Diverse, Magasin

Før høsten. Idag: Jon Henrik Gilhuus

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Jon Henrik Gilhuus. Han er president i Monticello Society.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Er de helt ferske, er de norske normalt best. De utenlandske er imidlertid bedre på holdbarhet.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Jeg legger ikke feriekroner igjen i noe diktatur.

– – Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Ingenting, jeg er for direktivet. Om noe, går det ikke langt nok.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Kunne vi fått et kjempegebyr på muzak, så ville jeg vært fornøyd…

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Ingen verdens ting.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

Det er mange år siden jeg leste noe i nærheten av ideologisk litteratur, jeg anser det som totalt uinteressant.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Jeg tror ikke noen bok de siste 60 år har endret Norge i annet enn helt ubetydelig grad. Det er teknologien og de internasjonale impulsene som står for det alt vesentlige av endringene. Men det passer det jo ikke for tåkefyrstene i Akademia å erkjenne, de har jobber å rettferdiggjøre.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Klimaendringer foregår hele tiden, men det ville være underlig om ikke menneskelige utslipp på noe vis påvirket de atmosfæriske forhold. Hvor mye, og hva de politiske konsekvensene skal bli er en helt annen debatt.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Trond Giske. En tvers igjennom falsk person.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Siv Jensen.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Rødt, selvsagt.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Ellen Christine Christiansen. Now THERE’S change you can believe in.

– – Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Monticello.no,selvsagt… av de «vanlige» er Dagbladet.no minst ubalansert.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Fordi det vil hefte tilstrekkelig tvil om hans lederevner.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Nå er ikke jeg noen spesielt varm tilhenger av internasjonale domstoler, men hvis de først skal brukes til noe er vel Mugabe en god kandidat. Selv om jeg personlig ville foretrukket litt militær kirurgi, for å si det slik.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Vitenskapsfolk. Vi trenger en rasjonell motvekt til alt psykobabbelet kulørt- og boulevardpressen formidler. Jeg er en varm tilhenger av å bringe tilbake kvakksalverloven, i sterkt utvidet form.

– – Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Fordi han neppe vil ha mandat eller for den saks skyld kompetanse til å gjennomføre den nødvendige slaktingen av offentlige støtteordninger.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Ingenting som er en offentlig oppgave. Kanskje bortsett fra å totalforby all utøvelse og indoktrinering av religiøs karakter mot uskyldige barn.

– – Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Jeg vet hva jeg til enhver tid leser, ja… for tiden koser jeg meg med en antikk utgave av Alice in Wonderland, samt en Shakespearebiografi skrevet av Bill Bryson.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Er det ikke høst nå, da?

13 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
SmartAss
SmartAss
13 years ago

Der mistet jeg all respekt for Monticello Society og vil nå på det sterkeste oppfordre alle lesere av liberaleren.no til å boikotte deres nettside!

Tullinger som støtter opp om overvåkningssamfunnet og deres følgesvenner kan vi klare oss uten….

Tom Arnesveen
13 years ago

Gilhuus skriver jo: «Det er mange år siden jeg leste noe i nærheten av ideologisk litteratur, jeg anser det som totalt uinteressant.» Tør jeg anbefale ham Philosophy: Who Needs It av Ayn Rand?

Men Ellen Christine Christiansen som statsminister virker spennende.

Nasjonalkonservativ
13 years ago

Vær ikke frekk mot Trond Giske, Gilhuus! (Selv om han var med på statskirkeforliket.) ____________________________________________ Stopp ødeleggelsen av Grunnloven – det norske folks frihetsbrev! http://www.opprop.no/opprop.php?id=grunnlov ____________________________________________ Og datalagringsdirektivet – det burde man si nei til. Nei til direktiv 2006/24/EF! ____________________________________________ Ang. ekteskapsloven: Er Liberaleren, og formodentlig Gilhuus, av den oppfatning at KrF-representantene er mørkemenn, mens teologiprofessor Inge Lønning ikke er det? Undertegnede var selv i Lagtinget og bivånet debatten, og det var rett og slett flaut å se hvordan Lønning spøkte og hvisket og tisket med Hallgeir Langeland i en såpass alvorlig debatt. Kanskje skulle Liberaleren og co. bli flinkere… Read more »

Pleym
Pleym
13 years ago

Gilhuus’ synspunkter står for hans regning.

