Ukategorisert

Høring om offentliggjøring av skattelistene

Ingen ting tyder på at stortingsflertallet vil oppheve ordningen med å offentliggjøre skattelistene.

I dag var det høring på Stortinget om forslaget som Christian Tybring-Gjedde, Kari Storstrand og Ulf Leirstein har fremmet. Forslager fra trioen får ikke flertall, og mediene vil fortsatt gni ligningstallene til fotballspillere og andre kjendiser utover førstesidene.

Høringsprogrammet på Stortinget.no, viser at journalister og redaktører var godt representert på høringen. Noen vil helt sikkert påstå overrepresentert, ettersom det er mange redaksjoner, sammen med kriminelle, som tjener på at skattelistene blir offentliggjort.

Skattebetalerforeningen håper på lovendring, men tror ikke det skjer før revidert nasjonalbudsjett blir lagt frem til våren.

Jon H. Stordrange, administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, mener det finnes gode alternativer til dagens ordning, og viser til at skatteetaten eller SSB kunne hatt informasjonen søkbar, men anonymisert. For å finne ut hva en navngitt person tjener, mener Stordrange, ifølge Journalisten.no, at en kan logge seg inn på Altinn og dermed finne ønsket informasjon på dette nettstedet. Da kan den som har blitt søkt på få et varsel om dette, og ikke minst få vite hvem det er som har søkt etter informasjon. Denne modellen er langt bedre enn ordningen som gjelder i dag, men modellen er ikke perfekt ettersom skatt og personlig økonomi bør være en personlig sak for hver enkelt borger.

Mest lest

Arrangementer