Magasin

Før høsten. Idag: Mimir Kristjansson

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Mimir Kristjansson. Han er medlem i Arbeidsutvalget i Rødt, og var tidligere leder i Rød Ungdom.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Norske, både fordi de er bedre, og fordi jeg liker å slå et slag for god utviklingspolitikk gjennom å støtte norsk landbruk.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Italia. Italienerne er en skam for verden. Maken til oppblåste mammagutter skal man lete lenge etter. Det heter at man får de politikerne man fortjener. Italienerne fikk Silvio Berlusconi. Det sier alt.

– Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Da jeg var RU-leder tok jeg blant annet initiativ til et fellesopprop blant alle ungdomspartiene mot direktivet.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Jeg er motstander av såkalte grønne avgifter, fordi de kolliderer med de røde avgiftene jeg ønsker meg. Miljøavgifter rammer forbruk likt uavhengig av inntekt. I stedet ønsker jeg å skattlegge de rikeste hardere, og finansiere miljøtiltak gjennom en mer progressiv inntektsskatt.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Vi bør har gratis kollektivtrafikk med hyppigere avganger i de store byene. Samtidig bør vi innføre bilfrie sentrum i Norges største byer.

– Hvilke liberalistiske klassikere kan du ikke unnvære i sommer?

I sommer har jeg hatt mye moro med en moderne liberalkonservativ klassiker i form av Torbjørn Røe Isaksens ”Høyre om!”. Ellers er en av de få liberalistiske bøkene jeg kan lese uten ironisk distanse Aldous Huxleys ”Brave new world”. Det meste som kommer fra Civita-hold derimot, glir glatt inn i bokhyllen et sted mellom Pondus og Morgan Kane i avdelingen for lettbent underholdning.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over ”bøkene som endret Norge”. Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Som den erkesosialisten jeg er, har jeg ingen konstruktive forslag. Men jeg kan i alle fall si noe om hvilken bok som ikke burde stå på listen, nemlig Georg Johannessens bok ”Om den norske tenkemåten”. Ikke et vondt ord om kommunisten Johannessens evner som retoriker, men Norge har ikke akkurat beveget seg i retning det klasseløse samfunn de siste 25 årene. Boken er blant våre beste sakprosabøker, men det betyr ikke at den har endret Norge.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Jeg er verken blind, døv eller Siv Jensen, så ja – selvfølgelig. I samme slengen kan jeg si at jeg også er tilhenger av evolusjonsteorien og at jorden går i bane rundt solen.

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Jonas Gahr Støre, som ansvarlig for u-hjelpen Norge yter til USA gjennom vår støtte til den amerikanske okkupasjonen av Afghanistan. For å si det med Stein Ørnhøi nytter det ikke ha gode manerer og være flink i fransk hvis du ikke skjønner forskjellen på okkupant og okkupert.

Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sansynlig som statsminister efter valget neste år?

Dagfinn Høybråten. Han kan til gjengjeld trøste seg med at han får en ny sjanse i det neste liv.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Jeg ville synes det var utrolig pinlig om Norge nok en gang skulle få en regjering med medlemmer som var overbevist om at homofili kunne kureres, så jeg må svare KrF.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Leder i Rødt, Torstein Dahle eller Litteraturhuset-sjef Aslak Sira Myhre. Av de mer realistiske alternativene går jeg for Trond Giske. Helst med Mira Craig på skuldrene.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Det må være klassens egen avis, Klassekampen. Er i motsetning til mange andre norske medier mer opptatt av innholdet i poltikken enn at Sarah Palins kommende svigersønn har tatovert Bristol på ringfingeren.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Fordi den jevne amerikaner er for trangsynt og bakstreversk til å akseptere en svart mann i det hvite hus. Jeg er ikke blant dem som har størst tiltro til amerikanerne generelt.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

USAs president George W. Bush som øverste ansvarlig for okkupasjonen av Afghanistan og Irak, massakrene i Fallujah og torturen i Abu Grahib for å nevne noe.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Ærlige høyrefolk. Jeg savner en høyreside i Norge som tør å ta de ideologiske debattene om velferdsstaten, på tross av at de har folkemeninga i mot seg. Dessuten skulle jeg gjerne sett mer til økonomene og ekspertene som definerer grunnlaget for norsk politisk debatt.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Fordi Ulf Erik Knudsen aldri vil bli norsk kulturminister. Jeg har vanskelig for at FrP skulle prioritere kulturministerposten i en eventuell borgerlig koalisjon i 2009.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Absolutt. Fortsatt finnes det mange fordommer mot homofile og lesbiske, fordommer som ikke forsvinner dersom vi ikke arbeider aktivt mot dem.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i ”På nattbordet”-spalten i Dagens Næringsliv?

Nei, men i motsetning til mange norske bedriftsledere er jeg en lesende person på ordentlig, slik at jeg faktisk har bøker på nattbordet.. Da blir det ikke så viktig å ha forberedt juksesvar på forhånd.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Ny leder i Rød Ungdom, Mari Eifring.

Mest lest

Arrangementer