Ukategorisert

Nes i Akershus innfører eiendomsskatt

Dette skjer til tross for valgløfter fra Ap om det motsatte. Forslaget er vedtatt med 26 mot 15 stemmer, med støtte fra Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Lokalavisen Raumnes skriver: «– Jeg garanterte i fjor sommer at Ap ikke ville innføre eiendomsskatt. Og det var min oppriktige mening. Før valget så den økonomiske situasjonen lys ut, og utviklingen første halvår 2007 så bra ut, sa Rønoldtangen som første politiker på talerstolen.»

Rønoldtangen heter Tone til fornavn, og er leder i Ap.

Nes kommune innfører altså eiendomsskatt til tross for de milliardene hennes og flertallets rødgrønne partifeller i regjering har latt drysse over kommunene. Det må anses som en fallitterklæring for den rødgrønne politikken overfor kommuner og fylkeskommuner at man tross den voldsomme pengeinnsprøytningen må innføre/øke lokale skatter og avgifter.

Eiendomsskatten innføres altså på tross av et klart løfte fra Ap om det motsatte. Ap-ledelsen kan trygt bryte sitt valgløfte. Efter 2003-valget innførte tre Akershuskommuner eiendomsskatt tross klare valgløfter om ikke å gjøre det. Disse kommunene var Skedsmo, Lørenskog og Nittedal.

Ved valget i 2007 ble Ap-ordfører Åge Tovan i Lørenskog gjenvalgt. I Skedsmo mistet Ap-ordfører Anita Orlund og hennes samarbeidspartnere flertallet. Men efter at sentrumspartiene valgte å gå inn i en koalisjon kan AP feire 100 sammenhengende år ved makten. Bare i Nittedal ble de rødgrønne vippet fra makten. H, FrP og Pensjonistpartiet overtok roret, men klarer ikke å avvikle eiendomsskatten helt før i 2011.

Venstre er delt om eiendomsskatt, og som velger må du finne ut hva det lokale partilaget mener. Venstre-representanten Ketil Køber som satt på vippen i Drammen bystyre 1995 – 1999, og stemte mot eiendomsskatt. VG skrev en leder om at Køber hadde gitt sine bysbarn en julegave på 80 millioner kroner.

I Nes går Venstre motsatt vei. Igjen Raumnes: «– Alle partiene har vært med og vedtatt de store utbyggingene som har doblet kommunens gjeld, sa Øystein Smidt (V), og antydet at alle partiene er delaktig i situasjonen kommunen er oppe i.. Han synes eiendomsskatt er en bitter pille å svelge, men ser ingen andre alternativer akkurat nå.»

Smidts Venstre og de andre partiene burde være ærlige nok til å fortelle hvordan slike utbygginger skal finansieres – før valget. Slik kan kommunevalget bli en folkeavstemning ikke bare om hvilke investeringer som skal gjøres, men også hvilke metoder som skal brukes for å finansiere investeringene. Stemmer et flertall av velgerne på partier som vil bruke eiendomsskatt, ja da vet velgerne hva de får.

Ap har tydeligvis valgt den populistiske varianten – med å gi store løfter men samtidig love at eiendomsskatt ikke skal være finansieringsmåten. Nå har de brutt sitt løfte, og vi kan bare håpe at velgerne straffer dem både i 2009 og 2011.

Mange kommuner, faktisk de aller fleste, har en rekke oppgaver som ikke er lovpålagte. Fremfor å innføre nye skatter bør kommunestyret vurdere hva de bruker penger på. Det er også slik at en rekke kommuner eier eiendom som ikke er nødvendige for den daglige driften. Vi skal ikke si at dette er tilfellet i Nes, men om det er bør slik eiendom avhendes før man binder fremtidige skattebetalere og generasjoner til å betale renter og avdrag på dagens investeringer.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gunnar Andreassen
13 years ago

Tenk på det: skatt for å bo…

Tormod
Tormod
13 years ago

Eiendomsskatt er husleie til Staten. At denne husleien eksisterer er et godt eksempel på at man faktisk aldri kan eie noe her i landet; man eksisterer på statens nåde. Når man innser dette oppstår en svært klaustrofobisk følelse.

Konrad
13 years ago

Eiendomsskatten er kommunel, ikke statlig.

Eiendomsskatt er en utmerket ordning, særlig når boligkapital skattes så lavt i utgangspunktet.

Dette burde være eksempel til etterfølgelse for mange kommuner.

MariaMariaOslo
13 years ago

Stol aldri på en sosialist. (Eller Venstre!)

StigNeskommune
StigNeskommune
13 years ago

Det er ingen sammenheng mellom eiendom og inntekt. Huset du bor i er død kapital og innbringer ikke penger til å betale skatt med. Banken eier i prinsippet verdien i huset mitt, men det er jeg som må betale skatten i tillegg til en rente som ser ut til å nå uante høyder i disse dager. En leietaker vil få denne skatten i form av oppjustert leie, enda han ikke eier eiendommen. En minstepensjonist kan sitte på en eiendom med høy takstverdi, selv om han ikke har inntekt til å betale ekstra skatt. Skal vi drive dem fra hus og… Read more »

MariaMariaOslo
13 years ago

Det er vel arealet det kommer an på… og om entreen er for stor for enhver minstepensjonist-enke

Geir Fladby
Geir Fladby
13 years ago

Jeg blir bare så dritt lei alle former for avgifter. Igjen klare en Kommune å kludre det til med å gjøre hverdagen vansleligere for folk. Kan ikke se en eneste ting som JEG får igjen for mitt bidrag til Nes Kommune, hverken sommer el vinter.
Lista begynner å bli lang. Eneste hevn man kanskje kan ta er å flytte, men det lar seg jo heller ikke gjøre i en fei. Hvis noe har en revolusjonerende ide som kan settes ut i livet så er jeg med!

Fra arkivet