Ukategorisert

Vær sær – bruk lakk og lær!

Å være ung er ingen garanti for å være liberal. Ihvertfall ikke hvis du er fra Vestlandet og er i FrP. Oslo-byråd Sylvi Listhaug (31) vil muligens ha homofile tilbake i skapet. Å fremvise livsglede i sommervarmen er ingen god idé hvis du er homofil. Da kan du øke fordommene, ifølge Listhaug. Ihvertfall hvis du danser uten altfor mye klær på kroppen. Snarere er det vel Listhaug som legger sine fordommer ut til offentlig skue. Muslimske kvinner skal ikke ha for mye klær på seg, mens homofile menn skal ikke ha for lite klær på seg. Kanskje Listhaug burde begynne som kleskonsulent for minoriteter i det norske samfunnet?


Til tross for sin unge alder, og sitt medlemskap i et påstått liberalistisk parti, fremstår Listhaug som lite liberal. Dét er synd, men samtidig tar hun på seg og snakke for lite liberale personer utenfor de store byene. Halvnakne homofile som fremviser livsglede kan øke fordommene ute på bygdene, ifølge Listhaug. Snakker hun virkelig for dem, eller vil det komme liberale folk fra bygdene og tale Listhaug til rette? Jeg håper det siste.

Da jeg var yngre raste jeg mot den særnorske alkoholpolitikken, mot statskirkeordningen, mot at de nordligste fylkene får mer penger over statsbudsjettet enn resten av landet, mot kristen formålsparagraf i skoler og barnehaver, osv. osv. Jeg håpet likevel at også Norge skulle fremstå som mer liberale ikke bare på det økonomiske men også på det personlige (verdimessige) området. Et mangfoldig samfunn handler ikke bare om hudfarve, men om religion, om legning, og om å begrave Janteloven en gang for alle.

Vi er alle forskjellige. Vi har vår legning, våre interesser. Om du er av dem som snakker høyt på bussen, ler på gater fulle av folk, eller kysser kjæresten intenst mens dere er i butikker fulle av folk, så demonstrerer du bare at du lever, at du er deg selv – og at du gir blaffen i konformitetspresset. Det man før kalte sosial kontroll, men som Gro Harlem Brundtland foretrakk å kalle «nabokjerringer». I mer negativ forstand kaller man det «bygdedyret». Ingen skal skille seg ut. Alle skal være A4. Allerede for 40 år siden fikk unge tydelig beskjed: Klipp håret og få deg en jobb!

Listhaug uttrykte tidligere iår bekymring for hvordan det skal gå med den heterofile majoriteten når ekteskapet som lovfestet institusjon nå er åpnet også for homofile. Hun er ikke alene om å frykte at mennesker med homofil legning skal erobre samfunnet. Nina Karin Monsen, denne verdige vinner av Fritt Ords pris for sine gjennomtenkte bidrag i samfunnsdebatten, mener at alle heterofile ekteskap er ugyldige fordi homofile også kan inngå ekteskap. Det er ifølge henne viktigere at barn har en far enn at de har foreldre av samme kjønn – som elsker dem.

Frie mennesker er vi alle når friheten gjelder for oss alle. Homofile var lenge ansett som syke mennesker, lenge efter at Norge avkriminaliserte homofile handlinger. Gradvis får den enkelte homofile rettigheter som heterofile tar for gitt. At frihet utvides er ikke negativt. Frihet og likhet overfor loven er flott. Men friheten kan kues og undertrykkes når fordomsfulle mennesker ikler sine fordommer falske hensikter. Listhaugs omsorg for homofile, ved å frykte at fordommene skal vokse i samfunnet når homofile viser sin kjærlighet og livsglede, er en falsk omsorg. Fordomsfulle mennesker er tydeligvis gladere når de slipper å bli minnet om at mangfoldet i samfunnet er større enn de liker å tenke på. I motsetning til mennesker med annet etnisk opphav synes ikke seksuell legning utenpå (som regel). Bortsett fra når homofile samles og demonstrerer at de er en del av samfunnet, likeverdige, glade – og ikke ser særlig forskjellige ut fra den heterofile majoriteten. Fordomsfulle mennesker synes homofile blir et problem når de synes i det offentlige rom.

Når du ser to gutter eller to jenter som kysser hverandre eller holder hverandres hender kan du tenke at det er godt det finnes kjærlighet i verden. Fordommer, hat og ufred er det likevel nok av.

For noen år siden spurte Dagbladet på sin sisteside en serie der de spurte folk om livsmotto. «Carpe diem» gikk igjen. Jeg gav overfor en venn utrykk for at folk hadde dårlig fantasi, eller kanskje følte seg presset til å velge noe andre også valgte. Mitt svar ville vært annerledes, sa jeg. Jeg ville helt bevisst valgt «Vær sær – bruk lakk og lær!». Poenget er at vi skall være glade i mangfoldet, glade for at folk er seg selv, at mangfoldet vises frem på gater og streder – fremfor å skjules innenfor hjemmets fire vegger, eller reserveres for en engere krets.

Lørdag er det homoparade i Oslo sentrum, som avslutning på «Skeive dager«. Det ville være flott om mange mennesker med ulik legning, religion og hudfarve møtte opp for å hylle mangfoldet. Gjerne med et regnbueflagg.

