Ukategorisert

København vedtar lovlig hasjsalg med stort flertall, regjeringen sier nei.

Med 41 mot 12 stemmer har bystyret i København besluttet å iverksette en forsøksordning med statlig dyrket hasj i 40 lovlige utsalgssteder, ifølge Berlingske.dk.

Av: Erlend P. Johansen

Bakgrunnen for vedtaket er bandekrigen som har herjet i København de senere årene, etter man forsøkte å stenge hasjsalget på Christiania. Man mener at en lovliggjøring av rusmidlet vil ta fra bandene deres viktigste inntektsgrunnlag.

Overborgermester fra Socialdemokraterne Frank Jensen og sosialborgermester Mikkel Warming støtter forslaget, og mener det er modig å forsøke noe nytt. Selv om lokalpolitikerne er tilhengere av forslaget, har Folketinget avvist det, også Jensens partifeller. Og uten godkjennelse fra regjeringen kan ikke København legalisere.

Per Larsen, som leder bandeinnsatsen til politiet, vil ikke kommentere forslaget i Ekstra Bladet.

Selv om regjeringen ikke godtar forslaget, er det viktig signalpolitikk. Det er ingen overraskelse at det er nettopp lokalpolitikerne som foreslår legalisering. Også i Nederland er det først og fremst lokalpolitikerne som ønsker at hele produksjonskjeden for cannabis skal bli lovlig.

En legalisering der staten produserer og selger cannabis er ikke noen god løsning, men etter 40 års forbudspolitikk er dette vedtaket allikevel et liberalt fremskritt.

Forhåpentligvis vil debatten blusse opp igjen en gang i fremtiden, og heves opp på regjeringsnivå. Noe som ikke er usannsynlig i lys av folkeavstemningen om legalisering i California i november og det faktum at legaliseringsbevegelsen generelt har vinden i ryggen internasjonalt i disse dager.

I Norge ønsker ikke politikerne å diskutere legalisering ennå, ifølge NRK.

Forslaget kan leses på bystyrets nettsider.

Mest lest

Arrangementer