Ukategorisert

Epost til Gahr Støre, om Honduras

På bakgrunn av kampen mellom de ulike statsmaktene i Honduras har jeg sendt utenriksminister Jonas Gahr Støre et spørsmål – og en oppfordring.


Som nevnt i artikkel tidligere idag ble militæret i Honduras igår beordret av Høyesterett til å arrestere president Manuel Zelaya, fordi han forsøker å gå rundt grunnloven i sitt ukonstitusjonelle forsøk på å stille til gjenvalg som president neste år.

I en NTB-melding igår tok det norske utenriksdepartementet tok UD, ved en kommunikasjonsrådgiver, avstand fra Høyesteretts aksjon for å forsvare grunnloven i Honduras.

VG skriver at flere organer skal ha møte, bl.a både FN og OAS. I en annen artikkel forsøker samme avis å dra historiske linjer tilbake til militære skrekkregimer på 1980-tallet. Snart kommer nok både Pinochet-eksempelet og Operasjon Condor til å bli børstet støv av. Venstresidens kommentatorelite i ulike posisjoner er allerede på plass for å vinne definisjonsmakten i medias omtale av situasjonen i Honduras.

Jeg har derfor sendt følgende epost til Utenriksdepartementet:

«I anledning av at Høyesterett i Honduras ba militære styrker avsette president Manuel José Manuel Zelaya Rosales for å ha forsøkt å tilsidesette grunnlovens bestemmelser om grensene for presidentens funksjon, ser jeg at NTB igår 28.juni siterte kommunikasjonsrådgiver Marte Lerberg Koppstad i Utenriksdepartementet på følgende utsagn: «Demokratiske prinsipper må følges», og at Norge tar avstand fra avsettelsen av president Zelaya.

Mitt spørsmål i denne sammenheng lyder: Når det er strid mellom statsmaktene i et land, hvordan vil Norge/UD avgjøre hvem som faktisk følger demokratiske prinsipper, og hvem som forsøker å tilsidesette disse?

Hæren i Honduras er av landets Høyesterett beordret til å arrestere presidenten fordi han søndag forsøkte å gjennomføre en folkeavstemning om å kunne endre grunnloven slik at han kunne stille til gjenvalg som president. Dette til tross for at folkeavstemningen av Høyesterett var kjent grunnlovsstridig. Kongressen i Honduras diskuterte (før Høyesteretts beordring av militæret) om hvordan president Zelaya kunne stilles for riksrett.

Det er med forundring jeg registrerer hvordan både Norge og andre land og organisasjoner i verden tar så lett på en konstitusjonell strid mellom de forskjellige statsmaktene i Honduras.

Jeg forventer at utenriksministeren på Norges vegne sørger for å klargjøre at selv om militær inngripen bør unngås så bør også president Zelaya holde seg innenfor rammene av grunnloven i Honduras, fremfor å forsøke å å gå rundt denne i sitt ukonstitusjonelle forsøk på å bli gjenvalgt.

Mvh Per Aage Pleym Christensen»

Det hadde vært hyggelig om flere sendte tilsvarende melding til Gahr Støre.

Du kan sende epost til departementet her, og til utenriksministeren her.

Tags:

11 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
George
George
12 years ago

Har sendt UD en e-post nå med en rekke spørsmål og forespørsler om avklaringer fra deres side.

Mathias
Mathias
12 years ago

At ytre høyre støtter militærkupp i Latin-Amerika er knapt noe nytt – du skal ikke lenger tilbake enn til det mislykkede militærkuppet i Venezuela i 2002 for å se det. Derfor blir jeg heller ikke overrasket av dette oppslaget. Men det må da være et tankekors selv for hyperliberalister av Pleyms type at argumentasjonen her grunner i en idé om at Høyesterett har rett til å kommandere militæret til å styrte en demokratisk valgt president. Faktum er at dette ikke var noen grunnlovsendrende folkeavstemning, det var en rådgivende folkeavstemning som i neste omgang evt. måtte ratifiseres av parlamentet. Zelaya uttalte… Read more »

