Ukategorisert

Thailand – et land i oppløsning?

Vi har ventet lenge på intervjuet, og da vi fikk intervjuet var vi sannsynligvis den internettavisen i Europa som var mest fornøyd.

Det er bråk i Thailand. Thaksin Shinawatra ber borgerne mane til revolusjon. Thaksin Shinawatra, er en nasjonalist med mye penger. Han var en populær leder som vant valg, men han ble kastet som statsminister gjennom et fredelig kupp.

Vi har møtt Mom, en dame fra det politiske miljøet i Bangkok. Dette systemet kjemper i dag for makten, mot Thaksin Shinawatra og hans styrker.

Rødskjortene demonstrerer
Det er i dag rødskjortene som demonstrerer med støtte fra Shinawatra og hans familie. Mange vet ikke hva de demonstrerer for, men får penger for å lage bråk.

–Vi har blitt fortalt at mange rødskjorter får 1500 Bath per dag for å demonstrere. Det er veldig godt betalt, fordi månedslønnen er 5000 – 7000 Bath. Fire dager med demonstrasjoner er èn månedslønn, sier Mom.

Bangkok – en krigssone
Tidligere denne uken var det demonstrasjoner i Pattaya. Etter at det asiatiske toppmøtet var over, flyttet demonstrantene seg til hovedstaden Bangkok.

–Vi ønsket ikke et møte i Pattaya, men i Phuket. Små forhold var årsaken til at møtet ble flyttet. På grunn av demonstrasjoner ble møtet avsluttet ett døgn før tiden, sier Mom.

I Pattaya var turistene aldri truet. Det var demonstrasjoner, men på plasser som var fredet for det som den thailandske befolkningen kaller for farlanger. Det betyr oss som er fra Norge, Sverige, USA eller andre siviliserte land.

I Bangkok er store deler av byen berørt. Typiske turistplasser er avstengt med tanke på sikkerheten til turistene.

–Deler av Bangkok er nå en krigssone. Dette kommer Thailand til å tape mye penger på, fordi turistene vil svikte landet, sier Mom.

Kongekamp
Vi var nysgjerrig på årsaken til bråket, og ba om en kort forklaring.

–Det er kamp om makten. Veldig mange personer har minimal kunnskap om det som skjer, men jeg tror det har med maktfordelingen etter Kong Bhumibol Adulyadej, Rama IX. Deler av familien støtter prinsen som er kandidaten til Thaksin Shinawatra. Dagens konge støtter èn av prinsessene som vil videreføre dagens kurs. Prinsessen er veldig populær blant befolkningen, sier Mom.

Kan kongens innflytelse måles?
–Nei! Hvis èn million personer støtter et tronskifte og dermed Thaksin Shinawatra,, er det fortsatt over 60 millioner som støtter dagens monark, sier Mom.

Thailand – et merkelig land
Det er vanskelig å forsvare liberalismen i dagens Thailand. Det er et samfunn som ikke ligner på vårt drømmesamfunn der borgerne har maksimal frihet.

–Liberalisme er et fremmedord hos oss. Vi bor i en nasjonalistisk stat som ikke kan sammenlignes med det du er vant til fra vesten. Jeg tror vi har felles drømmer, men hvis drømmene skal bli til virkelighet, er vi avhengig av en leder som får styre landet sammenhengende over flere år. Jeg tror Thailand er avhengig av statsminister Abhisit Vejjajiva, sier Mom.

Det er mandag ettermiddag, og Mom skal tilbake til Bangkok. Vi takker for samtalen, og er glade for at forholdene i Norge er rolige i forhold til det vi opplever i smilets land, Thailand.

Tags:

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Kai
Kai
13 years ago

Å kalle de røde for pøbler og betalt av Thaksin er direkte tull. De fleste av de røde er politisk interesserte mennesker (mer demokratiske enn de fleste i Thailand) som ikke lenger vil sitte stille å se på at at noen «edderkopper» i hæren, kretsen rundt kongen og domstolene fikk avsatt en lovlig valgt regjering. Dagens regjering i Thailand vant ikke valget og kom til makten gjennom et «stille kupp». Delvis gjennom ulovlige demonstrasjoner av de gule skjortene (hvorfor skjøt ikke hæren på de gule skjortene?) som gjorde at det ble umulig å styre landet, og dels gjennom bruk av… Read more »

Kai
Kai
13 years ago

De som er interessert i å følge politikken i Thailand, anbefales bloggen Bangkokpundit:

http://bangkokpundit.blogspot.com/

Media i Thailand er skremmende ukritisk til den sittende regjering, kongen og hæren.

Gullstandard
13 years ago

Man kan ikke skyte på de gule skjortene, siden de representerer Kongen. Kongens person er hellig, og i Thailand representert ved gult.

Kai
Kai
13 years ago

>Man kan ikke skyte på de gule skjortene, siden
>de representerer Kongen.

Det er ikke så enkelt som at hvis de røde hadde tatt på seg gule skjorter så hadde ingen skutt på dem.

Det var vel prinsessen som svarte at de «gule representerer i hvertfall ikke meg» da hun ble spurt om kongehuset støttet de gule skjortene.

Det er klart at her er det politiske motiver som ligger bak.

Gullstandard
13 years ago

Jada, det var ikke mitt poeng. Men de gule t-skjortene har en meget sterk symbolsk betydning som visse grupperinger utnytter.

Kai
Kai
13 years ago

Enig i det 🙂

Pressen er lovpålagt å bare skrive pent om kongen i Thailand (noe utenlandsk presse også respekter), derfor er det vanskelig å vite kongehusets politiske rolle.

Economist har som en av få medier skrevet en kritisk artikkel om kongehuset. Jeg tror imidlertid de nå har fjernet den. Artikkel-lenken «A right royal mess» fungerer nemlig ikke lenger.

http://www.economist.com/printedition/index.cfm?d=20081206

Kai
Kai
13 years ago

>det blir påstått av mange av de røde har blitt
>betalt for å demonstrere.

Ja, jeg vet at det blir hevdet av mange, men det blir ikke mer riktig av det. Her er et par lenker til intervjuer som er blitt gjort med enkeltpersoner av de røde.

http://blog.nationmultimedia.com/ginola/2009/04/09/entry-1

http://news.bbc.co.uk/2/hi/asia-pacific/7990181.stm

Er de pøbler og betalt av Thaksin?

Fra arkivet