Kanskje kunne Alexander Rybak gå fremst med sin fele, og synge om kjærlighet til en gutt. Ingen har større effekt enn de folkekjære – de som er elsket av alle. Kunsten kan provosere, eller stryke medhårs. Kunsten kan sprenge grenser, og utvide folks horisont. Eller de kan følge folkeflertallet og stryke medhårs. Slik Sylvi Listhaug kanskje tror at hun gjør.

Mangfoldet er der allerede – og kommer til å vinne, men det er noen flere slag å kjempe. Sylvi Listhaug er ikke med på mangfoldets side. Er du?

14 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
12 years ago

[…] resten av kommentaren her. Vurdert til: av 0 […]

bigboyen
bigboyen
12 years ago

Jeg slutter ikke å bli overrasket av Frp. Det er de menneskene som blir utsatt for fordommer(homofile) som er ansvarlig for å gjøre de med fordommene(homofobe) til lags? Om de homofile bare kan oppføre seg litt bedre så vil fordommene forsvinne?

Gjelder denne tankegangen i andre deler av samfunnet også? Om den som blir mobbet kan endre sin oppførsel så vil kanskje mobberen slutte å være så slem?

Eller om innvandrerne kan oppføre seg mer norsk, så vil de jo bli utsatt for mindre rasisme….kanskje det her er tanken bak frp sin «integreringspolitikk»?

Gullstandard
12 years ago

Hm, det er nok ikke tvil om at paraden øker skepsisen blant svært mange, ikke minst bla de såkalte etniske minoritetene. Homofile talsmenn fremstår svært ofte som sære og fremhever det spesielle og annerledes ved å være homofil, og paraden er i særklasse sær, for å si det slik. Er det et problem ? Nei. Men det er forståelig at den ikke fremmer oppfatning av homofile som «vanlige mennesker». Folk flest er ikke fargesprakende eksibisjonister, og det gjelder nok alle legninger. Det burde være mer fargespraking og «særheter» rundt omkring, men det er kanskje ikke så relevant å kople det… Read more »

Erik Sandal
Erik Sandal
12 years ago

Det skal selvsagt være absolutt frihet for den enkelte å kle seg efter egne ønsker og behov, i det off. rom. (Kleskoder i arb. sit. må behandles separat). Men det må være tillat å bemerke at visse homofiles særegne paradeeksibisjonisme neppe fremmer toleranse, aksept eller er lysende innslag i bybildet. Oversminkede menn med dissende vommer som vrikker seg frem til stupide disco-rytmer er ikke noe sinnbilde på en estetisk opplevelse. Skinn og lær-homser som paraderer i antrekk som til forveksling ligner SS-uniformer får ikke frem smilet hos undertegnede. Hva med litt golden-shower, akkompagnert av The Great Garlic Girls, for å… Read more »

Sentrumskonservativ
Sentrumskonservativ
12 years ago

«Det er ifølge henne viktigere at barn har en far enn at de har foreldre av samme kjønn – som elsker dem.» Er denne setningen å oppfatte som at Liberalerens redaktør her mener det motsatte av Monsen, slik denne faktisk uttrykker seg? I så fall lurer jeg på hvordan man kan rangere viktigheten av to ulike størrelser der den ene angivelig utelukker den andre – når en slik premiss fremstår som absurd for alle som har en viss biologisk allmennkunnskap (bokstavelig talt). Det er et symptom på et samfunn i oppløsning at denne erkjennelse overses så kapitalt i fordøyelsen av… Read more »

Øyvind Treider Olsen
Øyvind Treider Olsen
12 years ago

Enten får FRP lære seg hva liberalistisk betyr eller så får de slutte å kalle seg noe de åpenbart ikke vet hva betyr!!

Hårek
Hårek
12 years ago

Erik Sandal har et vesentlig poeng her. I den virkelige verden er det ikke alltid at sjokk og ekstremuttrykk er det mest effektive instrument. En dose bluferdighet og dannelse i det offentlige rom er kanskje ikke så dumt.

Pleym
Pleym
12 years ago

Du har hørt Syses foredrag om moderasjon, eller?

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
12 years ago

Hvorfor er det slik at endel mennesker betrakter sin seksuelle legning som det aller viktigste ved dem som mennesker? Det var et spørsmål jeg stilte meg etter å ha deltatt på fjorårets homoparade.
Det var annerledes i san Fransisco. Der var paraden større, men adskillig mer verdig. Den var mer som en demonstrasjon for retten til noe selvsagt enn som en utstilling av libido. Rare greier.

Pleym
Pleym
12 years ago

Legningen er en naturlig del av mennesket. Man kan ikke, som KrF forsøker, å skille f.eks legning fra praksis. Mennesket må være helt, og da er det ikke slik at legningen er det viktigste, men uten legningen er man ikke hel.

trackback
12 years ago

[…] bare så utrolig befriende. Det skuffer meg mer at folk rundt meg inntar så mørkeblå holdninger. Alle mennesker er like! Leverte storken meg på feil […]

Ole H. Johansen
Ole H. Johansen
12 years ago

Prøvde å sende kommentar igår,vet dere hva som kan ha skjedd med den?
Takk.

Pleym
Pleym
12 years ago

Ole, jeg har gått gjennom alle mottatte kommentarer, fjernet spam og sjekket om noen lå «til godkjennelse», men jeg finner ingen. Beklager – men jeg kan ikke svare på hva som skjedde med kommentaren din.

trackback
10 years ago

Online education degree for teachers….

Online education degree for teachers….

Fra arkivet