Diverse, Magasin

Holmenkollen-sprekken

Offentlige budsjettoverskridelser er ingen overraskelse og bør møtes med radikale virkemidler.

Bordet fanger og sunk cost.

Når man har vedtatt noe og forpliktet seg til dette, er det fort gjort at bordet fanger slik at man blir med på leken videre selv om man ikke ville gå så langt hvis man begynte på det aktuelle nivået. Folk blir revet med på auksjoner og ved boligkjøp. Har man budsjettert inn 1,2 millioner, blir 1,25 millioner ikke 1,25 millioner i folks hode, men kun 50 tusen ekstra. Det fungerer litt slik ved offentlige budsjettoverskridelser også.

Det som kalles sunk cost er imidlertid en enda bedre beskrivelse. Det betyr rett og slett at penger som er brukt, allerede er brukt. Det som er skjedd, det er skjedd. Penger som er brukt er allerede tapt. Enten man får et ferdig resultat eller ikke.

Det betyr at de er irrelevante i regnskapet. Det er gjenstående summer som avgjør om man får det endelige resultatet. Har man brukt en million og det gjenstår to hundre tusen. Millionen er tapt, vekk, gone. Prisen på produktet er ikke lenger 1,2 millioner, den er 200 000 kr. Det gjør det rasjonelt å fullføre et prosjekt til en verdi av 300 000 kr hvis kun 200 000 gjenstår. I det øyeblikket man er så godt i gang, er prisen på et produkt verdt 300 000, kun 200 000.

Dette har minst en viktig konsekvens for offentlige prosjekter. Det er svært lønnsomt å underbudsjettere. Manipulere eller direkte juge om hvor dyrt det blir. Når det er vedtatt og penger brukt og overskridelsene kommer, er det jo plutselig blitt lønnsomt å fullfør dem. Denne tankegangen har fordyret svært mange offentlige prosjekter, ikke bare Holmenkollen.

Det trengs radikale løsninger for å hindre dette. En mulighet er å personlig ansvarliggjøre individet involvert i prosjektet. Den kan ha mye for seg, men jeg er redd den ikke vil fungere så godt.

Jeg har et bedre forslag. Alle offentlige prosjekter må vedtas med et Roark-tillegg, inspirert av en viss roman-figur.

Sammen med enhver offentlig investering må det vedtas et tillegg som automatisk trer i kraft ved overskridelser over et visst nivå. Dersom overskridelsen blir over en viss prosent så inntreffer to ting.

1) Prosjektet stoppes øyeblikkelig.
2) Alt som er bygd, sprenges eller på andre måter ødelegges.

Jeg tror det vil ha en svært positiv effekt på offentlig budsjettering….

Mest lest

Arrangementer