Ukategorisert

En regjering du ikke kan stole på

når fundamentale verdier for et fritt samfunn står på spill. Det må være oppsummeringen efter regjeringens retrett rundt forsøket på å innskrenke ytringsfriheten den siste uken.

Igår fremstod statsminister Jens Stoltenberg (igjen) i rollen som tåkefyrste, i forsøket på å forklare hva regjeringen egentlig har ment med først å fjerne blasfemiparagrafen iår (skal behandles av Stortinget i mai), og så å foreslå en strengere bestemmelse inn i straffelovens rasismeparagraf i 2011 (som vi skjønner har regjeringen allerede inkassert høstens valgseier).

Knapt noen forstod hva Stoltenberg egentlig mente. Ikke hadde han lest odelstingsproposisjonen, så han kunne ikke trekke tilbake noe av det som sto der, men regjeringen hadde overhodet ikke tenkt å innskrenke ytringsfriheten. Tvert imot.

Forsøkene på å tyde statsministerens tåketale kunne minne om gamle tiders kremlologi. Men idag måtte SP-leder Liv Signe Navarsete fullføre det komplette nederlaget for regjeringen. Hele forslaget ble trukket. I tillegg blir SPs stortingsgruppe fristilt når regjeringens forslag behandles i mai.

Merk hva Naversete sa, ifølge Dagbladet: «- Statsministeren var ute i går og la fram det som var intensjonen. Når han også blir mistrudd på disse intensjonene, han er tross alt den fremste vi har, så bestemte jeg meg sammen med mine nærmeste medarbeidere for å trekke forslaget, sa hun på Politisk kvarter på NRK Radio i dag.»

Et fritt samfunn kan ikke eksistere uten at fundamentale friheter som ytringsfriheten er tilstede. En regjering som kan forhandle bort ytringsfrihet er ikke til å stole på i kampen for et fritt samfunn.

Spesielt ille er det hvis det er frykten for fundamentalister som i sin tid fikk regjeringen til å begi seg ut på denne tragiske ferden.

Vi så det i 2006; at Jonas Gahr Støre var villig til å unnsi viktige verdier i vårt samfunn, i møte med voldelige fundamentalister. Hvordan mennesker som lever i samfunn uten ytringsfrihet og uten tradisjon for åpen samfunnsdebatt reagerer på frie ytringer i vårt samfunn, kan vi ikke ta ansvar for. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde dette krystallklart under karikaturstriden. Han talte der Gahr Støre mumlet og unnskyldte seg.

Vi ser det igjen i 2009: Denne regjeringen er ikke til å stole på når våre fundamentale friheter står på spill.

Jeg minnes hva tidligere SP-leder Anne Enger (Lahnstein) sa i 1990, da hun sørget for at Syse-regjeringen måtte gå av, og Gro Harlem Brundtland dannet sin 2.regjering, med Thorvald Stoltenberg som utenriksminister. Hun følte (under oppseilingen til den første gulfkrigen) det tryggere å ha Gro og Thorvald ved roret, enn Syse og Bondevik. En solid ledelse ved roret av statsskuten.

Denne gang seilte Stoltenberg, Storberget og Navarsete på grunn.

Les forøvrig Vox Populis utmerkede oppsummering.

Mest lest

Arrangementer