Magasin

Før høsten. Idag: Jan Simonsen

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Jan Simonsen. Han er tidligere stortingsrepresentant og nestformann i Fremskrittspartiet. Han har også utgitt flere bøker, deriblant romanen «Døden på Stortinget», og en memoarbok: «Ikke helt A4».

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Jeg spiser bare norske jordbær så lenge jeg oppholder meg i Norge. De er kanskje mindre og kanskje ikke så flotte å se på, men er langt saftigere, og smaker mye bedre, enn noen utenlandske jordbær.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Afghanistan, Irak, Somalia, og deler av Pakistan ville jeg nok holdt meg unna. Det er dessuten flere afrikanske land som ikke frister noe særlig på grunn av høy kriminalitet.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Ingenting. Jeg er ikke politiker lenger og slipper derfra å la meg plages av slike spørsmål.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Ingen. Jeg har tro på at den teknologiske utvikling og kunnskapsrevolusjonen vil løse de alvorligste miljøproblemene for oss. Dersom næringslivet får utvikle seg fritt, uten restriksjoner, vil det private næringsliv finne de økonomisk fornuftige løsningene på miljøproblemene. Det er derfor viktigere å redusere avgifter for næringslivet i sin alminnelighet enn å øke spesielle avgifter. I de fleste tilfellene vil økte avgifter, eks. på drivstoff, ikke ha noen miljøvirkning over hodet, men kun føre til inndragning av kjøpekraft fra vanlige folk, og overføring av penger til staten og politikerne.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

En subsidiert kollektivtrafikk kan nok virke slik at flere tar buss og færre bruker bil, så lenge forholdene med parkering er dårlig tilrettelagt for biler, og det er køkjøring inn mot sentrene.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Føler meg ikke avhengig av noen bøker overhodet. Har brukt sommeren til å skrive en bok i stedet, og forsøkt å oppdatere min dårlige tysk med å lese en tysk bok om mordet på Rudolf Hess.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Jeg husker ikke hvordan listen så ut til slutt, men synes nok at flere av Jens Bjørneboes bøker burde stått på listen, ikke minst ”Uten en tråd” sammen med Mykles ”Sangen om den røde rubin”. Debatten rundt disse etter manges mening litt tvilsomme bøkene bidro til å myke opp lovgivningen mot pornografi og dermed til å utvide ytringsfriheten, stikk i strid med det de personene nok mente som ville ha bøkene forbudt.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Bare at det skjer klimaendringer, ikke at de er menneskeskapte. Det er i alle fall ikke dokumentert hevet over tvil. Det er utgitt mye litteratur som setter spørsmålstegn ved påstandene fra klimapanelet, og det er åpenbart større uenighet blant ekspertene enn det politikerne later til å tro.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Det er ingen av statsrådene som irriterer meg spesielt mye, og heller ingen som begeistrer meg. Det vil derfor ikke være rettferdig å plukke ut noen statsråd som spesielt dårlig. De fleste er grå. Det er sannsynligvis denne regjeringens største problem.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sannsynlig som statsminister efter valget neste år?

Dagfinn Høybråten. Han har ikke vist noen ambisjoner i den retningen.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Sosialistisk Venstreparti. Senterpartiet står heller ikke høyt i kurs.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Siv Jensen.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Verdens Gang.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Fordi mange amerikanere ikke stoler på at han har tilstrekkelig tyngde i utenrikspolitikken. Da hjelper det ikke tilstrekkelig at visepresidentkandidaten har det. Obama er ikke tydelig nok, blant annet i forhold til Israel og problemene rundt Irans atomvåpenprogram. Kanskje ikke i så mange andre saker heller. Jeg leste et sted en påstand om at han var kjent for sine mange blanke stemmer.

Dessuten har Obama dummet seg ut med for tett kontakt med pastor Wright som ga en æresbevisning til den ekstreme muslimske lederen Louis Farrakhan, til tross for at Farrakhan har uttalte at Hitler var et stort menneske. Selv ikke etter at pastor Wright få dager etter angrepet på World Trade Center uttalte at angrepet var Guds hevn over Amerika, brøt Obama med pastoren. Tvert imot fortsatte han å donere penger til pastorens menighet. Det vil bli brukt imot han i valgkampen, med rette.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

General Mladic. Han var personlig til stede i Srebrenica da 8000 muslimske menn, inkludert mindreårige og pensjonister, ble massakrert. Det er en skandale at han fremdeles er på frifot.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Vet ikke. Jeg savner ikke noen temaer, men det skyldes vel at jeg har et langt mer avslappet forhold til debatten nå enn da jeg selv var politiker.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Fordi kulturen er avhengig av idealister og ikke av statsbetalte kunstnere. Dessuten vil Høyre holde Fremskrittspartiet i tømmene, og Fremskrittspartiet har dessuten aldri villet fjerne enhver form for offentlig støtte.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Å fjerne fordommer og fordømmelse er viktigere for de homofile enn den endringen som ble foretatt i lovgivningen. Det er fremdeles slik at ”homo” er et skjellsord, og det er fremdeles mange mennesker som får frysninger når de tenker på at to mennesker av samme kjønn har sex sammen. Fordommene er spesielt sterke innen Fremskrittspartiet. I en injuriesak jeg hadde mot Carl I. Hagen uttalte han ordrett følgende: ”Det gikk rykter om at Simonsen var homofil, og det var en sterk belastning for oss andre i stortingsgruppen”. Det forteller vel det meste om inngrodde fordommer og vilje til å se ned på andre mennesker.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Det har jeg blitt av og til opp gjennom årene. Det har gått greit.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Kristin Krohn Devold, generalsekretær i turistforeningen.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer