Ukategorisert

Amnesti for overvåkerne i USA

Kongressen har vedtatt en lov som gir amnesti til dem som hjalp de føderale myndighetene med ulovlig overvåkning rett efter angrepet 11.september. Nürnberg-prinsippet burde være bedre kjent også blant amerikanske lovgivere.

Det var igår at meldingene kom, både på nettavisene og i etermediene, om at Senatet har vedtatt loven. Obama stemte for. Clinton stemte mot. McCain drev valgkamp og stemte ikke. President Bush har allerede signert loven melder VG, og loven dermed kan tre i kraft.

Aftenposten skriver om amnestiet: «Den ny loven innebærer blant annet at teleselskapene som bisto overvåkingstjenesten med avlytting i tiden etter terrorangrepene i 2001, ikke kan straffeforfølges.»

Og videre: «Etter terrorangrepene i 2001 ga Bush tillatelse til at det nasjonale sikkerhetsbyrået NSA avlyttet samtaler og fulgte med på e-post både i USA og i utlandet uten at noen domstoler var involvert.
I henhold til en lov fra 1978 skulle avlyttingen blitt godkjent av en spesialopprettet domstol.
Avlyttingsprogrammet ble kjent i 2005 og skapte rabalder blant borgerrettsorganisasjoner, men Bush mener praksisen var lovlig ettersom han hadde vide fullmakter i en krigssituasjon.
Denne avlyttingen ble foretatt uten rettslig fullmakt.»

Nürnberg-prinsippet vs. JFK-holdningen
Jeg festet meg ved en begrunnelse som ble gitt på radio (oversatt av meg):

«Hvis regjeringen ber deg om å gjøre noe, så sier du ikke nei.»

Det minner meg mye om en formulering i John F. Kennedys innsettelsestale: «Ikke spør hva landet kan gjøre for deg, men hva du kan gjøre for landet».

Det er altså snakk om lovstridig avlytning av kommunikasjon det er gitt amnesti til. La oss dra en linje til; Lund-kommisjonen i Norge, nedsatt for å ta et oppgjør ikke med lovlig og berettiget overvåkning (slik noen tror), men den lovstridige overvåkningen.

Stater holder seg ofte med ikke bare kjent og synlig politi, men også med hemmelig politi. Sistnevnte skal ta seg av de mer alvorlige truslene – mot landets sikkerhet. Men også et hemmelig politi må operere innenfor loven.

Saksøke statens lakeier?
Amerikanske borgere som ble overvåket ulovlig i den perioden det er snakk om, kan ha risikert stigmatisering i yrkeslivet, blitt hindret i å ta utdannelse etc. Disse burde naturligvis gå til sak mot statens lakeier.

Det er dessverre umulig, med det vedtatte amnestiet.

Slik gjør individets og demokratiets høyborg USA seg til beskytter også av dem som tjener diktaturer.

I krigsforbryterrettssaken i Nürnberg i 1945/46 ble det slått fast at å henvise til ordre ikke var nok til å unngå domfellelse. Tvert imot ble det personlige ansvar og den personlige integritet fremhevet. Man burde forstå at det man gjorde var galt, og enten si stopp, eller rett og slett unnlate å følge ordre.

USA har nå gitt også diktaturenes lakeier argumenter å bruke; når staten ber deg gjøre noe, sier du ikke nei. Det er jo til landets beste.

Det er trist og tragisk at et land tuftet på individualisme og det personlige ansvar, samt grenser for statens makt, skal finne på slikt.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
13 years ago

Grotesk er det. Dette får meg til å tenke på den hederskronte postloven som gjør det straffbart å lese andres brev, dette prinsippet sitter såpass i ryggmargen på de fleste at de vil oppfatte det som helt uakseptabelt å lese andres brev.

Jeg forstår ikke hvorfor at det for elektronisk kommunikasjon skal være fritt fram.

Kjetil
Kjetil
13 years ago

Vi ser dessverre at USA er på full fart til å bli en fascist-stat. Tragisk for en nasjon som ynder å kalle seg beskytter av individualisme og personlig frihet. I løpet av få år har Bush-administrasjonen klart å maltraktere alt av frihetlige idealer USA en gang representerte. Jesse Ventura, tidligere guvernør i Minnesota, har i flere intervjuer (som også ligger på YouTube) fortalt om venner han har i Europa som nå skyr USA som pesten. De drar rett og slett ikke til USA lenger, fordi de ikke ønsker å bli trakassert av amerikanske myndigheter. Han har også sagt at når… Read more »

Voodoo-king
Voodoo-king
13 years ago

Hysteri og panikk! DANGER DANGER DANGER!!! Snart er det USA mot alle. Konfliktene tilspisser seg. Mye virker uløselig. Om Israel angriper Iran skyter oljeprisen i været, om oljeprisen skyter i været tanker verdensøkonomien, om verdensøkonomien tanker, kollapser dollaren, om dollaren kollapser taper kina enormt med penger. Den europeiske sentralbanken heller bensin på bålet med ordbruk som inflation could explode, noen form for omvendt marshallhjelp er ikke å finne. Om alt dette ikke er hysteri og panikk skapt ved design er verden virkelig ille ute å kjøre. En bølge av proteksjonisme vil komme og verden vil bli satt langt tilbake i… Read more »

Fra arkivet

 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Hvorfor ble de AKP-ml-ere?Hvorfor ble de AKP-ml-ere?
  Hvorfor ble så mange av 70-tallets skarpeste unge hjerner del av denne bevegelsen?
 • Norge – verdens beste land å bo i?Norge – verdens beste land å bo i?
  Vi hører det en gang i året i mediene. Norge er verdens beste land å bo i. FN sier det, får vi høre. Men sier FN virkelig dette?
 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Kun flere bolighaier vil føre til bedre leieforholdKun flere bolighaier vil føre til bedre leieforhold
  Oslo-aktivister krever endringer i boligpolitikken. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at en mer aktiv boligpolitikk vil bedre situasjonen for leietagere.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?