Magasin

Før høsten. Idag: Jan Arild Snoen

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest i denne spalten er Jan Arild Snoen. Kjent norsk liberalist, forfatter av bl. a den uautoriserte biografien Kong Carl og Åpen verden – et forsvar for globaliseringen, alltid aktuell mediekommentator på Minerva, og han har egen blogg.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Norske, og helst fra Toten, selvsagt! En av de få matvarene der Norge ligger i toppen kvalitetsmessig.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Jeg har i år opphevet min langvarige boikott av Frankrike, etter at det franske folk endelig erstattet den korrupte, arrogante, anti-amerikanske og inkompetente Chirac med noe brukbart. Forøvrig har jeg ingen svarteliste.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Ingenting.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Jeg er for veiprising, dersom det faller inn under definisjonen. Og forøvrig bør motorsykler skattes ihjel, slik som de bråker.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Det er et urealistisk mål som jeg ikke deler. Et mer høyfrekvent kollektivtilbud er et effektiv virkemiddel, men isteden har Venstre i et populistisk overbud presset Oslo-byrådet til å senke prisene, noe som vil ha langt mindre effekt pr. subsidiekrone.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Siden jeg ikke har lest noen i sommer, må jo det bety at jeg kan unnvære dem! Jeg har isteden lest Benny Morris’ historie om konflikten i Israel/Palestina, Amity Shlaes bok om Depresjonen i USA og holder på med Robert Kagans bok om USAs utenrikspolitikk frem til 1900.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Det aner jeg ikke. Slike ting kan vanskelig måles og rangeres. Dessuten er det lenge siden jeg har lest en viktig og god bok av en nordmann.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Ja, dersom det med dokumentert menes tilstrekkelig sannsynliggjort til å begrunne avbøtende og tilpassende tiltak. Men det er ikke sannsynliggjort at det er nødvendig å legge om vår livsstil i drastisk grad. Bare spør Al Gore, som har en energiregning på 30.000 dollar i året – og det er bare for ett av husene hans, eller posøren Petter Stordalen med sitt helikopter, privatfly og flåte av bensinslukende biler.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Magnhild Meltveit Kleppa.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Dagfinn Høybråten. Det er bare et spørsmål om tid for KrF skifter side, og det blir ikke akkurat lettere for ham da heller.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

KrF. Partiets verdisyn tilhører en annen tid, det er for enhver offentlig utgift og imot enhver skattelette. KrF er gift for enhver regjering, særlig dersom borgerlige faktisk ønsker å utrette noe.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Kristin Clemet, og om noen år Torbjørn Røe Isaksen.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Du mener utover Minerva der jeg skriver, og Nyhetskanalen der jeg ofte er talking head? Dagsavisens Ivar Iversen er en av de beste, mens Dagsavisens Erik Sagflaat er en av de verste. Dagbladets Astrid Meland er en av de beste, mens Dagbladets Halvor Elvik er en av de verste. Det handler ikke så mye om medium, men om den enkelte journalist. Unntaket er NTB, som er gjennomgående elendige.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Retorikk er ikke nok, og særlig ikke når du har begynt å tro at du er Jesus. Obama ligger for langt til venstre i amerikansk sammenheng, og mangler troverdighet og tyngde i utenrikspolitikken. Men amerikanernes ønske om endring er sterkt, så han kan jo likevel vinne.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Listen over verdens drittsekker er lang, men mange av dem sitter dessverre fremdeles med makten og kan ikke røres, slik som Kim Young-Il eller Robert Mugabe. Radko Mladic er en verdig kandidat.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Norske forbrukere som taper på politiske innskrenkninger i konkurransen, for eksempel fordi venstresiden ikke ønsker valgfrihet innen skole og velferd, eller bøndenes særinteresser drukner matkonsumentenes.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Fordi Høyre aldri vil tillate FrP å endre noe vesentlig på politikken og FrP aldri får rent flertall. Forøvrig er jeg tilhenger av at kulturarbeiderne må klare seg i markedet – altså at mange av dem burde finne seg noe annet å gjøre.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Ikke mye. Denne kampen er vunnet.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Ja, det er jo alltid en bok eller to under lesing, om enn ikke alltid på nattbordet.. Det blir garantert ikke noe skjønnlitterært svar fra meg, som du vel skjønner av svaret lengre oppe.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Torbjørn Røe Isaksen, Vampus.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer