Ukategorisert

Aylar Lie og Ari Behn på Stortinget?!

Det kan skje, hvis velgerne strømmer til Samfunnspartiet ved stortingsvalget i september. En rekke kjente personer er ført opp på partiets valglister i ulike fylker – uten å være spurt.


Det er VG og NRK Østlandssendingen som forteller om hvilke spenstige personer som kan skape liv på Stortingets talerstol efter valget.

Blant dem er altså Aylar, Ari Behn, Espen Thoresen osv., Otto Jespersen, Alex Rosén, Vendela Kirsebom, og Mia Gundersen.

Ifølge Østlandssendingen har Samfunnspartiet gjort det til et varemerke å føre personer opp på sine valglister, uten å spørre på forhånd. Det er kanskje dårlig takt og tone, men slett ikke ulovlig.

Det er Valgloven som gir kriteriene for å slippe å stå på liste ved ulike valg. Nærmere bestemt § 3-2:

«§ 3-2. Rett til å kreve fritak fra stortingsvalg

(1) Rett til å kreve seg fritatt fra valg til Stortinget har

a) den som er stemmeberettiget i et annet valgdistrikt enn der vedkommende er satt opp som kandidat på listeforslag,
b) den som har møtt som representant på alle Storting etter forrige valg, og
c) den som er ført opp som kandidat på et listeforslag som er satt frem av noen andre enn et registrert politisk parti vedkommende er medlem av.

(2) Kandidater som er satt opp på listeforslag må søke om fritak innen den frist fylkesvalgstyret setter, ellers tapes retten til å strykes av listeforslaget.

(3) En valgt representant eller vararepresentant som ikke plikter å motta valget, må sende skriftlig melding om valget mottas eller ikke, innen tre dager etter å ha mottatt melding om valget fra fylkesvalgstyret. Ellers anses valget mottatt.

Endret ved lov 20 juni 2003 nr. 46 (i kraft 1 juli 2003 iflg. res. 20 juni 2003 nr. 715).»

Den enkleste måten å unngå å stå på en valgliste for et parti/en organisasjon man ikke har noe sammenfallende synspunkter med, er å melde seg inn i et politisk parti. Det kan jo være en liten sjanse for at du bor et annet sted enn der du er satt opp på valgliste, og det er de færreste av oss som har vært innvalgt på Stortinget.

Håndslag til nye partier – eller til de eksisterende?
Det er ikke godt å vite hva Stortinget tenkte da denne paragrafen ble utformet. På den ene siden kan innholdet ses på som et håndslag til nye partier. Man kan altså enkelt lage seg en valgliste med personer som ikke er spurt. Forutsatt at man har et parti med eksisterende fylkeslag i fylket man har tenkt å stille liste. Hvis ikke, må man ta seg bryderiet med å samle inn 500 underskrifter pr. fylke.

På den annen side kan unntaksbestemmelsene ses på som et forsøk på kunstig åndedrett til de etablerte partiene, som i årevis har slitt med synkende medlemstall.

Jeg har selv klart å overbevise min mor om å melde seg inn i et parti. Det var i 1995. Jeg hadde meldt meg ut av FrP året før, og FRIdemokratene, som jeg var 1.kandidat for ved fylkestingsvalget i Akershus i 1995 var intet parti – men en politisk organisasjon. Noen kunne altså bruke navnet mitt på sin liste. Derfor sa jeg ja til å stå på Venstres liste ved kommunevalget. Og forklarte i avisinnlegg i lokalavisen om hvorfor; ovennevnte bestemmelser om fritak i Valgloven. Jeg vet ikke om det førte til noen masseinnmeldelser i lokale partier. Men å melde seg inn i et parti er altså den eneste realistiske fritaksgrunnen de aller fleste kan ha, for å gardere seg mot slikt som nå skjer med blant annet Aylar Lie og Ari Behn.

Så spørs det om vi får se kongens svigersønn som ferskt partimedlem noe sted.

8 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Gunnar Andreassen
13 years ago

Men… får ikke de varsel om at de er på en slik liste – og kan melde seg av den? Eller?

Pleym
Pleym
13 years ago

De får brev fra valgstyret i kommunen/fylket om at de står på liste for hvilket parti, og informasjon om fritaksgrunner.

Hvis de ikke oppfyller noen av fritaksgrunnene, vil en eventuell søknad om fritak måtte bli avslått av valgstyret.

Det er ikke overraskende om Samfunnspartiet ikke har varslet på forhånd, for da rekker man jo å melde seg inn i et parti. Man har dårligere tid (og sak) når brevet fra valgstyret kommer.

Espen
Espen
13 years ago

Aylar lie og mia gundersen på stortinget?
Ikke rart dette landet går nedover! Ari behn også for den saksskyld.
Men jeg ser virkelig frem til å se Espen Thoresen på Stortinget, det hadde vært en fryd og se han aksjonere mot alt tullet de bedriver der. Otto Jespersen ville nok satt i gang uthiving av innvandrere glatt! kanskje man burde ta en sjangse å stemme på partiet bare for Otto Jespersen og Espen Thoresen sin fordel? La gutta med baller stå frem med hvordan ting skal kjøres!

bigboyen
bigboyen
13 years ago

Siden Jespersen holder til ytterest på venstre side i politikken så er vel han neppe en mann man vil ha tinget.

Espen
Espen
13 years ago

Tenk dere de fine tidene… Øl hadde mista «stengetiden» sin og aldersgrensa, samme med røyk for den saks skyld.
Røyking hadde vært lov inne igjen, pornofilmer hadde blitt lovlig i norge. og alle mulig andre rare ting disse politikkerne har forbudt ! Verden hadde blitt et bedre sted uten mongolide regler som egentlig har noe hensikt!

IvarE
IvarE
13 years ago

At Beinet har ambisjoner om å bekle kulturministerposten er da gammelt nytt! Man har da lest «Kongepudler».
🙂

Sus Scrofa
Sus Scrofa
13 years ago

Utformingen av paragrafen er vel en konsekvens av et prinsipp fra før partivesenet, at man velger enkeltpersoner og ikke partier (og derfor kan Carl-Ivar inntil videre hoppe og drite i sin våte drøm om å kunne ta jobben fra uregjerlige stortingsrepresentanter). Saken er, kort og gæli, at hvis velgerne vil velge deg, så kan du ikke nekte å tjenestegjøre. (Jeg venter allerede på hylet om hvor horribelt dette er, men velgerne har stort sett vett til å ikke stemme på Samfunnspartiet.) «Gæli» fordi det altså finnes reservasjonsmuligheter, og én av dem er altså «Ellers takk-partiet» — partiet for deg som… Read more »

Erta Berta
Erta Berta
8 years ago

Vi trenger kristne verdier inn i samfunnet. Mer nasjonalisme og beskyttelse av det norske folk (spesielt arbeidstakere). En viss innvandringsskepsis er sunt.

Fra arkivet