Ukategorisert

Et enklere Norge – legg ned Mattilsynet

Mye hadde blitt lettere for mange om politikerne la ned Mattilsynet, og lot matsikkerhet være et privat ansvar.

Kafé Uglemor ved Det humanistiske fakultet kan bli nektet å selge vafler. Du leste riktig, nektet å selge vafler fordi politikere og byråkrater vedtar forskrifter som ulike institusjoner må tolke.

Det er Universitas.no som var først ute med vaffelsaken.

Liberaleren vil ha et fritt marked for omsetning av mat, uten detaljerte kontroller og uten enormt mange forskrifter. Markedet vil også på dette området være effektivt. Det vil ikke være helt perfekt, men langt mer effektivt enn dagens politiske vedtatte linje som innskrenker en rekke viktige friheter. De som serverer dårlig mat og de som har dårlige forhold, vil ikke få mange kunder. Dermed vil mange av de useriøse gå konkurs. Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er gode forhold. Det vil variere fra gjest til gjest, fra kunde til kunde og fra bedrift til bedrift.

3 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Liberal anarkist
Liberal anarkist
12 years ago

Kontrolltiltakene favoriserer industriell mat som i virkeligheten er mer usunn enn god naturlig mat laget fra grunnen av.

Dette fordi det er mye enklere å bruke en idustriell saus med lang holdbarhet. Kravet om å fryse sushifisk før servering er også suspekt i forhold til kvalitet og smak.

Bare spør Eivind Hellstrøm. Han har nok en «høne å plukke» med Mattilsynet.

Odd Erling N. Eriksen
Odd Erling N. Eriksen
12 years ago

Når det gjelder å fryse sushi før tilberedning, så er ikke det noen særnorsk sak; det gjøres også i Japan – og de burde da kjenne sin sushi?

For det første tar det kverken på evt. parasitter du ikke vil ha i deg; for det andre er det angivelig langt enklere å tilberede fisken når den er halvfrossen enn når den er fersk.

Med det sagt, så ville ikke jeg heller savne Mattilsynet.

Liberal anarkist
Liberal anarkist
12 years ago

Takk for opplysningene, var ikke helt sikker på dette. At man fryser sushi i Japan er i så fall noe nytt, men det skulle ikke forundre meg så opptatt som de er av helse og kvalitet/renhet der borte. Uansett har de et mindre industriellt og mer naturlig kosthold enn oss, og allikevel like bra eller bedre matsikkerhet.

Frankrike gir jo blaffen i pålegg om pasteurisering av ost, den smaker jo ikke noe godt om de skal følge alle påleggene. Har spist masse franske oster og er ikke død ennå…

Fra arkivet

 • Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?Bærekraftsmålene – er det så ille med ulikhet?
  Økonomisk vekst, sysselsetting, industrialisering, innovasjon og bosetning er del av bærekraftsmålene. Hva betyr det? Og hva med ulikhet og barnearbeide? Del 3 i en artikkelserie på fire om bærekraftsmålene.
 • Kom ut av borgen!Kom ut av borgen!
  Du bør kjenne til det retoriske trikset 'motte & bailey'.
 • Tenk om det ikke fantes noen landTenk om det ikke fantes noen land
  Det er ikke så mange år vi har trengt pass for å krysse landegrenser.
 • CO2-skatt: en nødvendig inngripen?CO2-skatt: en nødvendig inngripen?
  Temperaturen stiger, og CO2-utslipp bidrar til utviklingen. Er CO2-skatt en nødvendighet for raskere overgang til fornybar energi?
 • Subsidiert er ikke frittSubsidiert er ikke fritt
  Det er naivt å tro at subsidiert kunst ikke er politisk styrt. Kunstnere laller seg inn i en følelse av selvstendighet, men er kjøpt og betalt av staten.
 • Jeg er krenket!Jeg er krenket!
  Francis Fukuyama har skrevet bok om identitet. Har krenkehysteriet røtter til den franske revolusjon?
 • Tiåret det var så brattTiåret det var så bratt
  Det har vært et interessant tiår. Miljø, økonomi og minoriteter har vært sentralt.