Ukategorisert

Verdens fremste cannabisaktivist utleveres til USA

Marc Emery, en kanadisk libertarianer og aktivist, ble fengslet i påvente av utvlevering til USA på tirsdag. Amerikanske myndigheter vil ha tak i Emery fordi han solgte cannabisfrø på postordre til USA frem til han ble arrestert i 2005 på oppfordring fra det amerikanske Drug Enforcement Agency (DEA).

Av: Erlend P. Johansen

Emery risikerte i utgangspunktet livstid i fengsel, men har fått amerikanske myndigheter med på en avtale om strafferabatt mot å erklære seg skyldig. Marc må nå sitte fem år i fengsel, og håper å kunne bli overført til Canada så snart som mulig.

Emery er verdens fremste cannabisforkjemper, og har kjempet for legalisering siden 1990. Bare 17 år gammel sluttet Emery på skolen og startet sin egen bokhandel i London, Ontario. Bokhandelen ble raskt et senter for liberalistisk aktivisme. Han ble et irritasjonsmoment for myndighetene da han nektet å holde stengt på søndager, nektet å betale bøtene han fikk for dette, og heller gikk i fengsel. I 1984 lykkes han i å hindre myndighetene i å arrangere De panamerikanske leker, som han mente man ikke kunne pålegge skattebetalerne å finansiere, med kampanjen “No Tax for Pan-Am”. Videre kjempet han mot sensur av cannabisrelaterte blader og bøker som var forbudt i Canada på den tiden.

Noen år senere flyttet Emery til Vancouver for å starte en revolusjon: målet hans var “overgrow the government”. Butikken hans ble etterhvert hovedkvarteret for legaliseringsbevegelsen, og Emery gir ut bladet Cannabis Culture samtidig som han selger frø og lar folk røyke i en egen avdeling i butikken hans. I 2003 var Emery med å utfordre kanadisk høyesterett, og lykkes nesten i å dekriminalisere cannabis.

DEA har lenge vært ute etter Emery og åpent innrømmet at det er fordi han har brukt millioner av dollar på legalisering av marihuana. Hans tilhengere mener dette er bevis på at Emery er en politisk fange. Siden Canada ikke tillater utlevering av politiske fanger, kunne Emery sloss mot utlevering i retten, men han valgte å ikke gjøre dette fordi Canada pr. dags dato aldri har nektet å utlevere noen til USA. Den sittende regjeringen i Canada fikk muligheten til å la Emery sone i sitt eget land, men har ikke innfridd dette ønsket.

Emery har vært fri mot kausjon siden 2005. Kona til Marc, Jodie Emery, har tatt over alle de kommersielle og politiske aktivitetene hans mens han sitter i fengsel. Da Emery ble arrestert på tirsdag var hans siste ord “I love you Jodie Emery. Plant the seeds of freedom; overgrow the government!”

Emery oppfordrer nå alle som støtter saken hans til å kontakte kanadiske myndigheter for å be om at han ikke blir utlevert, eller i det minste får sone i Canada. Hvis du vil hjelpe Emery, les mer på NoExtradition.net .

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer