Diverse, Magasin

Før høsten. Idag: Mihoe

Før høsten er et kort intervju med personer som forhåpentligvis kan si noe fornuftig selv i sommervarmen. Må ikke forveksles med sommerintervjuene i medstrømsmedia.

Dagens gjest er Mihoe. Blogger, feminist, byråkrat, treningsnarkoman og mor. Bloggen finner du her.

– Spiser du helst norske eller utenlandske jordbær?

Norske fordi de smaker best. Men sommeren vi nettopp har lagt bak oss var skuffende rent jordbærmessig, så det gikk i bringebær i stedet.

– Hvilket land legger du helst ikke ferien til?

Selv kunne jeg reist hvor som helst. Men fordi jeg som oftest reiser alene med et barn ville jeg ikke dratt til de mest utrygge områdene i verden eller til steder hvor komfortnivået er langt under det anbefalte.

-Hva har du gjort for å medvirke til at datalagringsdirektivet ikke blir en del av norsk lov?

Strengt tatt ingenting. Jeg tror jeg har skrevet under på noen opprop, men det kvalifiserer neppe til innsats av noen betydning.

– Hvilken miljøavgift mener du bør innføres/forhøyes i Norge?

Umiddelbart tenker jeg på to ting: Det bør bli enda dyrere å kjøre bil i by. Jeg er fullstendig tilhenger av bompenger som svir, fordi det ikke hjelper med holdningskampanjer for å endre menneskers vaner.

Dessuten ville jeg gjerne hatt en avgift på arbeidsreiser med fly. Altfor mange reiser med fly bare for å avlegge høflighetsvisitter hos samarbeidspartnere og de kunne hatt gått av å reflektere litt over nødvendigheten av alle disse flyreisene.

– Hva bør gjøres for å overflødiggjøre bilkjøring i storbyene?

Storstilt utbygging av sykkelstinettverk og langt større tilrettelegging for et trygg transport på to hjul. Styrking av kollektivtrafikken er også en selvfølgelighet – den bør både bli billigere og ha større kapasitet.

– Hvilke liberalistiske klassikere kunne du ikke unnvære i sommer?

Nå er jeg neppe den som leser mest liberalistisk litteratur. Jeg har lest min Locke og Mill. Jeg er feminist med utgangspunkt i at menneskelig frihet bør være likt fordelt uavhengig av kjønn og i sommer leste jeg Katha Politts «Learning to Drive» – som rett og slett er en knusende god bok skrevet av et usedvanlig intelligent menneske.

– Dagbladet setter for tiden opp en liste over «bøkene som endret Norge». Hvilken bok mener du burde stått på listen?

Nå har jeg ikke fått med meg hvilke bøker som faktisk står på denne listen, men «Sangen om den røde rubin» av Agnar Mykle er et selvsagt valg.

– Synes du det er dokumentert at de er klimaendringer på gang – og at de er menneskeskapte?

Ubetinget ja!

– Hvem er den verste av statsrådene i den sittende regjering?

Før hun gikk av hadde jeg usedvanlig lite sansen for Haga. Nå må det være Sylvia Brustad som tilsynelatende ikke evner å åpne munnen uten at det kommer noe dumt ut.

– Hvilken av de ikke-sosialistiske partilederne er minst sannsynlig som statsminister efter valget neste år?

Lars Sponheim.

– Hvilket parti ser du helst at ikke deltar i regjeringen efter valget neste år?

Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti.

– Hvem ville du helst sett som statsminister hvis du kunne velge på øverste hylle?

Selv om jeg er sosialist ville jeg gjerne hatt en type som Per Kristian Foss, intelligent, karismatisk og hederlig.

– Hvilket norsk medium er minst dårlig på å dekke amerikansk politikk?

Jeg syns NRK (spesielt Urix) gjør en hederlig jobb.

– Hvorfor blir ikke Barack Obama USAs neste president?

Fordi for mange amerikanere gjør et dårlig valg.

– Efter at Radovan Karadzic er sendt til Haag-domstolen, hvem er den neste som bør havne på tiltalebenken der?

Mugabe bør definitivt stilles til rette der. Dessuten burde de gjenlevende toppene fra Røde Khmer bli stilt til ansvar for den inhumane nedslaktingen de sto for.

– Hvem synes du vi hører for lite til i den offentlige debatten?

Intelligente og opplyste mennesker som evner å formidle kunnskap og innsikt på en forståelig og underholdende måte.

– Hvorfor vil norsk kulturliv overleve Ulf Erik Knudsen som kulturminister?

Fordi kultur ikke er avhengig av politikere for å overleve – strengt tatt. At den vil lide med ham som kulturminister er jeg imidlertid ikke i tvil om.

– Efter endringene i Ekteskapsloven m.m. – er det mer igjen å gjøre for å inkludere homofile og lesbiske i samfunnet?

Bekjempe all form for homofobi, fordommer og hatkriminalitet. Vi kan begynne med kristenfolket som legitimerer mobbing av barn som har homofile foreldre.

– Har du svarene klare om du skulle bli intervjuet i «På nattbordet»-spalten i Dagens Næringsliv?

Jeg leser kontinuerlig bøker, så det ville ikke vært noe problem å svare ærlig. Akkurat nå leser jeg debutromanen til Don deLillo, Americana, dessuten ligger feminist klassikeren Sexual Politics av Kate Millet der.

– Hvem burde vi stille disse spørsmålene til, foruten deg?

Anne Bitsch.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Jul E. Nissen
Jul E. Nissen
13 years ago

Begynner det ikke å bli litt for mange sosialistiske bedrevitende betvingere i denne spalten nå? Noe av grunnen til at jeg likte spalten så godt i utgangspunktet, var at folk kom til orde som vanligvis ikke gjorde det. Men de siste ukene har det blitt fler og fler politisk korrekte mennesker; skattefinansierte svadamakere hvis offentlig fremsatte tøv kun bør avstedkomme et aristokratisk gjesp fra intelligente mennesker.

Virrvarr
13 years ago

Du er skikkelig flink på intervjuspørsmål, mister! Morsom lesning.

RK
RK
13 years ago

Joda, intervjuene er bra, men når vi skriver 18. september har vel strengt tatt tittelen «før høsten» gått ut på dato? Ihvertfall ikke mye som minner om «sommervarme» ute nå! Br! 🙂

Mons kamerat i trehuset
Mons kamerat i trehuset
13 years ago

Mihoe synes å være mer bekymret over kristenfolkets motstand mot det de mener er en dårlig lov, enn over Islamsk Råd, som først for to uker siden lot seg presse til å si at de kanskje av og til var litt mot dødsstraff for homofili, men det var bare fordi det internasjonale Fatwaråd gav klarsignal. Slik jeg oppfatter Mihoe er hun en typisk venstrefeminist, som ser på høye hæler som et større verdensproblem enn æresdrap og omskjæring av kvinner. Nåja, det har hun lov til, men – i likhet med Sinclair Lewis, tillater jeg meg å bruke min grunnlovfestede rett… Read more »

Mihoe
13 years ago

Jul. E Nissen: Nå gikk vel anklager om politisk korrekthet ut på dato som et argument med noen som helst slagkraft tidlig på nittitallet en gang. Den slags tyder på langt større evne til å lire av seg svada og tøv enn du kan beskylde meg for i og med at du ikke evner å si noe som helst betydningsfullt i forhold til det du er uenig med meg i. Mons kamerat: Jeg går med høye hæler daglig så du er på bærtur. Dessuten har jeg i lengre perioder jobbet aktivt på feltet både i forhold til tvangsekteskap og kjønnslemlestelse… Read more »

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
13 years ago

Et alternativ til begrepet ”politisk korrekt” kan være ”konformisme”; det å inneha sterke meninger om ikke-kontroversielle temaer. Fordelen med konformisme er at man ikke kan beskyldes for å være likegyldig, samtidig som man ikke fornærmer noen ved sine standpunkter. Å mene det flertallet mener fordi flertallet mener det er konformisme eller politisk korrekthet. Å mene det fordi man faktisk mener det, er politikk.. At begrepet ”politisk korrekt” er utdatert, er en absurd påstand som med jevne mellomrom fremsettes av konformistiske elementer. Påstanden er absurd så lenge begrepet benyttes, og så lenge det finnes konformister. Det som derimot er iferd med… Read more »

Fra arkivet