Magasin

Før høsten. Idag: Henrik Asheim

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er nyvalgt leder i Unge Høyre, Henrik Asheim. Han tok over stafettpinnen efter Torbjørn Røe Isaksen, og klarte på rekordtid å gjøre seg bemerket i media, ved blant annet ved å etterlyse en mer problemfokusertinnvandrings- og integreringsdebatt fra tilhengerne av innvandring – og kritiserte Høyre for å gi KrF for stort spillerom i verdisaker. Asheim er 24 år, kommer fra Bærum men bor nå i Oslo.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Jeg syntes faktisk de norske er best, så kan jeg velge tar jeg dem.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Venezuela. Jeg legger ikke igjen en krone hos Hugo Chàvez.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Unge Høyre har jo kjempet imot overvåking generelt i mange år og foreslått at Norge må legge ned veto mot det. Akkurat nå jobber jeg og resten av Unge Høyre med å få inn noen formuleringer i neste Stortingsprogram som ikke kan misforstås på det området.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Bensinavgift og el-avgift. Så lenge det er forbruket som skattlegges er jeg for det. Men da må vi også kutte skikkelig i skatten på arbeid. Summen må være langt lavere skattetrykk i Norge.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Syntes ikke det egentlig er noen mål i seg selv. Men H/FrP styrte Oslo har jo fått til et skikkelig bra kollektivtilbud som gjør at man strengt tatt ikke trenger bil. Det kunne nok vært gjennomført i flere byer.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære isommer?

Jeg er helt ny i liberalistiske klassikere. Men nå leser jeg Ayn Rands Atlas Shrugged. Og den er fantastisk! Har ikke lest Ayn Rand før nå, så det var virkelig på tide!

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene somendret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Ayn Rands bøker påvirket Ronald Reagan og Margareth Thatcher stort, og var mye av årsaken til den høyrebølgen som også kom til Norge på 80-tallet. En filosof og forfatter som påvirker amerikansk politikk i så stor grad, påvirker derfor også Norge betydelig.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang –og at de er menneskeskapte?

Ja så langt det er mulig for forskning å dokumentere noe, så er klimaendringene i stor grad menneskeskapte. Dvs det er så overhengende sannsynlig at de er det, at å ikke gjøre noe med utslippene ville være uansvarlig.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Hele regjeringen gjør en dårlig jobb og trekker Norge i helt feil retning. Skulle jeg nevne en må det være Bård Vegard Solhjell. Mannen har jo ikke løftet en finger for å gjøre skolen bedre, men bare angriper de 2 prosentene som har valgt å ikke gå i den dårlige offentlige skolen han styrer.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minstsansynlig som statsminister efter valget neste år

Lars Sponheim. Han har lagt seg ut med alle partier til høyre og venstre for seg. Da blir man ikke statsminister.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringenefter valget neste år?

Ser helst at flest mulig av de borgerlige partiene deltar. Men KrF er vel et parti som skiller seg mest fra de andre rent verdimessig. Dessuten er de mot skattelette, noe jeg mener er veldig problematisk.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Margaret Thatcher anno 1979. Hun er akkurat hva Norge trenger.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Må vel bli minerva.as

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Fordi han ikke driver valgkamp i USA men i alle andre land. Dessuten virker det som han legger opp hele valgkampen sin på at han ikke er George W Bush. Det holder ikke når han må komme med konkrete politiske løsninger på utfordringene USA står overfor.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvemer den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Aleksandr Lukasjenko som er diktator i Hviterussland. Han har sluppet veldig billig unna det faktum at han er en skikkelig drittsekk som undertrykker folket sitt.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Folk som klarer seg på egenhånd. Hvorfor er det ingen som spør alenemoren i kassa på Rimi om hun syntes skatten hennes er for lav?

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Fordi FrP ikke kommer til å få gjennom kulturpolitikken sin uansett. Tipper det tar FrP 5 sekunder å gi fra seg kulturministeren til Høyre i forhandlingene, så han blir ikke kulturminister. Men vi trenger et kulturliv som ikke har som hovedmål å bli en post på statsbudsjettet og å holde seg inne med kulturministeren. Så sånn sett tror jeg vi vil få mye god og uavhengig kultur også med en regjering FrP er med i.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen ågjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Ja, men det arbeidet ligger ikke i Oslo. Vi vet at homofil og lesbisk ungdom, særlig i distriktene, topper selvmordsstatistikken. Det er uholdbart! Så nå må fokuset bort fra rettigheter til åpne homofile i storbyene og over på de som ikke er åpne og som sliter hver eneste dag med seg selv og sin egen legning.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Har faktisk blitt det, og det gikk bra. Jeg leste ”Gud, en vrangforestilling” av Richard Dawkins da de ringte, og det er jo en utrolig morsom bok.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Ove Vanebo, leder i FpU. Han er en god politisk alliert.

Mest lest

Arrangementer