Ukategorisert

Kystruten fortsetter – skattebetalerne får regningen

Samferdselsdepartementet utlyser anbudskonkurranse for kystruten, hurtigruta på strekningen Bergen – Kirkenes – Bergen. Det betyr at regjeringen vil videreføre dagens skattefinansierte cruisetrafikk i kyst-Norge.

Ifølge en pressemelding fra Samferdselsdepartementet, jobber departementet med å klargjøre grunnlaget for anbudskonkurransen.

msmidnatsolnye1Kystruten, også kalt hurtigruta drevet av Hurtigruten ASA, er skrekkeksemplet på sosialdemokratisk politikk. Gjennom subsidier må mange borgere betale for et tilbud de ikke benytter, og subsidiene er med på å fortrenge aktører som ikke har et sugerør nede i statskassen.

Dagens avtale kom i havn etter en anbudskonkurranse i 2004, og ble inngått mellom staten og Ofotens og Vesterålens Dampskipsselskap og Troms fylkes Dampskipsselskap. Selskapene fusjonerte etter hvert og dannet Hurtigruten ASA.

I fjor ga Hurtigruten ASA beskjed om at selskapet ikke kunne stå ved avtalen, og selskapet fikk tilleggsbevilgning fra politikerne på 125 millioner kroner.

0 0 vurderinger
Vurdering
4 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Roy W
Roy W
12 years ago

“Gjennom subsidier må mange borgere betale for et tilbud de ikke benytter, og subsidiene er med på å fortrenge aktører som ikke har et sugerør nede i statskassen.”
Dersom den logikken skulle få gjennomslag på Stortinget, ville det ikke lenger være noen fremtid i å bo i Nord-Norge. Da er E6 den eneste transportåren man står igjen med. E6 har i dag en slik standard at trafikken stedvis må ned i 20 og 30 km/t. Denne landsdelen har faktisk enda et oppegående næringsliv som trenger samferdsel.
Hurtigruten er en anakronisme, men dine tanker om subsidiering er skremmende.

Konrad
12 years ago

Problemet med Hurtigruten er at den både driver tradisjonell transport av personer og gods langs kysten, og cruistrafikk for velhavende pensjonister fra England og USA. Hva som egentlig subsidiseres (turistene eller distriktene) er dermed vanskelig å si eksakt. De nyeste Hurtigruteskipene har fått et enda tydeligere cruise-preg.

trackback
11 years ago

Ambien generic….

Ambien without prescription. Ambien side effects. Ambien memory loss. Ambien overnight. Buy ambien online. Ambien. Herbal ambien….

Fra arkivet

 • Fremtiden verken kan eller bør planleggesFremtiden verken kan eller bør planlegges
  Offentlige myndigheter er uegnet til å planlegge fremtiden. Noen ganger er offentlig intervensjon giftigere enn en slange. Derfor bør markedet reguleres minst mulig.
 • Fritt kjøtt!Fritt kjøtt!
  Labkjøtt. Kunstig kjøtt. Syntetisk kjøtt. In vitro-kjøtt. Alternativt kjøtt. Etisk kjøtt. Eller bare framtidens “kjøtt”?
 • Frihet, likhet og brorskapFrihet, likhet og brorskap
  14. juli feirer Frankrike den store revolusjonen i 1789.
 • Telling vi ikke likerTelling vi ikke liker
  Samfunnet har tatt inspirasjon fra dyrene i eventyret om den tellende geitekillingen. Lar du deg forbanne over å bli telt?
 • Mangfold versus enfoldMangfold versus enfold
  Markedet skaper mangfold og politikk skaper enfold. Hva vil du velge?
 • Til glede for nye lesereTil glede for nye lesere
  Denne artikkelen skrev redaktøren for 10 år siden i forbindelse med Liberalerens 10-års jubileum.
 • En merkelig politisk skikkelseEn merkelig politisk skikkelse
  Biografien om Reiulf Steen er svært lærerik hvis du vil lære politisk historie.