Ukategorisert

Tannlegebehandling blir aldri gratis

Flere skal slippe tannlegeregningen, sier Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet, stolt til BT.no.

Pedersen jobber med programmet som partiet skal gå til valg på til høsten. I forslaget ligger det an til økte utgifter til tannhygiene på rundt 1 milliard kroner.

Når de som nyter godt av tjenesten ikke skal betale direkte, blir kostnaden flyttet til offentlige budsjett. Det betyr at utgiftene skal finansieres ved hjelp av skatter og avgifter. Skatter og avgifter betyr i praksis at borgere må betale kostnaden for andre. Arbeiderpartipolitikere kaller dette for gratis, men å bruke ordet gratis er å jukse med begrepene.

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Sentrumskonservativ
Sentrumskonservativ
13 years ago

Foretrekker Liberaleren status quo?

Anders
Anders
13 years ago

For meg som har lite penger vil jo dette bli billigere enn å betale regningen direkte 🙂

Det gir meg større frihet til å bruke pengene mine slik jeg ønsker 🙂

IvarE
IvarE
13 years ago

@Anders:
Nei, poenget er nettopp at varer og tjenester ikke blir billigere av at regningen dekkes over skatteseddelen.

Roger Moen
Roger Moen
13 years ago

All empiri tilsier at IvarE har rett, og det er i seg selv et godt argument. Men SELM OM det ikke var riktig, ville det være grovt umoralsk å sende regninga for egne tannlegebesøk til naboen, uten hans samtykke med trussel om vold.

Anders har rett i at han får større materiell frihet av å la andre betale for seg, men individuell frihet innebærer ikke retten til å krenke andre. Tvert imot!

Dessverre er vi som er enig i dette i mindretall.

Anders
Anders
13 years ago

Ja… I et system med nullskatt faller veldig mange utenfor. Og man kan ikke komme seg ut av fattigdom uten penger så da går det jo til helvete. I et system med kommunisme der faller ingen utenfor økonomisk. Men selve ideén er jo å ta fra oss valgfrihet, i bytte mot rettferdig fordeling. Men det er jo også rettferdig at mennesket har fritt valg og kan bestemme over sitt eget liv. Selv om skatter og avgifter tar fra en valgfriheten, så må vi jo alikevell ha et felles ansvar for at ingen faller utenfor. Det er på en måte to… Read more »

bigboyen
bigboyen
13 years ago

«Selv om skatter og avgifter tar fra en valgfriheten, så må vi jo alikevell ha et felles ansvar for at ingen faller utenfor.» Det er umulig å sikre seg mot at mennesker faller utenfor, rett og slett fordi menneskers valg er sterkere enn noen offentlige ordninger kan være. Det er veldig mange som har fått kastet penger etter seg år etter år uten at de har fått et verdig liv. Men denne gruppen er ikke problemet, det som er problemet er alle som er i stand til å greie seg selv som likevel har presset seg til ordninger. Jeg har… Read more »

Fra arkivet