Ukategorisert

SVs demokratiske fest

Oslo SV kan skryte av en praktforestilling på nominasjonsmøtet som ble avholdt tirsdag kveld.

Det var kamp om 2. plassen på stortingsvalglisten. Ettersom alle medlemmene i Oslo SV har stemmerett, var det knyttet stor spenning til valget av 2. kandidat. TV2 Nyhetskanalen fulgte den tette kampen mellom Heikki Holmås og Akhtar Chaudhry. Det er allerede kjent at Holmås vant med 406 stemmer. Chaudhry fikk 365 stemmer. 4 stemmer var blanke.

TV2 Nyhetskanalen fulgte nominasjonsmøtet. Like før resultatet ble offentliggjort, ble kameralinsen rettet mot kandidatene. Begge virket spente, men var absolutt gode venner til tross for nominasjonsstrid. Da resultatet ble klart holdt Akhtar Chaudhry en gripende appell for både Heikki Holmås og SV. Han mottok stor applaus fra salen.

De siste ukene har det haglet med beskyldninger om juks i nominasjonsprosessen. Ifølge TV2, har èn av kandidatene blitt beskyldt for stemmekjøp. Flere hundre personer har meldt seg inn i Oslo SV før fristen gikk ut foran tirsdagens møte. Alle beskyldningene er lagt død av SVs interne granskning.

På møtet ble det holdt en rekke taler for kandidatene. Alle som tok ordet snakket varmt for sin kandidat. Ingen lot seg friste til nedrakking av motkandidaten. Det er imponerende når nesten 800 personer møter opp. Alle er ikke like godt skolerte i parlamentarisk språkbruk.

Nominasjonsprosessen i Oslo SV bør friste flere parti til mer åpne prosesser i forbindelse med nominasjoner og valg. Tirsdagens møte var en fest og en leksjon i demokrati. Oslo SV kan skryte av seg selv. Fylkespartiet gjennomførte en praktforestilling på nominasjonsmøtet.

Kristin Clemet, leder av Civita, har skrevet en artikkel om det norske nominasjonsmonopolet.

Tags:

4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Geir Bergersen
Geir Bergersen
13 years ago

Det er jeg helt enig i, det er en skam at vår såkalte kritiske presse ikke greier å formidle at det er kun noen fåtall tusen mennesker som kontrollerer hvilke personer som stiller til valg. Et gjennomsnittelig nominasjonsmøte har maks 100 delegater. Et partilag for de større partiene i en middels norsk by stiller med maks 40-50 mennesker, for å velge delegater. Men det sier kanskje noe om den politiske interessen og….

Pleym
Pleym
13 years ago

Det er frivillig å melde seg inn i et parti, å delta på møter, gjøre noe for at det verdisynet og de sakene du støttet da du meldte deg inn skal få gjennomslag. Så hvorfor angripe dem som faktisk gjør noe for å realisere sine standpunkter? Hva med å angripe dem som ikke engasjerer seg i noe som helst? Her på Liberaleren angriper vi ofte politikerne for å frata oss som individer friheten. De vi burde angripe er de som stemmer på partiene disse politikerne tilhører, dernest de velgerne som er uenige – men som lar være å engasjere seg,… Read more »

Geir Bergersen
Geir Bergersen
13 years ago

Men Pleym hvis man stiller på et åpent nominasjonsmøte så har man vel engasjert seg og satt seg inn i problemstillingen ? Mener du at de 800 som stilte på Oslo SV´s nominasjonsmøte ikke hadde det ? Mitt poeng er at samtlige medier dekket dette som et «kupp», men nektet å se det positive ved økt engasjement rundt nominasjoner. Jeg angriper forøvrig ikke de som stiller på møter, jeg lover dyrt og hellig å spandere en kopp kaff på en hver som har deltatt på et nominasjonsmøte, men det jeg synes er strukturelt interessant er hvordan deltakelsen i bunnen av… Read more »

Per Lothar Lindtner
12 years ago

Valg av kandidater til partiene er regulert ved lov. En må være medlem av det partiet som nominerer. Det fører til at bare «en liten klikk» har full kontroll gjennom nominasjonskomitèene. Slik blir broilerpolitikere til.Folk manipuleres av gallupp, lett høyrevridde kommentatorer med høy sigarføring hver dag på TV. Det skjer over hele valgperioden. Når til dømes kommunister stenges ute, blir debattene innholdsløse og kommersmediene gjør det de kan for å presse og manipulere folk til å stemme på alternativer som i realiteten er enten helt uansvarlige eller bare nesten uansvarlige i forhold til den pågående globale krisen i kapitalismen og… Read more »

Fra arkivet