Magasin

Før høsten. Idag: Klaus Jakobsen

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Klaus Jakobsen. Han var formann i Fremskrittspartiets Ungdom i en kort periode etter Dolkesjø-landsmøtet (1994), men kuttet ut aktiv politikk i 1996.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Digger det meste ved utlandet, men dessverre smaker nok norske jordbær best. Må innrømme at jeg ikke hærer disse manipulerte belgiske jordbærene, smaker vann og noe rødt…

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Må kanskje vente litt med Irak og Georgia, hører de sier det ikke er helt trygt. Generelt sett elsker jeg å reise, nye og spennende kulturer og ikke minst gammel historie er spennende å oppsøke. Anfield Road er også obligatorisk med jevne mellomrom.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Dessverre ikke en drit, burde kanskje det. Overvåking er selvsagt ikke bra.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Avgift er offentlig landeveisrøveri, kan ikke se at noe bør økes, tvert i mot.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Bygg heller større og bedre veier, så trenger vi ikke tenke på det der. I tillegg kan man bygge parkeringshus i stedet for Opera og annet tøv.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Hele sommeren har stort sett gått bort i snekring på et pill råttent hus, lite lesing. Tror ikke jeg hadde dratt frem noe uansett, men hadde nok blitt noe av Ayn Rand, faktisk en stund siden jeg leste noe av henne i det hele tatt. Leser mer biografier, hendelser fra historien og krim for tiden.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Vel, boken som fikk meg til å våkne opp av dvalen, og burde stå på listen er jo Kildens utspring av Ayn Rand, men den har vel neppe forandret så mye i Norge, bortsett fra en og annen glup liberalist holdning til livet. Snakker vi store endringer hos den gemene hop, må det vel bli noe av Egner? Kardemommebyloven er jo strålende!

– Synes du det er dokumentert at det er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Det der er bare hysteri, jorden har siden tidens morgen gått inn og ut av istider, det er ikke noe vi mennesker har skapt. Dette må likevel ikke misforstås til at miljøpolitikk ikke er bra for jorden og menneskeheten i sin helhet. Synes bare dagens miljøpolitikk er på feil spor, og de få som tørr motsi den blir bare tiet i hjel. Selvfølgelig skal vi ikke hugge ned regnskogen, kaste dritt i naturen, osv, det sier seg selv. Vi lever selvsagt i en bruk og kast verden som ikke er helt bra heller, spesielt når andre ikke har noe å bruke. Sunn fornuft kommer man langt med, kildesortering og annet er fornuftig, men galskapen i miljøpolitikken har gått for langt.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

De fleste er jo håpløse. Giske er vel mer god på fest enn handling? Ikke noe galt fest. Det kan jo være riktig så utløsende det for så mangt, ideene kan jo være så gode da. Spørsmålet er vel hva man husker dagen derpå?

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Lars Sponheim, selv om Høybråten nok er den som minst bør være statsminister. Sponheim jobber tydeligvis aktivt for å kunne spasere hjem til gårdsbruket igjen.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Kristelig Folkeparti, nærmer seg vel 1000 år snart siden kristendom og politikk var pop.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

En kombinasjon av Margareth Thatcher, Ronald Reagan og Carl I. Hagen hadde vært tøft, men det må nok bli Siv Jensen.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Henger ikke med i mediabildet like godt som før lenger, men ABCNyheter er vel grei på det? Av de større mediahusene, er det vel stort sett ingen av de som får det riktig til. Aftenposten er nok grei, Dagbladet er håpløs på det meste.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Vel i USA kan jo alt skje, dumt eller ikke, og Bush har vel ikke akkurat styrket McCain sine muligheter. Kan jo bare håpe Obama ikke blir president fordi folket våkner opp og ser McCain som den sterkeste kandidaten, selv om jeg tviler litt på average Joe. Håper likevel på McCain. USA i seg selv kunne sikkert hatt godt av en farget president, men det blir jo litt som å kvotere inn noen bare på grunn av bakgrunnen og ikke kvalitetene.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Mladic hadde vel vært fint å tiltale. Hadde det vært en domstol for korrupsjon burde nok Putin vært den neste. Prestestyret i Iran burde også fått kjørt seg litt, men de har sikkert vedtatt at Haag-domstolen ikke finnes? Verden går nok ikke tom for gærninger å tiltale med det første.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Hm… Hverdagslivets slitere, som ikke klarer å henge med på utviklingen i samfunnet. Se på antallet som blir utbrent i jobbene sine, ofrer alt for jobben og lite for seg selv. Utvikling er bare positivt i seg selv, men det er fort gjort å glemme enkeltindividene i en hastig hverdag. Vi må få tid til en kaffekopp i hverdagen igjen!

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Tja, da vil vel det som er av kvalitet innen kulturlivet overleve? Med andre ord de som overlever uten statstøtte. Akkurat sånn det bør være.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Tror vel ikke lover og regler kan forandre verden på disse tingene, er nok mye viktigere å nå ut til enkeltmennesket gjennom holdningsarbeid, få økt toleransegrensen i sin helhet. Noen håpløse idioter vil man jo aldri bli kvitt, men det må man vel bare se forbi. Et godt skritt må vel være å kvitte seg med KrF i fremtidige valg? Både religiøse miljøer og idretten, er på bærtur her.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

He he, absolutt ikke. Lesingen min er et eneste kaos, leser gjerne 4-5 bøker samtidig. Roter de bort underveis og må starte på nytt igjen. Men, akkurat nå har jeg en ren krim periode og har lest mye Mankell det siste, digger Wallander. Elsker svensk og britisk krim. Leste nok mye mer liberalistisk litteratur før, men det er jo noen år siden man stod på barikadene for det eksplosive liberalistiske budskap!

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Anders Anundsen, Ulf Leirstein og Kristian Norheim i FrP.

Mest lest

Arrangementer