Ukategorisert

Kandidaten. Idag: André Oktay Dahl

Kandidaten er et kort intervju med en person som stiller opp som stortingskandidat. Dagens intervju er det siste i denne serien.

André Oktay Dahl, kandidat i Akershus. (Foto: Akershus Høyre)
André Oktay Dahl, kandidat i Akershus. (Foto: Akershus Høyre)
Den siste gjesten heter André Ôktay Dahl, 4. kandidat for Akershus Høyre. Han møtte fast som varamann på Stortinget fra 2001 og ble valgt inn som fast representant fra 2005. Han har vært medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen og Justiskomiteen.

Ôktay Dahl har vært innom lokalpolitikk og fylkespolitikk, og er i dag leder av Akershus Høyre.

Hva vil du gjøre med datalagringsdirektivet som stortingsrepresentant?
–Hvis jeg hadde sittet i EUs ministerråd eller i Europaparlamentet hadde jeg jobbet hardt for å få endret datalagringsdirektivet, men Norge har ikke stemmerett i EU. Nå er spørsmålet om vi skal risikere å svekke den viktigste og mest omfattende internasjonale avtalen vi har ved å bruke reservasjonsretten mot dette direktivet. Jeg er mer bekymret for hvordan vi nasjonalt har greid å bygge ut ”overvåkingssystem” gjennom en ny helselovgivning uten stor debatt, sier André Oktay Dahl.

Hvilke skatter vil du redusere eller avskaffe?
–Formuesskatten, arveavgiften, arbeidsgiveravgift på lærlinger, dokumentavgift for unge førstegangsetablerere, ingen toppskatt på inntekt under 500.000 kroner og økt bunnfradrag, sier Oktay Dahl.

For eller imot den nye ekteskapsloven?
–Jeg er registrert partner og har nettopp sendt inn skjema som omgjør det til ekteskap. Jeg er stolt over å ha bidratt til at felles ekteskapslov ble vedtatt i Stortinget, sammen med 90 prosent av Høyres stortingsgruppe. Er forøvrig spent på om hvordan KrF og FrP har tenkt å annullere ekteskapet mitt, sier Oktay Dahl.

Går du inn for kjønnsnøytral verneplikt?
–Nei, svarer han raskt.

Er det noen du heller ser innvalgt fremfor deg selv?
–Det måtte være leder av Unge Høyre, Henrik Asheim. Det trengs flere av hans kaliber som ikke er en typisk broiler, men har noen perspektiver basert på virkelighetens verden, sier Oktay Dahl.

Hvor stor sannsynlighet er det for at du blir valgt inn på Stortinget?
–Med Ernas utrolig sterke comeback, så har sjansene nå økt for at jeg beholder stortingsmandatet. Det vil være lurt av borgerlige velgere å stemme Høyre, fordi Høyre i motsetning til enkelte andre ikke utsteder garantier mot samarbeid, men vil bruke våre mandater til å sikre en ny regjering, sier Oktay Dahl.

Hva gjør du valgnatta?
–Forsøker å synes at Oslo Plaza er et kult sted å være mens jeg håper at det blir borgerlig flertall og ny regjering, sier André Oktay Dahl.

Dette var det siste intervjuet i serien Kandidaten. Det er kun noen få dager igjen før vi får svaret på sammensetningen av Stortinget for perioden 2009 – 2013.

0 0 vurderinger
Vurdering

Tags:

,
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Georg Apenes
Georg Apenes
12 years ago

Men: Hvor har Dahl det fra at en avvisning av direktivet vil få betydelige, negative konsekvenser for den norske EØS-avtalen? Jeg har spurt Høyre i ‘Aftenposten’, men noe svar har jeg ikke fått hittil.
Hva vet Dahl som vi andre, direktivskeptikerne, ikke vet ?

Fra arkivet

 • Overlagt sløsingOverlagt sløsing
  Tenk deg et barnetog som strekker seg fra Oslo S til Slottet. Vet du hvilken fremtid politikerne har planlagt for dem?
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?Bærekraftsmålene – rett til gratis skole?
  Hva skal man ha krav på av skolegang? Og likestilling, det er vel alle for? Rent vann og energi bør vel alle også kunne få? Del 2 av en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Delingsøkonomi på en – to – tre!Delingsøkonomi på en – to – tre!
  For fem år siden var ordet "delingsøkonomi" på alles lepper, men da aktørene i denne sektoren begynte å utfordre eksisterende næringsvirksomhet så satt politikerne foten ned.
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • En hyllest til politikerneEn hyllest til politikerne
  Politikere fortjener ofte mer respekt enn de får. Samtidig bør vi ha mindre tro på det politiske systemet.
 • Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?Hvor mange innvandrere skal Norge ta imot?
  Dette er et merkelig spørsmål som alle liberalere bør avfeie. Vi bør stille bedre spørsmål!