Ukategorisert

Kniven lå igjen hjemme

Igår kveld la jeg ut en melding på min Facebook-profil, om at jeg var utsatt for visitering av politiet på Jernbanetorvet t-banestasjon. Politiets formål var å finne kniver. Meldingen resulterte i mange vittige kommentarer.

Ja, jeg er av den fredelige typen som ikke bærer kniv. Men når vi har noe så idiotisk som generelt forbud mot å bære kniv, så kunne jeg godt plassert leathermankniven (jeg har liggende hjemme) i beltet – som en del av min generelle oppfatning om sivil ulydighet.

Men jeg er jo av den oppfatningen at våpen gjør vondt verre, og skulle helst sett alle våpen borte fra jordens overflate. Så å bære kniv hadde jeg nok ikke gjort uansett hvilke idiotiske lover Stortinget kaster bort tiden på å vedta.

Det jeg lurer litt på, er politiets prioritering. Jeg har riktignok ikke lest alle aviser idag, så jeg vet ikke om politiet var på utkikk efter noe spesielt – og valgte å kamuflere det med å undersøke alle. For det gjorde de.

Men hvis hele saken handlet om kun å beslaglegge ulovlige kniver stiller jeg meg kritisk til politiets ressursbruk. Å undersøke de mange i håp om å finne noen få skyldige, minner meg litt om datalagringsdirektivet. Ikke har man mistanke, ikke har man indikasjon på noe ulovlig. Men man tar alle, for sikkerhets skyld. Jeg tror 10 politifolk med metallscannere som undersøker alle som går av t-banen i rushtiden sikkert kunne vært brukt på en bedre måtte annetsteds.

Jeg kan ikke dokumentere min antagelse, så jeg er åpen for å bli korrigert, ja nedsablet. Det kan godt hende det er veldig fornuftig av politiet å stanse alle passasjerer på t-banen midt i rushtiden (under jorden), fremfor å patruljere i gatene i sentrum.

Mener du dette, så fortell meg gjerne hvorfor.

9 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Per
Per
12 years ago

Er det i det hele tatt tillatt for politiet å gjrøe dette? Kan de ransake alle uten konkret mistanke? Virker som de igjen tar seg friheter de ikke har!

Leirbag
Leirbag
12 years ago

Det lukter av dette. Og jeg tror formålet er å «myke opp» befolkningen til det kommer en dag hvor dette blir dagligdags. Det er gjerne slik de snikinnfører deler av 1984 over hodet på oss. Når det er sagt, jeg trodde vitterlig at politiet i Norge ikke kunne ransake en uten skjellig mistanke? Og jeg har hørt politiet bruke «på jakt etter kniver» som unnskyldning tidligere for å bedrive storskala ransakning av alle og enhver på et sted. Dette er uhørt og jeg hadde nektet å godta noen form for ransakning av meg og min person, uansett hva de så… Read more »

Leif
Leif
12 years ago

Jeg har blitt ransaket pga. måten jeg beveget meg på i gatebildet og hvor jeg befant meg i Oslo.

De fant riktignok noe cannabis på meg, men jeg synes det er uhørt å bare ransake folk på gaten uansett, begge vi som ble tatt så ordentlige ut, og hadde det ikke vært for at vi befant oss på nedre Grünerløkka hadde de nok aldri tatt seg slike friheter. De bare begynte å ransake uten videre, og oppførte seg frekt.

Cannabis burde dessuten vært lovlig. Politiet burde levere tilbake marihuanaen min!

stig pedersen
stig pedersen
12 years ago

«skulle helst sett alle våpen borte fra jordens overflate.»

Om det ikke er våpen, er det knyttnever. I ett samfunn uten våpen, er det de fysisk svakerestilte(handikappede, eldre, kvinner) som vil være fritt vilt for de som er sterkere.

Derfor trenger vi en ordensmakt som er væpnet, og siden min mening er at den begrensede ordensmakten ikke kan være på alle steder samtidig, en rett til å forsvare seg selv med våpen.

Konrad
12 years ago

En ting er forbudet, en annen ting er politiets ressursbruk for å sikre at forbudet blir etterlevd.

Magne Mæhre
Magne Mæhre
12 years ago

Politilovens §7a gir politiet rett til å foreta visitasjon for å avdekke våpen. Det er en rekke krav som skal være oppfylt før visitasjon skal finne sted, bl.a at det er «grunn til å undersøke», og kun for å hindre at kriminalitet som truer liv og helse skal finne sted. Visitasjonen skal være begrunnet skriftlig, og beslutningen skal være fattet av politimester eller den denne bemyndiger. Det som ikke er helt klart er hvor listen for slike aksjoner ligger. Det at man vet det er mange kniver i omløp, og at det «alltid» begås voldshandlinger, burde kanskje ikke være grunn… Read more »

Magne Mæhre
Magne Mæhre
12 years ago

Det kunne jo vært interessant å begjære innsyn. I hovedregel skal begrunnelsen være skrevet på forhånd, og bør vel inneholde noe som sier hvorfor dette er en god idé.

Leif
Leif
12 years ago

Magne: og hvilken hjemmel gjelder for ransakning for å finne marihuana?

Er det en annen paragraf, eller samme?

Trussel mot helse, dekker det kanskje.. Litt spesielt, når mange bruker det som medisin, og det er umulig å ta overdose.

Fra arkivet