Ukategorisert

Vil finansiere NRK over statsbudsjettet

Det er ikke godt nok å avvikle lisensordningen for så å finansiere NRK over statsbudsjettet. En urettferdig ordning forblir like urettferdig.

Det er VG som spekulerer i at Fremskrittspartiet, Høyre, KrF og Venstre vil avskaffe kringkastingsavgiften etter valget neste høst. Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) mener NRK bør finansieres over statsbudsjettet. Han støtter dermed Venstre som har hatt dette standpunktet lenge. Også programkomiteen i KrF har fremmet forslaget i arbeidet med nytt partiprogram.

Så lenge NRK forblir skattefinansiert, vil en del av borgerne betale for tilbud de ikke benytter. En som aldri bruker NRKs tilbud, bør heller aldri tvinges til å betale skatt slik at NRK får penger til driften.

Liberaleren mener, og de ikke-sosialistiske partiene bør være enige med oss, at kringkastingsvirksomhet ikke er noen offentlig oppgave. Hvis NRK skal finansieres må det gjøres av eier, eller ved betaling til selskapet. Ser man ikke NRK, er det ingen grunn til å betale.

Tags:

5 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Øyvind Sæther
13 years ago

For min del kan vi gjerne legge ned propagandavirksomheten NRK, dessuten ville det ikke ha vært noe tap. Om nordmenn vil ha fabrikkerte nyheter så kan de alltids ty til TV2 eller NTB-meldingene som avisene stort sett gjengir ordrett. Regimet ville alltids fått propagandaen sin ut til folket, og de som skjønner noe som helst av det som skjer rundt seg bruker Internett og ignorerer NRK – så det ville ikke vært noe tap om NRK ble nedlagt eller overlatt til å finne privat finansiering.

Torbjørn Sølsnæs
13 years ago

Jeg kan virkelig ikke begripe logikken i at det blir så fantastisk mye mindre irriterende å betale mer skatt for å få NRK, enn å betale kringkastingsavgift to ganger i året, slik åpenbart enkelte mener. Med tanke på at de borgerlige partiene i nær sagt alle andre sammenhenger er skeptisk til statsinnblanding i medievirksomheter, er det et stort paradoks at de nå vurderer (eller vil) gjøre statstilknytningen *enda tettere*, gjennom å legge finansieringen inn i statsbudsjettet. Både økonomisk og redaksjonelt vil dette begrense NRK. Poenget er likevel at dersom de fire partiene skal stå for noe «nytt» – så burde… Read more »

Pleym
Editor
13 years ago

Vi er naturligvis helt enige at staten ikke bør befatte seg med drift av radio og TV. Å dele opp og selge NRK har naturligvis vår fulle tilslutning.

Men husk det inkonsekvente i lisensaviften. Den er en avgift på det å inneha et TV-apparat. Og pengene går direkte til ett TV/radio-selskap; NRK.

Enten er lisensavgiften en levning fra den tiden det å ha TV var ansett som luksus, eller så er den en tidlig miljøavgift.

Roberth
Roberth
13 years ago

Et poeng i denne saken er også at NRK ikke begrenser seg til TV. De har radiosendinger og egenproduserte programmer legges ut på nett. Jeg mener å huske å ha hørt om rikskringkastere i andre land som pga. utvidede muligheter til å ta inn TV (f.eks. via mobiltelefon) ønsket å få kreve lisens for mobiltelefoner og Internett-forbindelser. Det er klart bedre å finansiere NRK over skatteseddelen enn å innføre noe slikt. Det beste ville dog å gjøre NRK om til betal-tv. De som da støtter lisens-regimet fordi det er fint med reklamefritt fjernsyn, kan da betale for akkurat det, og… Read more »

#15
#15
13 years ago

Det er naturligvis ikke Statens oppgave å drive TV, men skal man først ha det er det to grunner til at avviklingen av lisensen er en god grunn: Billigere innkreving og avvikling av særskilt sugerør i kassen. Hvis NRK må slåss om midlene som alle andre, blir de lettere gjenstand for budsjettkutt og krav enn når politikerne bare øker lisensen «på siden» av øvrig skatt. Som tredje grunn kan man hevde at dersom det er et gode for almennheten å ha statlig krinkasting, så skal almennheten betale, ikke bare de som har TV. Hvis NRK skal bli alminnelig skattefinansiert blir… Read more »

Fra arkivet