Ukategorisert

Frister å sitte hjemme

ved valget 14.september, når Høyres Erna Solberg og Venstres Lars Sponheim «snakker hverandre ned». I gårsdagens VG unnlot Venstre-lederen nok en gang å fremheve regjeringsalternativet Venstre foretrekker, og angrep istedet Høyre for ikke å gjøre det Venstre ikke gjør. Sponheim hevdet at en stemme til Høyre er en stemme til FrP (i regjering). Høyre kan bruke samme argumentet mot Venstre.

Naturligvis har Sponheim rett i at Høyre ikke har avklart hvem de foretrekker å samarbeide med. Høyre er det eneste ikke-sosialistiske partiet som lar være å utelukke andre partier fra regjeringssamarbeid efter valget. Høyre har dermed rett i at skal ikke-sosialistiske partier stemme på et parti som garanterer regjeringsskifte så må de stemme på Høyre. Både FrP, KrF og Venstre utelukker hverandre.

For ethvert parti er det legitimt å jobbe i valgkampen for å maksimere sitt stemmetall. Da burde partiene fremheve hvilke saker de vil ha gjennomført. Og hvem det er mulig å skaffe flertall med. Det er ikke likegyldig hvem Høyre samarbeider med. Politikken vil fremstå annerledes om Høyre samarbeider med FrP enn med Venstre og KrF. Det er likevel sannsynlig at alle fire må komme til en forståelse og en eller annen form for samarbeid.

Man skulle tro at det viktigste både for Lars Sponheim og Erna Solberg burde være å fremheve sitt eget partis politikk. Sponheim elsker taktikkspillet, og har klart å manøvrere Venstre inn som en viktig brikke i maktspillet. Men Venstre vil ikke fortsette å være en viktig brikke hvis partiet havner under sperregrensen, eller får inn så få representanter at kanskje KrF overtar vippeposisjonen. Venstre trenger å vinne sine mandater basert på tilslutning til partiets politikk primært. Da må Sponheim snakke politikk primært, ikke taktikk.

Efter 2005 burde Høyre, KrF og Venstre lært at det er behov for visjoner, løsninger og saker fremover, ikke hva partiene har gjort i regjering. Alle som ønsker et regjeringsskifte risikerer å se at den sittende regjeringen blir gjenvalgt, fordi partiledere som Lars Sponheim snakker de andre ned. Riktig nok har Sponheim stor støtte for standpunktet om ikke å samarbeide i regjering med FrP, både i egen partiorganisasjon og blant egne velgere. Men han burde ikke velge en taktikk som undergraver både Venstre, Høyre, og hans eget foretrukne regjeringsalternativ.

Men selv om Høyre ikke ofte nok fremhever hvilket alternativ de foretrekker, så er Sponheims problem at spissformuleringen «heller Jens enn Jensen» også gjør Venstre overflødig. Det er tydeligvis fort gjort å glemme når han sier at en stemme til Høyre er en stemme til FrP. En stemme til Venstre kan bli en stemme til Ap-regjering. Det ønsker ihvertfall ikke undertegnede.

Når de ikke-sosialistiske partilederne snakker hverandre ned, er fristelsen stor til rett og slett å sitte hjemme på valgdagen. Akkurat nå har jeg ikke bestemt meg. Sponheim står i fare for å gjøre valgkampen til en kamp mellom Jens og Jensen, Ap og FrP. Selv om det er akkurat hva han prøver å unngå.

Sponheim må akseptere at Høyre ikke har samme sperre for samarbeid med FrP som Venstre og KrF har. De som ønsker å få Høyre til å samarbeide mot sentrum må stemme på Venstre og KrF, mens de som ønsker at Høyre skal samarbeide til Høyre kan stemme på FrP. Slik blir Høyre desimert, og det samme med Venstres foretrukne regjeringsalternativ.

Derfor: Slutt å snakke hverandre ned! Bidra til eget partis stemmemaksimering, og fremhev i én setning hvilket regjeringsalternativ ditt parti foretrekker.

Foreløbig har jeg ikke avgjort om jeg skal sitte hjemme. Fortsetter Lars Sponheim å snakke taktikk fremfor politikk, kan det hende jeg ikke tar turen til valglokalet 14.september. Det blir isåfall første gangen siden 1997 av Venstre ikke får min stemme. Det vil være første gang siden jeg fikk stemmerett i 1984 at jeg blir hjemmesitter.

Er det slik du vil bidra til å opprettholde demokratiet, Sponheim?

12 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Konrad
12 years ago

Dette er innfløkt taktikkeri: Den som ønsker regjeringsskifte men for all del ikke vil ha Siv Jensen og hennes folk i nærheten av regjeringskontorene, kan jo ikke stemme H. Sponheim har gitt en garanti som gjør at vi som er helt allergiske mot populistene i Frp kan stemme borgerlig.

Dessuten har V sagt nei til overvåkningsdirektivet.

JILL WHITE FANEBUST
JILL WHITE FANEBUST
12 years ago

Høyre vil sammarbeide med Venstre .KRF og FRP.
Venstre og KRF har signalisert at di ikke
vil gå i Regjering samme med Høyre.
Begge priene ligger under sperregrensen.

