Ukategorisert

Klipp håret og få deg en jobb!

Haakon Lie, Aps partisekretær 1965 – 69 bruker stadig fortidens løsninger på dagens utfordringer. Han vil jage og utvise tiggere fra Oslo sentrum. Ja, helst fra landet.

De narkomane har Lie vondt av, men tiggerne må vekk. Til Dagsavisen sier han: «– Norge skal ikke være noe arbeidsmarked for profesjonelle tiggere og tyver fra Øst-Europa.»

La oss ta det positive i intervjuet først: Lie ønsker at saksbehandlingstiden for å gi narkomane metadon må ned. Og prostituerte må gies en annen jobb når forbudet mot prostitusjon innføres (han må ha glemt at det ikke er salg av sex som skal forbys, men kjøp).

Haakon Lie var partisekretær dengang Ap bygget opp igjen landet efter krigen. Ja, 2.verdenskrig, om du skulle være i tvil. Da alle skulle løfte i flokk, og det ikke var rom for avvik. Og avviker var du om du var same, homofil, tater, sigøyner eller barnehjemsbarn. Ja, også kommunistene selvsagt. De andre kunne undertrykkes, steriliseres, misbrukes – men kommunistene måtte overvåkes. At noen skulle ønske å bruke tiden på annet enn Fram-fylkingen, bygdeungdomslaget, musikkorpset, Speidern eller lignende aktiviteter, var helt uhørt. Tvilen var det ikke rom for. Parolen «klipp håret og få deg en jobb» må stamme fra denne tiden. Eller kanskje nærmere slutten av 60-tallet. For på bilder og film fra 1950-tallet er vel ikke hårlengden særlig lang. Eller for å si det på en annen måte; Like kort som toleransegrensen til en viss partisekretær.

Mange tiggere kommer nå til Norge fra regimer som var rødere enn sosialdemokratiet i store deler av efterkrigstiden. Uten at de klarte å utrydde fattigdommen av den grunn.

Å sende utenlandske tiggere til grensen er imidlertid en enkel og hjerteløs løsning. Lie har muligens glemt EØS-avtalen; den avtalen som Gros 3.regjering fikk Norge med i, og som sier at det skal være fri bevegelse av arbeidskraft i Europa. Og det skal være passfrihet mellom medlemslandene.

Enkelte av Lies like nostalgiske og tilbakeskuende partifeller mener man kan bruke loven mot tiggerne. Det er nemlig ikke lov å komme på turistvisum og jobbe. Å kalle tigging jobb er noe spesielt. Det er svikt i selve premisset.

Lies partifelle justisminister Knut Storberget mener politiet har hjemlene som skal til, men mener at å rydde gatene for det flertallet anser som uønsket ikke skal være noen prioritert oppgave for politiet.

Hvem som helst kan sette seg ned med en kopp på Karl Johan. Å kalle det en jobb er en fornærmelse både mot vanlige arbeidsfolk og mot dem som tigger. Tiggerne er en påminnelse om at hverken skatter, politiske vedtak eller en stor velferdsstat klarer å løse alle utfordringer i samfunnet.

Da gjør Haakon Lie som han alltid har gjort; roper på politiet. I hans velmaktsdager var det kommunistene, sigøynerne, taterne og andre utdefinerte. Idag er det utenlandske tiggere.

Statsministeren sier at mottoet for regjeringens politikk er at «alle skal med».

Haakon Lie har ingen sans for dét.

14 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
13 years ago

Sigøynertiggerne fortjener overhode ikke vår sympati, de har jo tross alt begått den dumhet å bli født i et av Europas fattigste og mest vanstyrte land, dertil har de latt seg føde inn i Europas fattigste og mest diskriminerte minoritet. De narkomane derimot fortjener all vår sympati: De har valgt å gå til grunne i rusmiddelmisbruk i Europas rikeste land med et velutviklet helsevesen, dertil har myndighetene opphevet tiggeforbudet slik at de kan bomme småsjpenn hele veien fra Flytoget til Kirkeristen. La oss heller ikke glemme: EU har vært så generøse å gi fri adgang for rumenere slik at de… Read more »

Konrad
13 years ago

Jødeproblem, sigøynerproblem, tiggerproblem.
Verden er full av problemer som krever en endelig løsning.

Piris
Piris
13 years ago

Hva med å starte et nytt parti ?
DUPP – Det Ukorrekte Politiske Parti ?

Konrad
13 years ago

Tiltredes! Det er politisk ukorrekt å arbeide for en endelig løsning på jødeproblemet. Helt klart en sak for DUPP.

Sigøynerproblemet derimot er det blitt politisk korrekt å finne en løsning på.

Øyvind
Øyvind
13 years ago

Sigøynerne har en kultur for å tigge. Bl.a. nekter de barna sine å gå på skole og sender dem istedet på gata for å lære å tigge og stjele. Sigøynerne vi ser på gata i Norge er voksne mennesker uten rusproblemer, som fint kunne ha klart å innordne seg i samfunnet hvis de hadde villet. Men det vil de ikke. De er selv skyldige i sin situasjon, og fortjener ingen sympati.

ul E. Nissen
ul E. Nissen
13 years ago

Når artikkelforfatteren skjærer tiggere, sigøynere, tatere, homser og kommunister over en kam, er det visse vesentlige ting han forsettlig fortier: 1 Tatere, sigøynere og homser skader absolutt ingen ved sin fremferd. De bare lever ut sin legning, og det må vi bare godta, selv om ingen kan tvinges til å like det. 2. Kommunistiske grupperinger har hatt væpnet revolusjon programfestet i større eller mindre grad. Dette vil altså si at noen av dem ville bruke vold – en integritetskrenkelse jeg går utifra at Liberaleren er imot – til å styre samfunnet i ønsket retning. Hertil kommer at NKP i perioden… Read more »

Konrad
13 years ago

Jeg klarer fortsatt ikke å forstå hvorfor det er bedre å gi penger til narkomane slik at de kan få seg skudd enn å gi penger til lutfattige sigøynere fra Romania. Man kan like godt hevde at narkomane er skyldige i sin situasjon, fattige nordmenn trenger jo ikke å tigge, de kan gå på sosialen. Sigøynere i Romania (eller hvor de nå kommer fra) er ikke skyldige i sin situasjon, de er jo bare født inn i fattigdom. Jeg er for min del er glad jeg ikke er født i fattigstrøk i Romania, i Darfur eller på Gaza. Jeg er… Read more »

Jul E. Nissen
Jul E. Nissen
13 years ago

Alle som oppholder seg i Norge har rett til et minstemål av sosiale ytelser. Dette er ikke avhengig av statsborgerskap. Dette følger av trygdelovgivningen. Dette gjør at ingen som oppholder seg i Norge «trenger å tigge,» som Konrad noe sleivete hevder. De har rett til ytelser, men ikke ytelser som de blir feite av. Det skulle da også bare mangle. Det er noe som heter ytelse mot ytelse, og det å gi politi og rettsvesen arbeid er neppe en ytelse som bør medføre goder…

Konrad
13 years ago

Narkomane tigger fordi narkoen er dyr, sos & trygd strekker ikke til, det er poenget. Julenissen synes kanskje det er sleivete, men poenget er at ingen i Norge trenger å tigge for å slippe å sulte og fryse.

jan banan
jan banan
13 years ago

Først et par presiseringer: EØS-avtalen sikrer ikke passfrihet, men det gjør Schengen-avtalen. Romania er fremdeles utenfor Schengen, og må søke visum for å komme hit. EØS-avtalen sikrer fri flyt av arbeidskraft, men når det gjelder Romania og Bulgaria er det fremdeles overgangsordninger, som gjør at disse fremdeles må søke arbeidstillatelse etter snevre regler. Dette er kjepper i hjulene på menneskers frihet, og heldigvis er en liberalisering på gang. Ingen skal fortelle meg at rumenerne heller ønsker å tigge enn å jobbe. Det er faktisk ganske hardt «arbeid» å sitte på et fortau dagen lang, syte og prøve å oppnå empati… Read more »

Konrad
13 years ago

Hurra for nasjonalisten Håkon Lie!

Anna
Anna
13 years ago

WOW.
Dette var mye bra på en side.
Hvem starter DUPP.
Det trengs:-)

trackback
12 years ago

Wellbutrin together with ambien suicide….

Ambien during pregnancy. Ambien latest side effects. Ambien. Buy ambien online cod. Ambien online viagra….

Fra arkivet

 • Engler og demonerEngler og demoner
  To 16-åringer har fått voldsom oppmerksomhet i 2019, men de blir behandlet svært ulikt.
 • La pensjonistene betale full prisLa pensjonistene betale full pris
  I Norge er det slik at den rikeste gruppen må betale mindre enn andre i kollektivtrafikken.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.
 • Frihandel er alfa omegaFrihandel er alfa omega
  Handelskrig skaper kun usikkerhet, mistillit og tapere.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Kun flere bolighaier vil føre til bedre leieforholdKun flere bolighaier vil føre til bedre leieforhold
  Oslo-aktivister krever endringer i boligpolitikken. Det er imidlertid ingen grunn til å tro at en mer aktiv boligpolitikk vil bedre situasjonen for leietagere.