Magasin

Før høsten. Idag: Hanne Blåfjelldal

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Hanne Blåfjelldal. Hun er 1.nestformann i Fremskrittspartiets Ungdom, politisk rådgiver for FrPs stortingsgruppe (med rådgiveransvar for Kirke-, utdannings og forskningsfraksjonen) samt gruppeleder for Sør-Aurdal FrP. Og jeg er utdannet samfunnsgeograf fra Universitetet i Oslo.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Jeg spiser jordbær, men jeg bryr meg pent lite om hvilke nasjonalitet bærene har.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Jeg er nysgjerrig på andre land nesten uansett hvem som styrer landet. Jeg har derfor ingen liste over land jeg burde boikotte eller ikke reise til siden jeg vet at jeg alltid får et stort utbytte av å besøke et nytt land. Av ulike grunner kommer jeg imidlertid ikke til å bruke av mine egne surt opptjente penger på å reise til Kina i nærmeste fremtid, men det betyr ikke at jeg ville takket nei til ferie der om en eller annen snill person ville påspandere en tur på meg dit.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Som medlem av Fremskrittspartiets Ungdom har i hvert fall vår organisasjon gjort vårt til at FrP har vedtatt å gå i mot datalagringsdirektivet.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Jeg er generelt positiv til å innføre/øke alle avgifter som kan bøte på miljøødeleggelser.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Jeg tror ikke man kan overflødiggjøre det.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Jeg skal ærlig innrømme at jeg har benyttet sommeren til å lese romaner som er alt annet enn liberalistiske. Og om de er, så kan de i hvert fall ikke defineres som klassiske. Det ærlige svaret må derfor bli at jeg har kunnet unnvære alle de liberalistiske klassikerne i sommer. Imidlertid har jeg lest noe skikkelig junklitteratur om shopping, noe som har handlet mye om tilbud/etterspørsel, konkurranse og valgfrihet – alt ting som har med liberalisme å gjøre.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Dette er vel en liste over bøker skrevet av norske forfattere, men etter min mening er de fleste sakprosabøkene som endret Norge utenlandske, og en av disse er Michael Porters verk The Competitive Advantage of Nations fra 1990. Den har hatt enormt stor innvirkning på norsk nærings- og distriktspolitikk, og har ført til en rekke norske Porter- og klyngeanalyser og til at norske politikere har fått en slags naiv tro på at de kan plukke ut fremtidens vinnernæringer. Og det er jo interessant all den tid jeg ikke oppfatter Michael Porters poeng som at fremtidens vinnernæringer kan skapes av politikere. Så ja, boka og alle norske utgivelser som kom i kjølvannet av den har endret Norge og norsk næringspolitisk debatt, men om det har vært positivt er en helt annen diskusjon.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Ja.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Jeg vil ikke peke ut en enkelt statsråd, men uansett hvem det er som styrer den håpløse oppfinnelsen landbruks- og matdepartementet, så er vedkommende etter min mening overflødig, men det har med at departementet er unødvendig og at når Senterpartiet styrer det så blir det hele ganske pinlig. Og jeg skammer meg på vegne av Norge hver gang det er nye forhandlingsrunder i WTO.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sannsynlig som statsminister efter valget neste år?

Dagfinn Høybråten.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Senterpartiet.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Siv Jensen.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Umulig å trekke frem noen. Jeg syns de er ganske håpløse alle sammen, og bruker amerikanske nettsteder og tv for å holde meg oppdatert.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Jeg tror Barack Obama blir USAs neste president. Selv om Barack Obama i utgangspunktet ikke var min favoritt i den demokratiske nominasjonen, så tror jeg det amerikanske folk kommer til å velge en demokratisk president. Alle forhold ligger i hvert fall til rette for at en demokrat skal bli president, og klarer ikke Barack Obama dette nå, så klarer Demokratene det aldri.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Det føler jeg meg ikke kvalifisert nok til å uttale meg om.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Norsk lektorlag.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Norsk kulturliv er forhåpentligvis så robust at de overlever hvem som helst som kulturminister.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Jeg kan ikke svare på om homofile og lesbiske føler seg inkludert eller ikke i samfunnet, men jeg vil tro det på enkelte områder og på enkelte steder er en vei å gå. Imidlertid føler jeg at de homofile og lesbiske selv skal få føre den diskusjonen, og ikke meg.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Nei.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Jeg syns man hører for lite til folk fra vårt moderparti på nettstedet Liberaleren, så jeg syns dere skal forsøke en av våre Stortingsrepresentanter. Energi- og miljøpolitisk talsmann for FrP, Ketil Solvik-Olsen har nok mye interessant å svare på disse spørsmålene.

Mest lest

Arrangementer