Magasin

Før høsten. Idag: Vebjørn Selbekk

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Vebjørn Selbekk. Han er journalist, og nettredaktør for avisen Dagen Magazinet. Han har også skrevet boken «Truet av islamister». Du leser Liberalerens anmeldelse her.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Helst norske, men de belgiske duger de også når det ikke er jordbærsesong her i landet.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

På grunn av karikaturstriden er det vel kanskje best at jeg holder meg unna for eksempel Iran en stund ennå. Men jeg har faktisk så vidt begynt å reise til andre muslimske land igjen. Har nettopp besøkt Tyrkia. Og på Vestbredden har jeg vært tre ganger etter Muhammed.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Jeg har skrevet en leder om saken, men bidrar gjerne mer. Dette er EU på sitt aller verste.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Jeg synes miljøavgiftene er mer enn høye nok som de er.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Det handler om å ha et kollektivtilbud som er godt nok til at folk velger å bruke det. Jernbanetilbudet rundt hovedstaden har vært neglisjert i en årrekke. Man tør jo nesten ikke ta toget til jobb av frykt for at kjøreledningen skal ramle ned eller at det skal bli strømløst på Oslo S eller at signalanlegget svikter. Da blir det til at man fyrer i gang bilen, da.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Akkurat nå holder jeg på med Anna Politkovskajas bok ”Putins Russia”. Pressefrihet er jo en liberalistisk dyd, så den må vel kvalifisere som en liberalistisk klassiker. Og ytringsfriheten er en av mange vestlige friheter som undertrykkes i et Russland som på stadig flere områder begynner å ligne på sin forgjenger Sovjetunionen. Og det skjer mens vi har et parti i vår regjering som har programfestet at USA er den største trusselen for verdensfreden.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Carl I. Hagens selvbiografi ”Ærlig talt”. Den beskriver i hvert fall en politisk karriere som har endret Norge.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Det er vel ikke tvil om at klimaet på kloden er i ferd med å endre seg. Men det har det jo gjort før også. Uten hjelp av mennesker.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Det må vel bli undervisningsminister Bård Vegar Solhjell. Stadig flere internasjonale undersøkelser viser at norsk skole er blant de dårligste i Europa. Og Solhjells svar er å pøse på med stadig mer av den lekeskole-politikken som har skapt de elendige resultatene.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sannsynlig som statsminister efter valget neste år?

Lars Sponheim, håper jeg.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

SV, selvfølgelig.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

På øverste hylle helt der oppe? Da må det bli Ronald Reagan. Jeg ble politisk interessert i en tid da Margaret Thatcher var statsminister i Storbritannia, Ronald Reagan president i USA og Kåre Willoch sjefen her på berget. Det har nok preget mitt syn på politikk, ja.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Jeg synes ikke Aftenposten er så verst.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Jeg er enig med Liberaleren-skribent Jan Arild Snoen som helt fra før nominasjonskampen begynte, hevdet at John McCain ville vinne. Jeg tror europeiske medier har overvurdert Obama fra første stund. Det er ikke nok å oppnå popstjernestatus i Europa. Den europeiske opinionen har som kjent ikke stemmerett ”over there”.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Irans president Mahmoud Ahmadinejad burde få enveisbillett til Haag. Han leder et regime som utøver dødsstraff blant annet for homofile og for muslimer som har konvertert til kristen tro. Og så burde Fidel Castro ikke få anledning til å gå i graven før han har blitt stilt til ansvar for sin radbrekking av den cubanske nasjonen og dens innbyggere. Cuba er kanskje et kommunistisk diktatur med karibisk vri, men det er like fullt et kommunistisk diktatur.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Kristenfolket har blitt en marginalisert størrelse i den offentlige debatten. Det synes jeg er urettferdig, både i forhold til tallmessighet og de strømningene som kommer til uttrykk der.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Det vil nok gå bra. Vi trenger nye og friske tanker om kultur her i landet. Det er ikke nødvendigvis slik at de som smisker mest med Trond Giske & co for å skaffe seg offentlig bevilgninger, er de som produserer den beste kulturen.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Jeg er imot den kjønnsnøytrale ekteskapsloven. Men hele det norske samfunn – kristne miljøer inkludert – har en jobb å gjøre i forhold til å behandle homofile skikkelig. Og så bør man kanskje ta en ekstra prat med Islamsk Råd som fortsatt sitter og grunner på om de skal være for eller imot dødsstraff for homofile.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Ja.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Spør Espen Ottosen, informasjonsleder i Misjonssambandet. Han er en fornuftig og interessant kar.

Mest lest

Arrangementer