Det burde være vel kjent at Liberaleren driver en kampanje mot datalagringsdirektivet.

Nasjonalkonservativ
13 years ago

Jeg bare spøker, Pleym. (Både språklig, retorisk og innholdsmessig.) Det har du nok oppfattet, også. Grunnlovskampanjen er også ute av stand. Men da er det beste jeg kan gjøre, å henvise deg til følgende artikkel: http://www.kommentar-avisa.no/Artikler-Startside/Hovedoppslag-2008/Kongen_vil_vaere_kristen_-_protesterte_i_statsraad-17.04.2008.pdf

(«Kongen vil fortsatt være krisen – protesterte i statsråd»)

Jon Henrik Gilhuus
13 years ago

For å klargjøre, evt hisse opp folk litt til: Det er min oppfatning at en hvilken som helst dust med mobilkamera og tilgang på youtube er en langt større trussel for Hvermansens privatliv, enn alle EUs tenkelige lagringsdirektiver tilsammen. Den frie presse, herunder borgerpressen og det vidåpne og anonymiserte internettet utgjør en mye, mye større fare for mitt gode navn og rykte enn EU, CIA og Illuminati (pick your conspiracy) tilsammen. Det betyr ikke at jeg er imot fri presse og internett, jeg bare gjør oppmerksom på at «det frie samfunn» ikke er forenlig med den grad av paranoia som… Read more »

Nasjonalkonservativ
13 years ago

Godt sagt.

Nasjonalkonservativ
13 years ago

Ja, det kunne ikke falle meg inn å lese Ayn Rand. Da heller sette seg inn i USAs konstitusjon, som er vanskelig nok å forstå, og også mye mer relevant for den verden vi lever i.

Hvis jeg gjør det – kunne Gilhuus da sette seg inn i Norges fortreffelige konstitusjon? (Selv om vi dessverre har parlamentarisme, og skillet mellom odelsting og lagting er opphevet etc. Og gi blaffen i alle de paragrafer som lukter av «kristenmanns blod», som det virker som at mange her er skeptiske til. :))

Simon
13 years ago

Det blir litt humoristisk for meg at unge, lovende Gilhuus avfeier ideologi som irrelevant.

Man antar at han mener at de «internasjonale impulser» derfor er en konsekvens av de materielle forhold, under hvis åk arbeidere (i alle land) sliter.

Gilhuus bærer desverre et betydelig medansvar for at undertegnede ble sterkt opptatt av ideologi, men det kan vel avskrives som ungdomssynder 🙂

Erik Sandal
Erik Sandal
13 years ago

Alle har filosofiske idéer som de handler på basis av, enten man er seg dette bevisst eller ikke.
Filosofi studerer eksistensens fundamentale natur, menneskets natur og menneskets forhold til eksistensen. Aristoteles fastslår at et innledende avvik fra sannheten blir senere tusenfold forsterket. Svarene som gis på grunnleggende filosofiske spørsmål et helt avgjørende, og feil som gjøres på granskningsnivået kan føre til skjevheter i århundrers tenkning; lede til endeløse debatter om spørsmål som angår likegyldige og falske problemer, og forårsake at kulturer tar opp i seg motstridende verdier som leder individer og nasjoner inn i endeløse konflikter.

Jon Henrik Gilhuus
13 years ago

Simon: Joda, vi har alle våre ungdomssynder. Men jeg har altså hatt en utvikling (noen vil si en regresjon…) på dette feltet. Jeg er i dag mye mer opptatt at teknologi, økonomi og «harde» facts enn filosofi og ideologi. Min uttalelse om at ideologi var uinteressant var mest relatert til om jeg hadde noe behov for å LESE om det, hvilket jeg ikke har. Jeg mener ikke at disse tingene er IRRELEVANTE, for i den grad andre tillegger dem mening har de relevans også for uinteresserte medlemmer av et samfunn. Men det voldsomme *fokuset* på dem anser jeg som en… Read more »

trackback
13 years ago

md health insurance quote…

Cohen literacy.Selectric hoods sorrow.carcinoma …

Fra arkivet