Ukategorisert

Folkeopplysning

Valgdagen er mandag 14.september. I noen kommuner kan man også stemme søndag 13.september. Det er mulig å forhåndsstemme allerede nå. Sånn. Liberaleren har bidratt til folkeopplysningen. Vi viderebringer også helseråd i anledning valget.

NRK meldte idag tidlig at svært mange nordmenn ikke vet hverken at det er mulig å forhåndsstemme, eller når valgdagen er. Demokratenes partileder Vidar Kleppe anbefaler alle å benytte seg av muligheten til å forhåndsstemme. Sånn i tilfelle man skulle bli liggende med svineinfluensa. Slik medstrømsmedia nå bedriver katastrofejournalistikk og mer enn antyder at halve arbeidsstokken til enhver tid vil være sykmeldte i høst, kan det være lurt å følge rådet til Kleppe. Uten at Liberaleren på noen som helst måte skal bidra til å piske opp noen form for hysteri rundt svineinfluensa. Det klarer msm helt på egen hånd.

Det er forøvrig lurt å gjøre noen forbederedelser før du skal avgi stemme. Nå tenker vi ikke på at du bør lese partiprogrammer etc. Nei, det kan være lurt å sjekke at du står i registeret over dem som har stemmerett. Manntallet kalles det, selv i vår likestilte og kjønnsnøytrale tidsalder. Står du ikke der, får du problemer med å stemme. Dessuten kan det være lurt å finne ut om det stedet du pleier å stemme (stemmelokalet) vil være der også iår, eller om valgstyret i kommunen (kalles formannskap når det ikke er valg) har funnet det for godt å flytte stemmelokalet ditt.

Blir du 16 eller 17 år i 2011 kan det godt hende du bor i en kommune der du får lov til å stemme ved neste kommune- og fylkestingsvalg, selv om stemmerettsalderen egentlig er for dem som fyller 18 år i valgåret. Dette blir ikke klart før senere i høst. (NB! Dette avsnittet er korrigert efter innspill fra leserne).

Det er forresten Kommunal- og regionaldepartementet som er øveste ansvarlig for avviklingen av valget. Magnhild Meltveit Kleppa er statsråd der. Hun virker å være en real og grei person, men alt som har med valg å gjøre er veldig formelt. Så det er best å undersøke det som er nevnt over. Om du klager er det ikke sikkert Magnhild får gjort så mye med det. Bedre føre var enn efter snar kan være et greit motto før et valg.

Tags:

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer