Ukategorisert

Bloggstafetten 1.dag: 57 deltagere! (tallet er oppjustert)

Igår, to måneder før valgdagen, ble det igangsatt en bloggstafett for å får partiene – og ikke minst regjeringen – til å ta stilling til datalagringsdirektivet. Før valget. Status for første dag er 56 deltagere i stafetten! #DLD var mest brukte Hashtag på twitter, før Tour de France overtok. I denne artikkelen finner du oppdatert liste over de som deltar idag, og medieomtale (f.eks i VG).


Initiativtagere var Lars-Henrik Paarup Michelsen (2.kandidat – Hordaland Venstre), Mads Munthe-Kaas, og Carl Christian Grøndahl (begge Bergen Venstre).

Grøndahl skrev igår en oppsummering av stafettens 1.dag.

Teksten på bloggposten til stafetten har endret seg litt underveis. Flere har brukt Liberalerens tillegg i sine tekster (som handler om da vi avdekket regjeringens strategi), og Gisle Hannemyr sørget for å poengtere at alle partiene må ta stilling, ikke bare Venstre og SV (og han lenket til en artikkel fra Liberaleren).

Politisk bredde
Grøndahl skriver om sammensetningen av stafettens deltagere første dag: «Vi er en sammensatt gruppe. På listen finner man representanter fra Frp, Høyre, Venstre, Rødt og Miljøpartiet De Grønne. Vi har liberalister og IT folk. Vi har både NEI og JA siden i EU-kampen representert, sannsynligvis også mange som ikke føler noen direkte partitilknytning. Jeg antar videre at de fleste riksavisene stort sett mener det samme som i fjor. Dette er allerede et bredt, tverrpolitisk krav. Hvis internett har betydning, og vi vil ha et moderne, inkluderende og deltagende demokrati også etter valget 2009 så er dette absolutt en av de aller viktigste sakene vi kan debattere frem til 14. september!»

Vi holdt liv i temaet
da det dabbet av både hos bloggere og i medstrømsmedia. Liberaleren er blant dem som var tidligst ute med å omtale og aksjonere mot direktivet. De tre mest offensive tiltakene i den norske debatten har vært Nicolai Grøndahls Facebook-gruppe (igår kveld 18 888 medlemmer), den elektroniske underskriftskampanjen til Vox Populi, og epostkampanjen til Liberaleren.

Ifjor vår var det mye fokus i medstrømsmedia. Efter påske dabbet det av, inntil den svenske FRA-loven dukket opp. Iår har det vært veldig stille. Liberaleren brukte en del tid i juni ifjor på å avdekke regjeringens strategi rundt direktivet, samt få fokus på at det faktisk var flertall for et forslag om å bruke reservasjonsretten (hvis Bondevik-partiene hadde omgjort sin merknad i stortingskomiteens innstilling (om FrP-forslaget om egen sak) til forslag, og SV og SP hadde fulgt sin egen overbevisning. Våren 2009 brukte Liberaleren til å sette fokus på hva partiene mente – eller ikke mente – om direktivet i utkastene til partiprogrammer. Fortsatt er det bare V og SV som har programfestet bruk av reservasjonsretten. FrPs påstand (i februar) om at saken ville være avklart og avgjort før stortingsvalget er så langt bragt til skamme. Hadde Per Sandberg hatt rett ville denne bloggstafetten vært overflødig.

Liberalerens artikler relatert til datalagringsdirektivet finner du her.

Når skal media reagere?
En saumfaring av dagens aviser i morgentimene viser ingen omtale av stafetten. Så det er bare å fortsette. Aftenposten bør da reagere når samme overskrift ruller over «Valgprat»-tjenesten avisen har plassert midt på egen nettside? Aviser som Dagbladet, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Klassekampen har tidligere hatt mye omtale av direktivet. En epost til Bjørgulv Braanen igår har ihvertfall ikke gitt synlige resultater i dagens avis. Men kanskje det kommer.

Send stafettpinnen videre!
Alle som har blogget bør sende utfordringen videre til bloggere de kjenner, som så langt ikke har deltatt. Jeg har sendt mail til en håndfull bloggere. Det hadde vært moro å firedoble deltagelsen i løpet av 48 timer fra starten. Det var, såvidt jeg kan se, med Torstein Dahles publisering ca. kl. 0800 14.juli.

Tema i valgkampen
Hensikten med stafetten er å løfte opp datalagringsdirektivet (og dermed personvern) som tema i valgkampen. Derfor bør spørsmålet om partienes stillingstagen gjentas gang på gang, på valgdebatter, valgmøter, i nettmøter og på stands. Send gjerne spørsmål til partienes valgnettsider, og på twitter.

Arbeiderpartiet vil ignorere debatten så lenge som mulig
Jeg tror at Carl Christian Grøndahl har rett når han skriver: «Personlig er jeg redd for at enkelte aktører helst vil ignorerer denne debatten i det lengste. Statssekretær i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, Wenche Lyngholm gikk (i et svar til innlegg av Lars Sponheim og Trine Skei Grande) langt i å demonstrere denne holdningen i Dagsavisen nylig. Det er tydelig at debatten skal utsettes til den passer Arbeiderpartiet, og uansett til etter valget. Samtidig prøver Statssekretæren å dekke over dårlig håndtering av det arbeidet som er gjort. Spørsmål om manglende utredning av den svenske FRA-loven ignoreres, mens Personvernkommisjonens utredning som nå er på høring trekkes frem som bevis på at regjeringen er ”på ballen”.

–Javel. Hvorfor er da personvernkommisjonen.no nede? (mandag var den parkert hos domeneshop).»

Bloggeren Virrvarr har utfordret sentrale bloggere fra regjeringspartiene, som Snorre Valen (SV) og Fredrik Mellem (Oslo Ap). Kjenner du noen bloggere fra regjeringspartiene er det bare å utfordre dem.

Stafetten fortsetter! Delta du også! På egen blogg, Facebook, eller twitter!

Deltagere dag 2 (oppdateres fortløpende):

Dugnad Personvern & Personopplysningsvern, Geirmund
Kjartan Alexander Lunde, leder Rogaland Unge Venstre, i Stavanger Aftenblad
Tromp, Trond Martin Sæterhaug, stortingskandidat SV Nord-Trøndelag (strengt tatt uten henvisning til selve bloggstafetten)
Kristian Dahlberg Hauge, gruppeleder FrP Trondhjem bystyre
LarsTS
Det politiske dyr, Statskanalen (Ap)
Lars Tangen, Norges største gayblogg
Henrik Asheim, leder Unge Høyre
The Peace Prize Nation for Ron Paul
Norske forhold
Eira vil stå på listen, uten egen bloggpost, opplyses det i kommentarfeltet her

Simon Olsen (publiserte 14.juli)
Jarle på norsk (publiserte 14.juli)
Andreas Tolf Tolfsen (publiserte 14.juli, på engelsk)
Adiabatex.net, Ole Martin Elsethhagen (publisert 156.07, men innen 48 timer efter første publisering)

Medieomtale dag 2 (oppdateres fortløpende):

Computerworld
Fremskrittspartiets Ungdom
VG

Mest lest

Arrangementer