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
12 years ago

Mathias kommer med erketøv av godt sosialistisk merke og av edel årgang. Hvor gir Liberaleren uttrykk for at de støtter det såkalte militærkuppet? Hvilke holdepunkter har kamerat Mathias for at Liberaleren støtter såkalte høyre-ekstreme standpunkter? Det er god kutyme blant sosialister på vikende front å karakterisere alt og alle som er til høyre for Pol Pot som høyre-ekstreme. Gjerne for meg, men det høyner ikke akkurat nivået. Det Liberaleren etter min mening gjør er IKKE å gi uttrykk for støtte til noe eller noen, de stiller bare et velbegrunnet spørsmål til Norges utenriksminister om hvorfor han, åpenbart uten å kjenne… Read more »

Konrad
12 years ago

Det er aldri no godt tegn når militæret driver politikk, det gjør meg skeptisk. MEN: Det er interessant det Pleym tar opp her. Har Zelaya her faktisk forsøkt å sette konstitusjonen til side? Uten noe nærmere kjennskap til Honduras’ politiske system synes det dermed som det er korrekt å avsette ham med makt. Eller er dette bare en maktkamp der Høyesterett brukes for å bli kvitt en president som er brysom for mektige grupper? Vi vet jo at noe slikt ble forsøkt i mot Chavez, ved å få ham erklært som sinnsyk og dermed få ham avsatt midt i en… Read more »

Tonje
Tonje
12 years ago

Hvor vidt det var riktig eller ikke å avsette Zelaya er vanskelig å ta stilling til fra Norge så lenge verdenspressen er så lite nyansert som den er, og nettopp derfor stiller også jeg meg undrende til at JG Støre allerede har tatt et standpunkt i en strid han neppe har rukket å sette seg inn i. Jeg har selv bodd nesten et år i Honduras og har en rekke venner der nede. Gjennom mail og info fra dem får jeg et helt annet bilde av det som skjer og samtlige støtter høyesterett sin avgjørelse. Har også lest Honduranske nett-aviser… Read more »

Eivind Knudsen
Eivind Knudsen
12 years ago

Tonje, du bør skrive et innlegg om dette i en eller annen stor avis.

Jan
Jan
12 years ago

Jeg vil først og fremst uttrykke at det er et meget unyansert bilde som blir fremstilt av mediene vedrørende situasjonen i Honduras. Jeg kunne ha skrevet utallige artikler vedrørende Mel Zelaya. Som dere sikkert vet er det alltid to sider av en sak, og jeg oppfordrer dere alle til å lese igjennom noen artikler og mine egne betraktninger om situasjonen i Honduras. Hvorfor skulle dere lese noe om hva jeg skriver, og hvorfor skulle jeg ha noe peiling på situasjonen i Honduras vil du kanskje spørre deg? Litt om meg selv. Jeg er en 28 år gammel norsk-honduraner (norsk far,… Read more »

trackback
12 years ago

[…] utvikling her i Norge, er at flere såkalte “liberale” går ut og støtter kuppet. “Liberaleren” går svært langt i å svelge kuppmakernes versjon med sukker på, selv om så langt ingen lands […]

Rune
Rune(@rune)
12 years ago

Virkelig interessant å lese Jans beretninger fra Honduras. For oss vanlig dødelige skurret det umiddelbart i ørene da vi hørte at høyesteretten i Honduras fjernet president, slik er da ikke vanlig i et tradisjonelt militærkupp?

Godt å høre at det finnes skeptikere der ute som ikke aksepterer norske eller andre media sine versjoner.

trackback
12 years ago

[…] av Honduras’ president Manuel Zelaya (konstitusjonell strid), så senere samme dag en artikkel om Norges offisielle syn på saken, og tilslutt den 30. et svar til Ronny Kjelsbergs (Rødt) refs av Liberaleren, Snoen og Onar Åm […]

Fra arkivet