Diverse, Magasin

Hva har gud og Keegan til felles? Jo, ble støttet av staten

Har du tenkt på hvorfor engelsk fotball er populært i Norge? Èn av grunnene er tippekampen som NRK sendte i mange år.

NRK sendte den første tippekampen fra England 29. november 1969. Jeg har blitt fortalt at det første oppgjøret var mellom Sunderland – Wolves. I mange, mange år overførte NRK kamper fra England. Engelsk fotball hadde, i tillegg til norsk fotball, monopol på det norske markedet gjennom NRK som finansieres ved hjelp av skatt. Tippekampen til NRK er årsaken til at engelsk fotball står sterkt i Norge, mye sterkere enn fotball i Italia, Spania og Tyskland. Den første supporterklubben for britiske klubber, ble stiftet i 1974. Det var Manchester City som først fikk fotfeste i Norge. I dag har Supporterunionen en plass mellom 50 000 – 60 000 medlemmer. Uten Den norske stat og NRK, ville Kevin Keegan vært en rimelig ukjent spiller for fotballsupportere født tidlig på 70-tallet.

Gud har blitt kjent på omtrent samme måte som Kevin Keegan i Norge, Eller gud har fått større drahjelp av politikerne enn det Keegan fikk. Politikerne har vedtatt en statskirke, politikerne har vedtatt kristne formålsparagrafer i barnehage og skole og politikerne har velsignet gudstjenestene som NRK har sendt på TV og i radio. Profileringen av den kristne tro har vært enorm. Borgerne har naturlig nok latt seg påvirke. Derfor er 83 prosent av alle nordmenn eller 3,9 millioner personer medlem av Den norske kirke.

Synes du det er tøvete å sammenligne fotball og kristendom?
Ja det kan være det, men Den norske kirke bruker selv eksemplet med fotball i sin markedsføring.

Kirken.no, skriver redaksjonsmedlemmene at i 2005 gikk 6,7 millioner mennesker på gudstjeneste i Den norske kirke. Det er mer en fire ganger så mange som det var tilskuere på norske eliteseriekamper i fotball.

Kirken.no nevner ikke at fotball ikke står i formålsparagrafene til barnehage og skole, eller at barn og ungdommer blir oppfordrer til allsidighet når det gjelder idrett. Allsidighet er et fremmedord i vår statsreligion med bud nummer 1: Du skal ikke ha andre guder enn meg.

Mest lest

Arrangementer