Ukategorisert

Epost til Gahr Støre, om Honduras

På bakgrunn av kampen mellom de ulike statsmaktene i Honduras har jeg sendt utenriksminister Jonas Gahr Støre et spørsmål – og en oppfordring.


Som nevnt i artikkel tidligere idag ble militæret i Honduras igår beordret av Høyesterett til å arrestere president Manuel Zelaya, fordi han forsøker å gå rundt grunnloven i sitt ukonstitusjonelle forsøk på å stille til gjenvalg som president neste år.

I en NTB-melding igår tok det norske utenriksdepartementet tok UD, ved en kommunikasjonsrådgiver, avstand fra Høyesteretts aksjon for å forsvare grunnloven i Honduras.

VG skriver at flere organer skal ha møte, bl.a både FN og OAS. I en annen artikkel forsøker samme avis å dra historiske linjer tilbake til militære skrekkregimer på 1980-tallet. Snart kommer nok både Pinochet-eksempelet og Operasjon Condor til å bli børstet støv av. Venstresidens kommentatorelite i ulike posisjoner er allerede på plass for å vinne definisjonsmakten i medias omtale av situasjonen i Honduras.

Jeg har derfor sendt følgende epost til Utenriksdepartementet:

«I anledning av at Høyesterett i Honduras ba militære styrker avsette president Manuel José Manuel Zelaya Rosales for å ha forsøkt å tilsidesette grunnlovens bestemmelser om grensene for presidentens funksjon, ser jeg at NTB igår 28.juni siterte kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Koppstad i Utenriksdepartementet på følgende utsagn: «Demokratiske prinsipper må følges», og at Norge tar avstand fra avsettelsen av president Zelaya.

Mitt spørsmål i denne sammenheng lyder: Når det er strid mellom statsmaktene i et land, hvordan vil Norge/UD avgjøre hvem som faktisk følger demokratiske prinsipper, og hvem som forsøker å tilsidesette disse?

Hæren i Honduras er av landets Høyesterett beordret til å arrestere presidenten fordi han søndag forsøkte å gjennomføre en folkeavstemning om å kunne endre grunnloven slik at han kunne stille til gjenvalg som president. Dette til tross for at folkeavstemningen av Høyesterett var kjent grunnlovsstridig. Kongressen i Honduras diskuterte (før Høyesteretts beordring av militæret) om hvordan president Zelaya kunne stilles for riksrett.

Det er med forundring jeg registrerer hvordan både Norge og andre land og organisasjoner i verden tar så lett på en konstitusjonell strid mellom de forskjellige statsmaktene i Honduras.

Jeg forventer at utenriksministeren på Norges vegne sørger for å klargjøre at selv om militær inngripen bør unngås så bør også president Zelaya holde seg innenfor rammene av grunnloven i Honduras, fremfor å forsøke å å gå rundt denne i sitt ukonstitusjonelle forsøk på å bli gjenvalgt.

Mvh Per Aage Pleym Christensen»

Det hadde vært hyggelig om flere sendte tilsvarende melding til Gahr Støre.

Du kan sende epost til departementet her, og til utenriksministeren her.

Tags:

Mest lest

Arrangementer