JILL

bigboyen
bigboyen
12 years ago

Nå er det en god ide å sitte hjemme på valgdagen, alle partiene står så langt fra et liberalstisk samfunn at det ikke blir store endringer uavhengig av regjering. Og det kan være bedre å ha noen å være i tydelig opposisjon enn å se de som skal være vårt håp svikte gang på gang. Samarbeidsregjeringen var så mislykket og jeg har ikke merket noe forskjell på dagens regjering og den forrige. Den forrige regjeringen innførte røykeloven, denne regjeringen innførte forbud mot sexkjøp. Det kan vel kalles uavgjort. Skattenivået er på Bondevik-regjeringsnivå og de fremtidige kuttene i skatt virker å… Read more »

TOS
TOS
12 years ago

Litt fristende å stemme på et parti som garantert vil fremskaffe et skifte til en borgerlig regjering. I øyeblikket er ikke Venstre en slik kandidat.

Når det gjelder FrP: De kan gjøre lite galt, selv om de kommer i regjering. Det bestemmes av Stortinget og av eventuelle partier på vippen.

Dessuten: Den Gud giver et embete giver Han også forstand…

Erik Sandal
Erik Sandal
12 years ago

For lesere med bodstedsadresse/valgadresse i Oslo, Hedemark eller Rogaland, og som ønsker å flagge et genuint liberalistisk livsyn: Stem Det Liberale Folkepartiet!

For konforme og sosialdemokritiske kvasi-liberalere:
Rull terning!

Pleym
Pleym
12 years ago

Noen av oss har problemer med DLFs syn på utenriks- og forsvarspolitikk.

Sentrumskonservativ
12 years ago

Lars Sponheim har skapt problemer ved å etablere uttrykket «heller Jens enn Jensen» (http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/politikk/article2023169.ece), samtidig som han i landsmøtetalen i 2008 sidestilte Ap og FrP når det gjelder mulighet for samarbeid med Venstre. Trine Skei Grande opprettholdt dette syn i Dagsnytt 18 11. april 2008 (http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/164897). 08:20 ut i sendingen: “Vi kjem ikkje til å vere noko parlamentarisk grunnlag for verken ei regjering med Frp eller ei regjering med Arbeiderpartiet.” I spørsmål fra meg på Lars Sponheims TV2-blogg (http://lars.valg.tv2blogg.no/article871409.ece#comments (får ikke kommentarene frem i Mozilla Firefox, men IE virker)) om hva som er Venstres syn på regjeringssamarbeid eller parlamentarisk støtte… Read more »

Sentrumskonservativ
12 years ago

Fant tilfeldig en interessant artikkel i Dagsavisen om emnet, med innhentet kommentar fra professor Trond Nordby: http://web.retriever-info.com/go/?u=http%3A%2F%2Fweb.retriever-info.com%2Fservices%2Farchive.html%3Fmethod%3DdisplayPDF&a=22683&d=055006200907301c3vbV3yRfrj1xvxcf0rKtWN100001010518&sa=2007602&x=e91ebabdceb05c3e8db598b060ba63ef&pp=%5B1,2,3,4,5,6,7,8,9,10,11%5D&x2=bba3d561d5db1bb4f6b6556bb9ae0bbc&pu=https%3A%2F%2Fwww.retriever-info.com%2Fproxy%2F%3Fid%3D055006200907301c3vbV3yRfrj1xvxcf0rKtWN100001010c18%26x%3D3c450ee64d1aee4cbae8f96388171525&pdf.doResize=false

Bare synd at premissen om Venstres eventuelle samarbeid med Ap («heller Jens enn Jensen»), som også refereres i artikkelen, nå må anses feil ut fra hva som fremkommer i kommentaren over. Hva er Pleyms kommentar til dette? Slik artikkelen i Liberaleren nå fremstår, virker parlamentarisk samarbeid mellom Ap og Venstre som en mulighet. Som Skei Grande, Hagtun og Sponheim bekrefter, er dette altså ikke tilfelle.

Runar
Runar
12 years ago

Nå er det vel slik at FrP ikke har utelukket V og KrF, men V og KrF har utelukket FrP. FrP har derimot utelukket å støtte en regjering de ikke selv er med i, en legitim holdning så lenge man er det største opposisjonspartiet. Så vidt jeg har forstått holder FrP døren åpen for V og KrF inn i et firepartisamarbeid.

Bestemor
Bestemor
12 years ago

Bigboyen skriver: «Skattenivået er på Bondevik-regjeringsnivå og de fremtidige kuttene i skatt virker å være såpass beskjeden at det ikke er verd å ta turen til stemmelokalet og kaste prinsippene over bord.» Da har du jo ikke tatt med i vurderingen at Norge dengang var inne i en økonomisk strevsom periode. Oppgangen var lagt da ny regjering overtok i 2005. Når nye skyer kom høsten 2008 var alle enige om at oljepengene kunne økes idet både pris, renter og salg gikk ned.. Vingle-Venstre bryr seg ikke om det blir sosialistisk eller borgerlig styre. KrF er ikke bedre. Takke meg til… Read more »

- O.
12 years ago

«Ærede liberalere, er det noen som kan skaffe TOS et embede?»…

Sentrumskonservativ
12 years ago

Runar: På et vis utelukker Fremskrittspartiet KrF/V fordi FrP ikke har vært helt konsekvente på sin linje med kun å støtte en regjering partiet selv deltar i. I artikkelen «Ingen vil si nei til alene-Høyre» i Dagsavisen 27. mars 2008 kan ikke Siv Jensen svare på om hun kan støtte en ren Høyre-regjering. Derimot har hun utvilsomt vært klokkeklar på at FrP ikke kan støtte en H/V/KrF-regjering. På den måten er det grunnlag for å si at FrP på et vis utelukker KrF/V. Man har også sett en utvikling her. I 2005 kunne FrP fortsatt støtte en H/V/KrF-regjering, men forutsatt… Read more »

Fra arkivet