Ukategorisert

Skoledebatter = show

Valgresultatet fra skolevalget betyr mye for ungdomspolitikerne og media, men mange debatter er i stor grad et show og fjaseri for de som deltar i debattene.

Mange valganalytikere bruker resultatene til å se på ulike tendenser i velgermassen. Skolevalget er langt fra nøyaktig, men partienes fremgang og tilbakegang forsterkes i skolevalgresultatet.

Det er ofte de ungdomspolitikerne som er størst i kjeften som vinner en skolevalgdebatt. Derfor er språkbruken rimelig fargerik med banning og utskjellinger av politiske motstandere. I debatter glemmer mange ungdomspolitikere at lederne har skrevet under en erklæring om en fair valgkamp.

Denne skribenten har deltatt på debatter for Fremskrittspartiet og Høyre, og vet alt om det politiske sirkuset fra scenen. Stor i kjeften har stort sett bestandig betydd et godt resultat.

At mange debatter er show og sirkus, er synd. Ungdomspolitikerne er godt skolerte i ideologi, og bør bruke skolevalget til å få frem forskjellene mellom partiene slik at debattene blir god læring for elevene.

Useriøse ungdomspolitikere og dårlige debatter med for mye show, er to av årsakene til at det er vanskelig å få redusert stemmerettsalderen i Norge. Det er rett og slett for stor forskjell mellom en skolevalgdebatt og en debatt mellom representanter som stiller til valg på fremskutte posisjoner.

0 0 vurderinger
Vurdering

Tags:

,
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
anonymous
anonymous
11 years ago

Det er ikke like høy kvalitet på alle debattantene, nei.

Fra Liberalerens arkiv

 • Er det Trumps feil?Er det Trumps feil?
  Thor Steinhovden har skrevet en lettlest bok om bakgrunnen for hvordan amerikansk politikk er blitt som den er idag.
 • I møte med fiendenI møte med fienden
  Jeg har sett en svært god film om amerikanske høyreekstreme. Jeg deler her noen av mine tanker.
 • La pensjonistene betale full prisLa pensjonistene betale full pris
  I Norge er det slik at den rikeste gruppen må betale mindre enn andre i kollektivtrafikken.
 • 30 år siden Berlinmuren falt30 år siden Berlinmuren falt
  Da jeg var ung, forstod jeg ikke de eldres følelser for 8. mai 1945. Det endret seg 9. november 1989. Berlinmuren hadde falt.
 • En flyktning til besvær?En flyktning til besvær?
  Finnes det markedsløsninger for å løse flyktningskrisen?
 • Ruspolitisk sensur i skolen, igjenRuspolitisk sensur i skolen, igjen
  Legalisering av cannabis er stadig mindre kontroversielt. Likevel nektes politisk engasjert ungdom å ytre meningene sine om rusreform på norske skoler.
 • FrPs ruspolitiske dobbelstandardFrPs ruspolitiske dobbelstandard
  FrP og KrF står i veien for regjeringens varslede rusreform. At et kristent avholdsparti sitter på bakbena må man forvente. FrPs motstand mot avkriminalisering er vanskeligere å akseptere.