Ukategorisert

Tok opp valgordningen i radiodebatt

Erna Solberg, leder i Høyre, brukte tirsdagens debatt i Dagsnytt Atten til å minne om at Norge har en urettferdig valgordning.

Erna Solberg minner om at valgordningen er urettferdig. (Foto: Hoyre.no)
Erna Solberg minner om at valgordningen er urettferdig. (Foto: Hoyre.no)
Hun minte lytterne om at de ikke-sosialistiske partiene har fått flere stemmer enn de rødgrønne partiene som har blitt kåret som vinnerne av valget.

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fikk 86 mandater i Stortinget, mens Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre fikk 83 mandater.

NRK oppdaterte landsoversikten tirsdag kveld.

Vil endre valgordningen
Høyre har programfestet at partiet ønsker at hver stemme skal telle likere. Den geografiske mandattildelingen må endres og velgerne må få større innflytelse over hvem som velges, ifølge programmet til Høyre.

Å endre valgordningen bør være en prioritert oppgave for politikerne som er innvalgt for perioden 2009 – 2013.

Tags:

12 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
stig pedersen
stig pedersen
12 years ago

Fra NRK:

«De borgerlige partiene fikk 49.070 flere stemmer enn de rødgrønne partiene, men fikk likevel ikke flest representanter på Stortinget.»

Konrad
12 years ago

Furter Erna fordi hun ikke vant? Tror nok pipen hadde hatt en annen låt dersom borgerlig side hadde tjent på valgordningen.

Pleym
Pleym
12 years ago

Konrad, de rødgrønne har 2 ganger fått regjeringsmakt til tross for ikke-sosialistisk flertall.

Hvor rettferdig er det?

Janne
Janne
12 years ago

Konrad: Kan du ikke lese?
Høyre har programfestet at partiet ønsker at hver stemme skal telle likere! …og det programet er ikke endret i dag!

Alle som er opptatt av et levende demokrati bør forstå at alle stemmer må telle likt.

PS! Jeg stemmer ikke blått.

Konrad
12 years ago

Hva H har programfestet er meg revnende likegyldig, jeg bare noterer at Solberg tar opp dette nå rett etter at hun er snytt for statsministerposten. Norge har en valgordning der fylkene er representert i Stortinget, slik er det i de fleste land. De fleste land har også en kombinasjon av kjøttvekt og regional representasjon. Det er faktisk få land som har så pinlig nøyaktig beregning av som Norge. USA og UK har jo enmannskretser ved valg til Huset, i enmannskretser er en langt større andel av stemmene bortkastet. Det er en overforenkling å gjøre «rettferdighet» til et spørsmål om antall… Read more »

b
b
12 years ago

Konrad:

Hvorfor er det galt at hun tar det opp rett etter at hun har blitt snytt for statsministerposten? Det er jo en perfekt illustrasjon av en feil i systemet som Høyre har programfestet at de vil rette opp.

Når det gjelder argumentene dine for at ordningen er «rettferdig», er disse i realiteten argumenter for at lokaldemokratiet burde styrkes. At vi har et svakt lokaldemokrati i Norge styrker urettferdigheten i denne ordningen.

z
z
12 years ago

Jeg synes alle stemmer burde telle likt, spesielt i en tidsalder der avstand betyr så lite.

Følte meg utrolig lite tilfreds når jeg tok bussen med to nordlendinger bak meg, med tanken på at deres stemmer teller dobbelt!!

z
z
12 years ago

Når ble den geografiske valgordningen innført ? Under APs monopolperiode etter 2. verdenskrig?

Hadde FrP vært størst i nordnorge tror jeg den ville blitt avskaffet ganske kjapt !

Gullstandard
12 years ago

Nei, det er ikke rettferdig at X representanter i Oslo bestemmer hva som skal skje i Finmark. Eller i Oslo.
Det er ikke rettferdig at disse representantene skal bestemme så mye som de gjør i det hele tatt.

I Atlas Shrugged heter det «get out of my way». Slik ting burde mange også sagt i Noreg.

Apropos Noreg. Jeg savner Leirfall og Hetland. Tenk for en tittel; «Soga om Sponskallens fall».

http://www.finn.no/finn/bap/object?finnkode=18256579

Pleym
Pleym
12 years ago

Men egentlig er det å snu ting på hodet å si at Oslo-representantene bestemmer hva som skjer i Finnmark. I det sentrale østlandsområdet (Oslo, Akershus, Vestfold, nedre deler av Buskerud) bor halve Norges befolkning. Ta også med resten av de store byene (Stavanger, Bergen, Trondhjem) så er resten av landet svært tynt befolket. Likevel er det resten av landet som styrer over befolkningstyngdepunktene her til lands. Bare se på bygging av tunneller og broer langs kysten, sammenligneet med den sulteforingen av trafikkløsninger (både veier og kollektiv) i Oslo-området de siste 20 årene. Jeg har skrevet om dette tidligere, og en… Read more »

trackback
12 years ago

[…] de borgelige nå tar til orde for å rette på dette, så er det altså deres eget håndtverk de er misfornøyde med. Det er av barn og […]

Kent
Kent
12 years ago

Det som gjør det hele så komisk er at Arbeiderparties kjerneideologi er «Vi er alle like». Tydeligvis er vi ikke det når stemmer teller ulikt. Mao bryter Arbeiderpartiet sine kjerneverdier ved å akseptere å gå inn i regjering.

Fra arkivet