufemiano Fuentes eller Balko saken i USA. Nettet strammer seg til rundt de urene utøverne, når de… Read more »
Sportsfrik, du blir sannsynligvis aldri enig med oss i Liberaleren, men meldingsplikten er en tvangsordning som rammer alle, også dem som er helt uskyldig.
Tenk deg en lignende ordning i det sivile samfunn, der myndighetene skal kontrollere at vi ikke bruker narkotika eller pågår drap. Det innføres en kollektiv ordning som gjelder alle, og vi må rapportere til myndighetene hvor vi til enhver tid befinner oss. Bør vi akseptere en slik ordning, selv om det er frivillig å leve? Det hadde selvfølgelig blitt opprør dersom politikerne hadde vedtatt et system lik det som toppidrettsutøverne lever med.
Det er viktig å skille mellom hva man mener skal være lov og hva man kanskje har lyst til å boikotte/endre selv om man mener det er innenfor det som skal være tillatt. Å følge reglene til en forening man frivillig har meldt seg inn i, er jo ikke tvang. Det er jo bare å melde seg ut (ikke boikotte og fortsatt være medlem, det vil være kontraktsbrudd). Å sammenligne dette med en tenkt situasjon der myndighetene krever å vite hvor du er, er feil, fordi man har ingen mulighet til å melde seg ut. Staten har monopol på bruk av tvang i et land, man… Read more »