Ukategorisert

En regjering du ikke kan stole på

når fundamentale verdier for et fritt samfunn står på spill. Det må være oppsummeringen efter regjeringens retrett rundt forsøket på å innskrenke ytringsfriheten den siste uken.

Igår fremstod statsminister Jens Stoltenberg (igjen) i rollen som tåkefyrste, i forsøket på å forklare hva regjeringen egentlig har ment med først å fjerne blasfemiparagrafen iår (skal behandles av Stortinget i mai), og så å foreslå en strengere bestemmelse inn i straffelovens rasismeparagraf i 2011 (som vi skjønner har regjeringen allerede inkassert høstens valgseier).

Knapt noen forstod hva Stoltenberg egentlig mente. Ikke hadde han lest odelstingsproposisjonen, så han kunne ikke trekke tilbake noe av det som sto der, men regjeringen hadde overhodet ikke tenkt å innskrenke ytringsfriheten. Tvert imot.

Forsøkene på å tyde statsministerens tåketale kunne minne om gamle tiders kremlologi. Men idag måtte SP-leder Liv Signe Navarsete fullføre det komplette nederlaget for regjeringen. Hele forslaget ble trukket. I tillegg blir SPs stortingsgruppe fristilt når regjeringens forslag behandles i mai.

Merk hva Naversete sa, ifølge Dagbladet: «- Statsministeren var ute i går og la fram det som var intensjonen. Når han også blir mistrudd på disse intensjonene, han er tross alt den fremste vi har, så bestemte jeg meg sammen med mine nærmeste medarbeidere for å trekke forslaget, sa hun på Politisk kvarter på NRK Radio i dag.»

Et fritt samfunn kan ikke eksistere uten at fundamentale friheter som ytringsfriheten er tilstede. En regjering som kan forhandle bort ytringsfrihet er ikke til å stole på i kampen for et fritt samfunn.

Spesielt ille er det hvis det er frykten for fundamentalister som i sin tid fikk regjeringen til å begi seg ut på denne tragiske ferden.

Vi så det i 2006; at Jonas Gahr Støre var villig til å unnsi viktige verdier i vårt samfunn, i møte med voldelige fundamentalister. Hvordan mennesker som lever i samfunn uten ytringsfrihet og uten tradisjon for åpen samfunnsdebatt reagerer på frie ytringer i vårt samfunn, kan vi ikke ta ansvar for. Danmarks statsminister Anders Fogh Rasmussen gjorde dette krystallklart under karikaturstriden. Han talte der Gahr Støre mumlet og unnskyldte seg.

Vi ser det igjen i 2009: Denne regjeringen er ikke til å stole på når våre fundamentale friheter står på spill.

Jeg minnes hva tidligere SP-leder Anne Enger (Lahnstein) sa i 1990, da hun sørget for at Syse-regjeringen måtte gå av, og Gro Harlem Brundtland dannet sin 2.regjering, med Thorvald Stoltenberg som utenriksminister. Hun følte (under oppseilingen til den første gulfkrigen) det tryggere å ha Gro og Thorvald ved roret, enn Syse og Bondevik. En solid ledelse ved roret av statsskuten.

Denne gang seilte Stoltenberg, Storberget og Navarsete på grunn.

Les forøvrig Vox Populis utmerkede oppsummering.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
LiveView
13 years ago

En viktig seier for demokratiet og ytringsfriheten. Samtidig også et godt eksempel på hvordan nettet og blogger begynner å få større og større påvirkningskraft.

Denne saken florerte jo på nett lenge for media fikk opp farten…

Arild Holta
13 years ago

«LUA I HÅNDEN-SAMFUNNET» Jeg har nevnt det før her, uten god dokumentering, at dette er ikke den eneste begrensningen av ytringsfriheten. http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article2813397.ece «Politi, og andre offentlige ansatte, vil få et skjerpet vern mot utskjelling i den nye straffeloven.» http://www.bt.no/meninger/leder/article673800.ece «Og politi, dommere og andre offentlig ansatte vil i den nye loven få et skjerpet vern mot utskjelling – samtidig som enkeltindividets vern altså svekkes.» Nå har jeg brukt noen timer på googling, med håpløst resultat. Fant imidlertid det over. NOEN SOM VET NOE MER OM DETTE? På forumet jeg driver sa en tidligere jugoslaver, at i Jugoslavia kunne man kritisere… Read more »

carl christian
13 years ago

Bra oppsummering og gode poenger – tross mange gode intensjoner underveis, og en god løsning tilslutt, så har vi virkelig sett hva denne regjeringen er lagd av. Bortforklaringer, fornektelser og misforståelse. Selv om de mener at det er alle andre som har misforstått – så tror jeg folk flest har fått med seg hvem som virkelig misforstod! Vil bare nevne at du også har hatt gode innspill underveis i denne debatten – selv om jeg tror jeg ikke har fått hverken kommentert de eller hentet de frem i facebookgruppa…Beklager det – deres insats i nett-mobilisering har vist seg betydningsfull før… Read more »

Pleym
Pleym
13 years ago

Takk skal du ha! Arbeidet mot blasfemiforslaget har gitt meg noen ideer i kampen mot andre sider ved regjeringens politikk, som også fører til at den enkeltes frihet blir redusert.

Jeg kommer tilbake til dette.

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
13 years ago

Som tilfellet har vært stadig oftere i det siste; jeg er helt enig med artikkelforfatteren. Jeg ville imidlertid presisert formuleringen om at regjeringen ikke er til å stole på. Jeg ville ha skrevet at «partier som er villige til å forhandle bort fundamentale verdier etc., er ikke til å stole på». Det er også betegnende for den agrarsosialistiske arrogansen at Navarsete påstår at «samfunnsdebattantene vet ikke hva de snakker om». Det er to seierherrer i denne striden; demokratiet og Fremskrittspartiet. En massiv folkelig motstand har ført til Senterpartiets kuvending. Fremskrittspartiet er det eneste partiet som, nå og i 2006, har… Read more »

trackback
12 years ago

[…] fortjener å trekkes frem akkurat nå. Liberaleren konkluderte 04.februar ifjor med at Norge har en regjering du ikke kan stole på når det gjelder fundamentale rettigheter som […]

trackback
12 years ago

[…] fortjener å trekkes frem akkurat nå. Liberaleren konkluderte 04.februar ifjor med at Norge har en regjering du ikke kan stole på når det gjelder fundamentale rettigheter som […]

Fra arkivet