Magasin

Før høsten. Idag: Vampus

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest i denne spalten er bloggerdronningen Vampus – alter ego for Heidi Nordby Lunde, som utover å være spissformulert blogger er aktiv i Oslo Høyre, jobber som redaktør for borgerjournalister i ABCNyheter. I tillegg rekker hun å være en av programlederne for talkshowet Studio 5 på tv-kanalen TVNorge FEM. Bloggen hennes finner du her.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Norske. Ikke fordi jeg er så nasjonalistisk, men fordi de er best!

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Jeg er i utgangspunktet klar for å reise nesten hvor som helst, men Tsjetsjenja står vel ikke øverst på lista over land jeg trenger å se med det første.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Ikke nok.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Bensinavgiften må gjerne heves, forutsatt at denne erstatter andre avgifter på bil. Jeg er for å vri avgift til forbruk generelt og håper inderlig på en FrP/Høyre-regjering som får gjort noen irreversible endringer i skatte-og avgiftssystemet.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Hvorfor skal man det? Gjennom økt bensinavgift kan man begrense, men jeg er ikke sikker på at bilfri storby er verken gjennomførbart eller ønskelig de nærmeste årene. Erstatte trikk med T-bane fra Sinsen og over Grünerløkka, kunne dog vært noe, sier Vampus og smiler.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Om sommeren leser jeg bøker jeg ikke har lest før, og holder på med «A history of Modern Britain» – Storbritannia etter 2. verdenskrig, med overvekt på politisk historie.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Hayeks «A constitution of Liberty». Det er relativt snevert å mene at det er først og fremst norsk litteratur som påvirker Norge. Høyrebølgen, med Thatcher i front», bidro til at Norge gikk vekk fra en planøkonomisk styring til en mer markedsstyrt økonomi og et mer åpent og liberalt samfunn. Hva i all verden har «Bokhandlere i Kabul» bidratt til, utover å øke Åsne Seirstads personlige formue og et mediesirkus fra bokhandleren selv?

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Knurr. Dustespørsmål. Selvsagt skjer det klimaendringer – og det er faktisk det eneste det er konsensus om. Og om de er menneskeskapte er mindre relevant enn hva vi har klart å oppnå de siste hundre årene gjennom teknologi og utvikling, som har løftet flere hundre millioner mennesker ut av fattigdom og fortsetter å gjøre det. Menneskeskapte MILJØ-endringer kan gjøres noe med, som at nedhuggingen av skogene rundt Kilimanjaro har ført til mindre snø på vulkanen, og at det er lokalmyndigheters reguleringer av Australias største elver som fører til rekordtørke. Dette er menneskapt. Dette kan gjøres noe med. Vi vil også håndtere faktisk klimaendringer, men så lenge miljøbevegelsen ser ut til å ikke være kompetente nok til å skille de to, så tror jeg denne debatten og tiltakene som settes i gang vil føre mye ulykke med seg for fattige land som sårt trenger den utviklingen vi har fått de siste hundre årene.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Det er regjeringens samlede innsats som teller, ikke hvordan enkeltstatsråder klarer å kladde det til på silkeføre. Men jeg har lyst til å skryte litt av Bjarne Håkon Hanssen. Hans forhold til arbeid og velferd er godt forankret i god liberalkonservativ tenkning, men endringer går bare for sakte.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Erna Solberg.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Jeg kunne klart meg godt uten både Venstre og KrF, egentlig.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Ronald Reagan.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Nettsiden til Monticello Society.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Fordi i møtet med realpolitiske problemstillinger under de kommende debattene vil han måtte konkretisere de «endringene» han så hjertelig prediker, og det vil vise seg at halvparten ikke er ønskelig blant flertallet av amerikanere og den andre halvparten bare er varmluft.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Her har jeg en lang liste – men de er jo godt i gang med Sudans president Omar Hassan al-Bashir. Problemet er vel at internasjonal rett ikke hjemler arrestasjon av 24-karats drittsekker som Mugabe eller Kim Jong-il.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Folk som ikke ber om støtte, endringer og tilpasninger, til sine egne særinteresser.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Norsk kulturliv er som kakerlakker. Jeg tviler på at det er nok med Ulf Erik Knudsen for å ta knekken på dem. Jeg er overbevist om at det finnes dyktige kulturutøvere som vil få en ny vår dersom man røsket opp i den ekstremt konservative og satte kulturmafiaen. Og Dagsavisens forside med at de vil gå konkurs uten sine over 40 millioner i statsstøtte er det beste argumentet jeg har hørt for å stemme FrP på lang, lang tid.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Innføre særavgift på rosa og på alle utgivelsene av Barbara Streisand? Du er ikke fullt ut «inkludert» i Norge før du har noen avgifter spesielt myntet på å ta DEG.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Har blitt intervjuet og det gikk vel greit. Har ikke TV og leser vel i gjennomsnitt 1-2 bøker i uka, så jeg trenger ikke forberede svar. Det er for pretensiøse tullinger. Hvis leserne vil ha en bokanbefaling fra meg så blir det «Oscar Wilde and the Candlelight Murders» av Gyles Brandreth. Oscar Wilde opererer i beste Sherlock Holmes-stil og møter også Arthur Conan Doyle i boka. Den er spekket med klassiske vittigheter fra Wilde, og er strålende sommerlektyre. Den får premie av meg for omslaget alene.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Regner med at dere har Lille Blå, Nye Blå og Ove på blokka allerede. Jeg vet – Hanne Blåfjelldal i Frp/FpU.

Mest lest

Arrangementer