Ukategorisert

Ikke gratis, men skattefinansiert

Flere kommuner og fylkeskommuner lover nå gratis vaksine mot svineinfluensa til enkelte grupper, blant annet skoleelever.

Å bruke ordet gratis er misvisende. Vaksinen er ikke gratis, men skattefinansiert. Først og fremst har staten, gjennom Folkehelseinstituttet, subsidiert vaksinen som blir sendt ut til kommunene. I tillegg er det mange kommuner og fylkeskommuner som ikke følger forskrift om nasjonalt vaksinasjonsprogram, fastsatt av Helse- og omsorgsdepartementet. I forskriften ønsket departementet 50 kroner i egenbetaling per vaksinedose.

Lite eller ingen ting er gratis. Noen må betale kostnadene, og i Norge er det stort sett skattebetalerne. Derfor har politikerne laget et skatte- og avgiftssystem som gir borgerne minimal frihet over egne penger.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer