Ukategorisert

Ja til barn – nei til solarium

Det skal være greit å få barn i 16-årsalderen, men ulovlig å ta solarium.

Det er Kreftforeningen som ønsker 18-årsgrense for bruk av solarium og betjente solarier i Norge.

Helse- og omsorgsdepartementet har kommet med et utkast til ny forskrift om strålevern og bruk av stråling, men regjeringen har ikke konkludert med 18-årsgrense for bruk av solarium.

Kreftforeningen har stor innflytelse i regjeringen og på Stortinget, og kan få gjennomslag om 18-årsgrense.

Kroppen – et tempel
For Liberaleren er kroppen hellig for hvert enkelt menneske. Det betyr full frihet over egen kropp, med de ulempene og fordelene som det gir.

For mye solarium i for ung alder, er muligens dumt for mange. Men det skal være lov å gjøre dumme handlinger.

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
piris
piris
12 years ago

Det viser at mange andre lover ikke funker ;

– Ungdom drikker ; Lær dem heller å drikke med måte
– leste for en tid siden at 40 % av jenter under 15 år har eget sex leketøy …
– Hvorfor den elendige gnålingen om den absolutte 18 års grensen ?

Konrad
12 years ago

Full frihet for egen kropp er et bra liberalt utgangspunkt. Men da må vi også ta fullt ut ansvaret for konsekvensene. Så lenge vi har et omfattende offentlig sikkerhetsnett har ikke staten noe valg, staten må forsøke å begrense belastningen på sikkerhetsnettet. Dersom de kroppsrelaterte aktivitetene har konsekvenser for sakesløs tredjepart må også staten regulere aktivitetene.

Friheten har begrenseninger.

Leirbag
Leirbag
12 years ago

«Så lenge vi har et omfattende offentlig sikkerhetsnett har ikke staten noe valg, staten må forsøke å begrense belastningen på sikkerhetsnettet.» Ifølge en slik logikk er det altså helt legitimt for en stat å lage lover og regler basert på statens lommebok. F.eks. – Statlig opprettet kosthold og treningsregime (alle vet at dette minsker risikoen for såvel skader som sykdom) Konrad er som vanlig ute og taler sin egen liberalisme, men igjen virker han mer opptatt av å tale -for- en sterkere stat og mindre personlig frihet. Mao, Konrads påstand er et argument for å legge ned hele staten. Det… Read more »

Konrad
12 years ago

Leirbag:
Jeg er litt i tvil om du forstår poenget. Du kan ikke få i både pose og sekk. Du kan ikke både kreve full frihet på alle områder, og samtidig legge til grunn at staten samler opp restene når det går galt. Samfunnskontrakten må være internt konsistent.

Uansett kan vi ikke kreve å gjøre akkurat som vi vil dersom det påvirker tredjepart negativt. Det burde være opplagt.

toao
toao
12 years ago

Prinsippet om full frihet over egen kropp gjelder bare for voksne, mens det her er snakk om barn. Man kan selvsagt diskutere aldersgrenser for når barn er modne for ulike former for frihet, og 18 år for å bruke solarium virker i utgangspunktet noe drøyt. Man kan også diskutere balansen mellom foreldres og statens ansvar for barns velferd og være enige om at foreldre i dagens Norge i de fleste tilfeller har for lite ansvar for egne barn. Det blir likevel flåsete å snakke om full frihet over egen kropp når det er snakk om barn som ikke har forutsetning… Read more »

Leirbag
Leirbag
12 years ago

Nei, en femåring kan selvfølgelig ikke det. Så foreldre har ansvaret for hva barna gjør, ikke staten. Foreldre (og poltikere) hyler om at vi må få igang svømmebassen og mer svømmeopplæring i skolen fordi så mange drukner her til lands hvert år? Hvorfor? Det er da for faen foreldres ansvar å lære barna å svømme, ikke staten. Det er foreldres ansvar å lære sine unger forskjellene på rett og galt, ansvarlig og uansvarlig. Det er foreldrene som skal være delaktige nok i sine barns liv til å kunne sette grenser for hva de bør og ikke bør gjøre. Lovverket skal… Read more »

Arild Holta
12 years ago

Husker jeg rett, er det kun en liten gruppe som genetisk er disponert for hudkreft?

toao
toao
12 years ago

Leirbag,
Jeg er som sagt enig i at staten har gått for langt i å overta ansvar for barn fra foreldrene. Samtidig er det klart at staten også har et ansvar for å beskytte barn fra foreldres dårlige valg. Barnemishandling er det mest ekstreme eksempelet, men jeg mener at for eksempel obligatorisk skolegang også kan forsvares i et liberalistisk samfunn.

Leirbag
Leirbag
12 years ago

Toao, som jeg påpeker så er kanskje den mest ekstreme formen for barnemishandling å «sende dem til seters for å bli fete». Det finnes så mange groteske eksempler på barn som, etter all sannsynlighet, er permanent skadet på et eller annet vis pga overvekt. Er ikke dette grunnlag for at barnevernet burde ta ifra foreldre ansvar (de gjør det jo bare foreldre blir tatt for å KJØPE hasj i dagens samfunn, så det sier sitt) Poenget mitt er vel det at jeg synes grensen må bli trukket et sted. Og jeg sier at vi trekker den lengre unna enn hva… Read more »

Fra arkivet