Ukategorisert

Røykeloven er fem år

I pinsen feirer forbudspolitikerne. Røykeloven, med forbud mot sigaretter hos aktørene i utelivsbransjen, fyller 5 år.

Det er en tragisk lov. Den krenker eiendomsrettigheter. Eierne av diskotekene, kafeene, pubene og restaurantene, mistet retten til å bestemme om tobakk og sigaretter skulle være en naturlig ingrediens på skjenke- og serveringsplassene.

31. mai 2004, var den siste dagen gjestene hadde lov å nyte en sigarett på puben. Dagen etter var forbudet et faktum.

Forbudet ble kjempet igjennom av KrF-leder, Dagfinn Høybråten. Han brukte hensynet til arbeidstakerne i bransjen som det viktigste argumentet.

Det verste av alt er at en stor del av befolkningen har godtatt forbudet. Til og Fremskrittspartiet har godtatt formynderholdningen. Ulf Erik Knudsen, stortingsrepresentant for FrP, sier til Drammens Tidende at partiet tok litt feil når det gjaldt røykeloven. FrP var motstandere av loven, men har som mange andre borgere godtatt restriksjonene fra formynderne på Stortinget.

Liberaleren vil aldri godta røykeloven, fordi den synliggjør velferdsstatens totalitære tendenser.

Tags:

12 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Stian Oen
12 years ago

Og hva med folk med astma og andre sykdommer som gjør det umulig for dem å oppholde seg i lokaler hvor det røykes? Har de en plass i utelivet i et liberalistisk samfunn?

Stian Oen
12 years ago

En forsåvidt nokså vakker fremstilling for oss som er glad i ideologiske diskusjoner, men den stemmer jo ikke overens med virkeligheten. Etterspørselen etter røykfrie lokaler var slik jeg ser det i realiteten høy før røyekeloven ble innført, men så lenge det var lov å røyke og røykere ikke med loven i hånd kunne nektes adgang lot det seg ikke gjøre å tilby slike steder. Serveringsbransjens organisering var altså ikke et resultat av tilbud og etterspørsel, men manglende lovhjemmel til å etterkomme etterspørselen, for å si det på en annen måte. Hvis jeg forstår logikken i argumentasjonen din riktig er det… Read more »

Unknownrebel
12 years ago

Stian Oen,

Guess what? Det er ingen menneskerett å få gå på utesteder. Astma eller ikke, din rett på et røykfritt miljø slutter der min eiendom begynner. Siden det nå viser seg at røykfrie etablissement kan overleve, er det ingen grunn for å nekte røyking for de steder som ønsker det.

Finnes det forresten noen statistikk over brune puber som gikk under, og omfanget av enslige, slitne mennesker som da mistet sitt sosiale nettverk? Siden vi nå engang fremviser slik hjertevarmende omsorg for små grupper med begrensede muligheter?

Stian Oen
12 years ago

Jeg trodde jeg var ganske ideologisk av meg, men dette viser jo hvor galt det virkelig kan gå når man ser bort fra faktiske forhold fordi ideologien en følger sier noe annet. Trodde det var oss på venstresiden som drev på med slikt, jeg, men nå skjønner jeg at jeg har tatt feil. Jeg antar at årsaken til at vi enda ikke har full barnehagedekning er at barnehageforeldrene ikke ønsker dette sterkt nok, at årsaken til at vi opplever økende arbeidsledighet er at folk ikke vil ha jobber sterkt nok, og at årsaken til at boliger er så dyre i… Read more »

Unknownrebel
12 years ago

Grunnen til at jeg spurte om statistikk (jeg regner med med var meg du mente), var for å minne Stian Oen om at tilsynelatende gode lover også har utilsiktede konsekvenser som man ikke hører om.

Jeg tviler forøvrig på at SSB holder statistikk over hvor mange individer som fratas myndigheten over eget liv og dermed livsgleden under alle solidariske tiltak.

Stian Oen
12 years ago

Nei; noen statistikker skjønner til og med SSB at det blir for latterlig å føre.

Unknownrebel
12 years ago

«Hvis folk kan få livstruende skader fordi noen insisterer på å få gjøre slik de selv ønsker kan det jo tenkes det er livsfilosofien til disse enkeltindividene det er noe galt med?» Første bud er at man kan gjøre hva man vil, så lenge dette ikke går utover andre. Siden det å oppholde seg et sted hvor det røykes, er en frivillig handling, kan man ikke påstå at røyk på privat eiendom er et overgrep. Som sagt, din rett på et røykfritt miljø slutter der min eiendom begynner. Jeg har heller ikke påstått at røyking er sunt, eller at mennesker… Read more »

bigboyen
bigboyen
12 years ago

Det som er ekstra synd er at røykeloven er noe av det eneste som står igjen etter den forrige borgelige regjeringa. Samarbeidsregjeringa sviktet så totalt, og ingen av partiene som satt i regjeringa har valgt å innrømme det. Borgelige velgere fortjener en beklagelse, og når ikke den kommer så tror jeg ikke at vi ser en borgelig regjering før neste generasjons politikere tar over kontrollen i partiene. Samarbeidsregjeringen skulle være Høyres comeback, partiet som på 1980-tallet forandret Norge. Det ble i stede et mageplask, og når de i tillegg har brukt denne stortingsperioden til å fremstå som et sosialdemokratisk haleheng… Read more »

Anonym
Anonym
12 years ago

Bingohallene er unntatt røykeloven.

Fra arkivet