Magasin

Før høsten. Idag: Hjorten

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Arne Hjort Johansen, eller Hjorten som han er bedre kjent som. Han beskriver seg som en beskjeden gutt fra landet. Bloggen hans finner du her.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

I år har jeg faktisk spist mest bringebær, jeg har hatt helt dille og spist en kurv om dagen i et par uker nå. Lurer på om de har tilsatt dem med et eller annet avhengighetsskapende faktisk. Når du spør så er jeg ikke sikker, men jeg tror nok at de er norske. Når det gjelder jordbær så synes jeg forsåvidt at utenlandske jordbær kan være bedre enn sitt rykte, men når du får perfekt modne norske bær så er nok de best. Selv om de koster en liten formue for korga mens de er på sitt beste.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Akkurat nå virker det som om det er en god ide å holde seg unna Georgia? Men hvis vi ser bort fra slike land som har blitt invadert av andre land så tror jeg kanskje Bulgaria er det landet som frister minst? Eller Norge da naturligvis, er det praktisk mulig foretrekker jeg å legge ferien til utlandet ja.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Antagelig alt for lite. Jeg tror jeg har skrevet under der det kan skrives under, men bortsett fra det så har jeg nok bare støttet kampen mot datalagringsdirektivet i ånden.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Dette er jeg ikke kompetent til å svare på føler jeg, men tidligere har jeg jo tatt til orde for en skattlegging av bullshit. Jeg ser slettes ikke bort fra at det er en avgift som også ville hatt positiv innvirkning på miljøet.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Siden jeg befinner meg i en liten småby mesteparten av tiden så er ikke dette noe jeg reflekterer over til daglig, men det blir vel å mase om kollektivtrafikken igjen da? Kollektivtilbudet i Oslo forekommer meg å være tålelig bra, men burde det kanskje bli billigere?

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Jeg kan nok fint klare meg gjennom sommeren, og høsten med, uten liberalistiske klassikere. I sommer har jeg lest/leser jeg Iain Banks, Complicity, Adam Roberts Swiftly, Joe Sacco Palestine, samt biografien til Emberland og Roughtvedt om det ariske idolet Per Imerslund. Om ikke så fryktelig liberalistiske så er de alle verdt å låne et øye til. Sannsynligvis langt mer underholdende enn John Stuart Mill ihvertfall.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over «bøkene som endret Norge». Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Prisverdig tiltak av Dagbladet, og masse gode bøker som jeg aldri har hørt om har blitt trukket frem. Ikke et vondt ord om sakprosa, men kanskje har Anne Cath Vestly hatt større innvirkning på samfunnet enn samtlige sakprosabøker de siste hundre årende kan drømme om? Tenk på bøkene om Aurora f.eks, der mammaen var i jobb mens pappaen var hjemmeværende. På 60-tallet! Anne Cath Vestly er langsom og ganske kjedelig å lese i dag, men hennes innflytelse på samfunnet kan nesten ikke undervurderes!

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Jeg er nok rimelig sikker på at klimaet har endret seg, og det ville jo være snodig om ikke menneskene har innvirkning på hva som skjer. Men ellers så synes jeg dette er kompliserte saker, jeg gjør som Drillo i EU-spørsmålet. Når jeg ser hvem som er i mot klimatiltak, så er det lett å være for ditto.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Jeg er ikke så begeistret for Trond Giske, men er det en jeg virkelig misliker så er det Bjarne Håkon Hanssen. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne en gang.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Det må da være Dagfinn Høybråten? (sa han med skjelvende håp i stemmen).

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

I en ideell verden ville vi aldri fått Frp i regjering, men at den dagen kommer stadig nærmere er nok en ufravikelig sannhet, hvis da ikke noen skulle begynne å tafse på småjenter igjen. Så det kan vel være greit å få det overstått mens de fortsatt er et godt stykke unna å få rent flertall? Så lenge de må samarbeide med noen så blir det litt begrenset hva de kan få til, og etter en periode i regjernig så vil forhåpentligvis den særegne norske politiske tyngdekraften innehente også Fremskrittspartiet?

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Øverste hylle forekommer meg å være rimelig tom for tiden. Kanskje vi kan få Petter Stordalen til å ta over? Det kunne blitt underholdende! Jaja, Sponheim kunne jo også bidratt positivt til underholdningsverdien tror jeg. Men nei, jeg klarer ikke å grave frem noe engasjement for noen av de aktuelle kandidatene dessverre.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Dagbladet er ihvertfall dårligst. Av de jeg leser tror jeg nesten jeg må si Aftenposten.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

En kombinasjon av flere saker vil jeg anta? Men det blir vel den gode gamle forklaringen om at amerikanerene heller vil grille og drikke øl med John McCain, som jo på tross av at han stadig er ute og blafrer med uvitenheten sin i de fleste saker, fremstår som en likandes kar. Om enn litt hissig. Obama er kanskje litt for «slick»? Man vet ikke helt hvor man har ham?

Også må man selvfølgelig ikke undervurdere Republikanerenes valgkampmaskineri da.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

For forbrytelser mot menneskeheten? Etter enda en sommer med Allsang på grensen, samt plateutgivelse så burde vel snart Kathrine Moholt ligge godt an? Men det er kanskje greit å få gjort unna han der Mladic først?

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Som blogger kunne jeg jo tenkt meg at det å ha en blogg hadde hatt litt større anseelse enn å bli karakterisert som den seriøse debattens endestasjon fra debattredaktøren i Aftenposten. Men samtidig hører ihvertfal jeg mer enn nok til bloggerne, så det riktige svaret her må antagelig bli barna på asylmottakene? Det har vel blitt skrevet litt om dem i det siste, men det ser ikke ut til å hjelpe stort?

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Kulturlivet vil vel alltid overleve, stat og Frp eller ei, men vi risikerer kanskje å få et snevrere kulturliv? Et kulturliv som i enda større grad enn i dag kun legger vekt på lettere underholdning?

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Mottoet her hvor jeg jobber er «det er alltid noe å gjøre», og det gjelder vel forsåvidt også i dette tilfellet. Det finnes fortsatt fordommer og dårlige holdninger, og vi venter vel fortsatt på den første åpent homofile fotballspilleren i Tippeligaen. Men om staten kan eller skal gjøre så mye mer er vel heller usikkert.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i «På nattbordet»-spalten i Dagens Næringsliv?

Ops, dette har jeg visst svart på allerede, men nei, jeg har ikke svarene klare, og sannsynligheten for at de ringer til meg er vel også heller liten. Selv om bloggen min en gang har vært omtalt i Dagens Næringsliv. Jaja, kanskje det er håp allikevel? Jeg står i katalogen Gabrielsen, det er bare å ringe!

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Skal vi holde oss innen bloggsfæren så synes jeg dere burde spørre Knut «Vox Populi»Johannesen. Han trenger en oppmuntring, vestlending i eksil som han jo er (spørsmålene ble sendt samtidig til en rekke personer, og ingen var klar over hvem som fikk spørsmålene. Vox-intervjuet ble publisert 10.august. Red. anm.).

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer