Magasin

Før høsten. Idag: Trine Skei Grande

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Trine Skei Grande. Hun er første nestleder i Venstre og parlamentarisk nestleder for partiets stortingsgruppe.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Jeg spiser helst jordbær i sin beste sesong – og det er nokså uavhengig av nasjonalitet, men litt avhengig av breddegrader.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Denne sommeren må det bli Kina, som jeg synes har fått tilstrekkelig med oppmerksomhet. Det ble nesten krig med resten av komiteen min på Stortinget da jeg tidligere i år foreslo at vi skulle avstå fra å reise dit.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Venstre var de eneste som tok opp dette direktivet i EØS-utvalget da det kom opp første gang. Vi har også engasjert oss sammen med søsterpartier i Europaparlamentet, og det er jo min jobb.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Generelt bør vi ha et skifte fra rød til grønn skatt, altså at vi beskatter forbruk og miljøskadelig arbeid fremfor arbeidsinnsats. Hvis vi klarer å vri skattene slik er det mange avgifter som kan økes. Jeg synes også det er like viktig at vi fjerner ordninger der staten pumper inn penger i miljøskadelig atferd, slik som kraftsubsidiene.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Altså, en by uten biler er ingen by. Så fullstendig overflødiggjøring er intet mål. Men jeg mener jo at vi må ha et stadig bedre kollektivtilbud både til byene og i byene, og at det må være bedre plass til syklister. Jeg tør ikke sykle i byen, for å si det sånn.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Jeg kan generelt ikke unnvære bøker verken om sommeren eller vinteren. Og jeg leser gjerne bøker som ikke er mainstream i forhold til mine meninger. Men jeg har nok ingen liberalistiske klassikere på tapeten denne sommeren.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Tja. «Mennesket og maktene», som er Olav Duuns oppgjør med den fanatiske og altoverskyggende troen som lenge preget mange lokalsamfunn i Norge. Det er i alle fall å håpe at den har vært med på å endre.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Ja.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Og vi nevner i fleng… Det er vanskelig å plukke ut én. Kanskje den helt usynlige administrasjonsministeren som helt har glemt personvernet, eller kunnskapsministeren som synes det er viktigere å imøtekomme museumsvokterne i SV enn det er at unger skal lære noe. Eller integreringsministeren som på det retoriske nivået høres ut som et lokallag i Frp.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Dagfinn Høybråten.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Sosialister og populister har ingenting i regjering å gjøre.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Jeg vet ærlig talt ikke om det er noen på den hyllen akkurat for tiden. Jeg mener at bare politikere bør utsettes for å være statsministre, og det utelukker jo en del. Går vi Venstre-historisk til verks er Gunnar Knudsen den definitivt største statsministeren vi har hatt. Alternativt kunne vi hentet inn en politiker fra utlandet. Hillary Clinton fikk jo plutselig litt tid til overs.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Nitimen – de har reportasjer fra valget i USA hver eneste morgen jeg hører på. Tro det eller ei.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Jeg tror jo at han blir det. Og det er i tilfelle fordi amerikanske velgere biter på budskapet om forandring. Det er ikke meg imot, selv om jeg støttet Clinton så lenge det gikk.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Nå er jo Karadzic sendt til krigsforbrytertribunalet for det tidligere Jugoslavia, og der er det nok Ratko Mladic som har høyeste prioritet, vil jeg tro. Utenfor Den internasjonale straffedomstolen bør det derimot være lang kø. Jeg synes prestestyret i Iran bør stå høyt på listen.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Venstrefolk. Det er alltid plass til flere Venstrefolk i den offentlige debatten.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Fordi han kommer til å sitte så kort tid.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Ja. Først og fremst er det veldig mange miljøer som har en lang vei å gå før man har en tolerant opptreden. Dette gjelder både religiøse miljøer og kanskje spesielt ulike maskuline miljøer. Men det er ikke alt som kan gjøres med politiske vedtak.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Det er min store sorg i livet at jeg aldri har blitt spurt av den spalten. Jeg har ingen ferdigproduserte svar, men alltid mange bøker på nattbordet. For tiden er det Bipersonar av Carl Frode Tiller.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Kanskje mange nok er blitt utsatt for dette nå? Det var ikke akkurat lett.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer