Ukategorisert

Bruken av sosiale medier; bloggstafetten dag 11

Bloggstafetten mot datalagringsdirektivet nådde 100 deltagere forrige lørdag, og vi nærmer oss 150. 2 nye kom til igår. Liberalerens redaksjon er nå iferd med å utfordre kandidater på partienes stortingslister til å fortelle hvor de står i denne saken. Nå brukes også bloggstafetten som et tegn hva sosiale medier kan brukes til, og dynamikken disse mediene representerer både i det offentlige ordskiftet og i det politiske arbeidet. Oppdatert: 2 nye idag.

Frank Rossavik, Einar Førdes biograf og samfunnsredaktør i Morgenbladet er blant dem som henviser til bloggstafetten. Han skriver:

«Nettet kan også brukes til valgmobilisering og pengeinnsamling. Bare se på Barack Obamas seier i USA. Nå bruker presidenten og hans folk de svulmende e-post-databasene i kampanjen for reformering av helsevesenet. Slikt har vi ikke sett mye av i Norge, men det foregår nå en interessant mobilisering – ikke minst på blogger og i sosiale medier – for at Norge skal reservere seg mot EUs datalagringsdirektiv. Noe stort fenomen er dette foreløpig ikke.»

Og: » I en diskusjon med statsviter Carl Christian Grøndahl kom jeg til å mene noe om en eventuell norsk reservasjon mot EUs datalagringsdirektiv. Noen dager senere fant jeg twitringen min gjengitt i hans kronikk om emnet i Bergens Tidende. Jeg bebreider ingen, og har ikke lidd skade, men må innse det andre har erfart før: Har du en slags offentlig posisjon, er sosiale medier ikke sosiale i den forstand at du kan sludre med folk per tastatur, slik du ellers ville ha gjort over en øl. Her skal du jammen vite hva du gjør – hele tiden.»

Jeg har kommentert sosiale medier i valgkampen, her. Også Virrvarr har kommentert bruken av bloggere på medstrømsmedias nettplattformer. Det samme har NONA. Merk at Valgprat.no sannsynligvis ikke vil fortsette å sluse likt og ulikt av blogginnlegg inn på Aftenpostens nettforside. Dét har allerede kommentarfeltene i nevnte bloggposter bidratt til. Mitt råd: Kanskje Aftenpostens papirutgave i valgkampen burde hive seg rundt og dagen efter trykke noen av de beste bloggpostene som dukket opp dagen før.

Rossavik nevnte bloggstafetten som et sjeldent, og lite utbredt eksempel på bruk av sosiale medier for å oppnå politiske resultater. Vel, som nevnt tidligere, arbeidet med å få partiene til å ta stilling til EUs datalagringsdirektiv – før valget – fortsetter. Initiativtagerne har satset på at stafettens første deltagere skal skape en effekt som ringer i vannet; at flere bloggere av seg selv plukker opp hansken. Debatten har gått livlig på tvitter.

Liberalerens redaksjon mener at bloggerne må utfordres. Det samme må partiene og deres kandidater. Vi har derfor begynt å utfordre hver eneste kandidat på partienes valglister. Er de for å bruke EØS-avtalens reservasjonsrett mot EUs datalagringsdirektiv, bør de delta i bloggstafetten. Hvis de ikke har blogg bør de legge ut en lenke på Facebook. Er de på twitter bør de sende ut en melding der. Redaksjonsmedlem Solvik er i full gang med å ta for seg kandidatene i de to nordligste fylkene.
Den første som har svart er Venstres 1.kandidat i Finnmark, stortingsrepresentant Vera Lysklætt. Hun støtter bloggstafetten.

Nye deltagere idag (oppdateres):

Skjeggblogg
Bjørn Stærks blåblogg på Dagbladet

Mest lest

Arrangementer