Ukategorisert

Folkeopplysning

Valgdagen er mandag 14.september. I noen kommuner kan man også stemme søndag 13.september. Det er mulig å forhåndsstemme allerede nå. Sånn. Liberaleren har bidratt til folkeopplysningen. Vi viderebringer også helseråd i anledning valget.

NRK meldte idag tidlig at svært mange nordmenn ikke vet hverken at det er mulig å forhåndsstemme, eller når valgdagen er. Demokratenes partileder Vidar Kleppe anbefaler alle å benytte seg av muligheten til å forhåndsstemme. Sånn i tilfelle man skulle bli liggende med svineinfluensa. Slik medstrømsmedia nå bedriver katastrofejournalistikk og mer enn antyder at halve arbeidsstokken til enhver tid vil være sykmeldte i høst, kan det være lurt å følge rådet til Kleppe. Uten at Liberaleren på noen som helst måte skal bidra til å piske opp noen form for hysteri rundt svineinfluensa. Det klarer msm helt på egen hånd.

Det er forøvrig lurt å gjøre noen forbederedelser før du skal avgi stemme. Nå tenker vi ikke på at du bør lese partiprogrammer etc. Nei, det kan være lurt å sjekke at du står i registeret over dem som har stemmerett. Manntallet kalles det, selv i vår likestilte og kjønnsnøytrale tidsalder. Står du ikke der, får du problemer med å stemme. Dessuten kan det være lurt å finne ut om det stedet du pleier å stemme (stemmelokalet) vil være der også iår, eller om valgstyret i kommunen (kalles formannskap når det ikke er valg) har funnet det for godt å flytte stemmelokalet ditt.

Blir du 16 eller 17 år i 2011 kan det godt hende du bor i en kommune der du får lov til å stemme ved neste kommune- og fylkestingsvalg, selv om stemmerettsalderen egentlig er for dem som fyller 18 år i valgåret. Dette blir ikke klart før senere i høst. (NB! Dette avsnittet er korrigert efter innspill fra leserne).

Det er forresten Kommunal- og regionaldepartementet som er øveste ansvarlig for avviklingen av valget. Magnhild Meltveit Kleppa er statsråd der. Hun virker å være en real og grei person, men alt som har med valg å gjøre er veldig formelt. Så det er best å undersøke det som er nevnt over. Om du klager er det ikke sikkert Magnhild får gjort så mye med det. Bedre føre var enn efter snar kan være et greit motto før et valg.

Tags:

2 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
- O.
12 years ago

Eh, i år får du nok ikke lov til å stemme om du er 16 eller 17, med mindre du fyller 18 innen utgangen av året. Om to år, derimot…

Pleym
Pleym
12 years ago

OK. Jeg forstod det slik at de som søkte skulle få bli med på forsøket allered ved dette valget. Men du har jo rett, slik er det når man går rett på teksten, og ikke skjeler til overskriften.

Fra arkivet

 • Tiåret det var så brattTiåret det var så bratt
  Det har vært et interessant tiår. Miljø, økonomi og minoriteter har vært sentralt.
 • KommunazismenKommunazismen
  Den politiske avstanden mellom kommunisme og nazisme er mindre enn folk flest forstår.
 • Feirer du Thomas Jefferson?Feirer du Thomas Jefferson?
  Thomas Jefferson oppsummerte liberalismens kjerne i Uavhengighetserklæringen.
 • Jeg tok en million fra de fattigeJeg tok en million fra de fattige
  Gjennom å låne og investere er det mulig å tjene gode penger, på bekostning av fellesskapet.
 • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
  Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?