Ukategorisert

Internettlisens? Ærlig talt, Solhjell!

Hva er det med SV og internett. Kunnskapsminister (!) Bård Vegar Solhjell vil nå ha avgift på internett. Nettbrukerne markerer allerede dette med protestaksjoner. Åndsarbeidere opplever nå overgrep mot eiendomsretten. Kanskje dette kan flytte dem politisk?


Det har kommet søksmål mot Pirate Bay på grunn av piratkopiering. Diverse organisasjoner krever at nettoperatører som Telenor stenger slike nettsteder ute. Bård Vegar Solhjell ser ikke på slik utestengelse som realistisk, men mener at brukerne kan ilegges en avgift for bruken av internett. Avgiften kan brukes til å kompensere dem som blir rammet av ulovlig fildeling. Altså de som har opphavsretten til det som blir kopiert ulovlig på nettet. Han synes NRK-avgiften er et eksempel til efterfølgelse.

Høyres kulturpolitiker Olemic Thommessen er allerede ute og slakter forslaget. Og han er ingen ensom svale. Blant dem som latterliggjør forslaget er Thommessens partifelle Torbjørn Røe Isaksen.

Røe Isaksen poengterer at kulturlivet er rasende fordi SV ikke klarer å gjøre noe med piratkopieringen. Da kommer SV opp med sin refleksløsning: Skatt. Kulturarbeiderne har så langt demonstrert at majoriteten av dem ligger godt til venstre politisk. Men i denne saken burde de søke til høyresiden. For dét de protesterer på handler om overgrep mot deres private eiendomsrett til egen produksjon. Venstresidens tradisjonelle løsninger handler jo om ikke å beskytte privat eiendomsrett, men å ta for seg – til fordel for det såkalte fellesskapet. Både hva som er «fordel» og hva «fellesskapet» er, kan diskuteres.

Internett er den nye kommunikasjonsformen. En infrastruktur for moderne kommunikasjon. Som bruker betaler vi idag forholdsvis lave avgifter til dem som gir oss tilgang til internett. Vi har tilgang 24 timer i døgnet. Akkurat som med veier, men i større grad enn kollektive transportformer. På nettet kan du betale for varer og tjenester av alle slag; reiser, filmer, bøker, klær, teknologi etc. Men du kan også stjele mange av de samme tingene. Dette er en utfordring som må løses. Men generell skattlegging av nettbruk, ut over hva vi betaler til nettoperatørene kan bli dyrt.

SVs forslag er ikke bare håpløst, det er også usosialt. Nok en skatt eller avgift vil ramme de dårligst stilte i samfunnet. De som allerede har utfordringer med å ha samme tilgang til internett som folk flest.

Det er å håpe at kulturarbeiderne ser verdien av privat eiendomsrett. Det er å håpe at nettbrukerne knuser forslaget fra Solhjell, og at SV får seg en lærepenge samtidig.

Apropos SV og internett: SV har også en partileder som foran forrige valg skrev en bok som skulle fungere interaktivt via et nettsted. Leserne skulle kunne kommunisere med forfatteren i forlengelsen av boken. Men som Røe Isaksen tidligere har beskrevet, måtte Halvorsen gi opp. Hun fant ikke å kunne prioritere kontakten med sine lesere/velgere. Det er noe med SV og internett. Tross gode intensjoner sliter partiet med å finne ut hvilken form nettet skal benyttes. Samhandling er jo det nye inordet i regjeringen for tiden. Kanskje SV skal reformere sin egen samhandling med internett?

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
bigboyen
bigboyen
12 years ago

Et flott forslag fra Solhjell og Sv. Men jeg tror det er bedre at man betaler i forhold til timer man bruker nettet, så jeg vil foreslå at man krever at alle pc’er må ha et myntinnkast koblet opp mot nettverkskortet. Dermed slipper vi problemer med at folk prøver å stjele internettlinjen til andre. I tillegg må vi må ha offentlige ansatte til å tømme pc’er for mynter og det vil bekjempe den stigende arbeidsledigheten vi ser i dag.

Gunnar Andreassen
12 years ago

Avgift på internett? Ehh… NEI!

Konrad
12 years ago

OK, da er SV strøket fra min liste over aktuelle partier ved høstens valg. Da består min liste av, skal vi se, ett parti: V.

Kristin
Kristin
12 years ago

Frankrike innfører dette neste år, så alle som har pc må betale «tv-lisens»… Ja takk til gratis tv på nettet!

Anonym
Anonym
12 years ago

Dette er uansett en komplisert sak for liberalister, som jeg har inntrykk av er delt i saken. På den ene siden forsvarer liberalister retten til eiendom over egne verk, på den andre individets rett til privatliv, og å kopiere. Jeg mener at den nye teknologien gjør at individets frihet til å kopiere må gå foran rettigheter, og at artistene må skaffe seg andre inntektskilder. Skatt er et dårlig forslag, men hva med en frivillig kollektiv lisens, noe a. la. radio, kopinor ? F.eks. betaler alle 50 kroner ekstra i måneden på nettabo. til en organisasjon som måler hva folk laster… Read more »

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
12 years ago

Det er fornøyelig å se hvordan norske skattefinansierte kulturarbeidere, som har vært samstemte i sin påstand om at «eiendom er tyveri», nå argumenterer for SIN private eiendomsrett. De burde heller være ærlige nok til å si: «alt ditt er mitt – men alt mitt skal du gi faen i». Men det er jo gledelig at akkurat SV, hvis hele eksistensgrunnlag er kampen mot både individet og hennes eiendomsrett, nå plutselig har innsett betydningen av eiendomsrett. Er det tale om et ideologisk skille er det interessant, men mer sannsynlig er det at det her dreier seg om å tekkes en hjord… Read more »

Fra arkivet

 • Norge som føderal republikk?Norge som føderal republikk?
  Norge er et parlamentarisk demokrati, men dét var ikke hva grunnlovsfedrene så for seg.
 • Voltaire – vi trenger deg!Voltaire – vi trenger deg!
  Filosofen Voltaire formulerte selve essensen for forsvaret av ytringer.
 • Verdens mest berømte kvinneVerdens mest berømte kvinne
  Inger Merete Hobbelstad har skrevet en mangesidig biografi om den britanniske monarken med innblikk i historie, politikk og samfunnsliv.
 • Tiåret det var så brattTiåret det var så bratt
  Det har vært et interessant tiår. Miljø, økonomi og minoriteter har vært sentralt.
 • En inni hampen stor feilEn inni hampen stor feil
  Føleri, antagelser, skråsikkerhet og dogmatisme - kan det være politikerne ikke alltid baserer beslutningene sine på kunnskap?
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.