Ukategorisert

Storberget presser Høyre

Ifølge Teknisk Ukeblad har regjeringen landet på at datalagringsdirektivet er EØS-relevant. Dermed må motstanderne av direktivet blant stortingsrepresentantene la et eventuelt veto telle med i avgjørelsen.

Reservasjonsretten (veto) er nedfelt i EØS-avtalen, men er aldri blitt brukt av Norge siden avtalen trådte i kraft.

Når justisminister Knut Storberget uttaler krystallklart at direktivet er EØS-relevant, legger dette et veldig press spesielt på de blant direktivets motstandere som er tilhengere av EU og/eller EØS. For de som er tilhengere av både EU og direktivet fremhever ofte at et nei til direktivet kan bety at EØS-avtalen torpederes, fordi nei til direktivet betyr at man for første gang må bruke reservasjonsretten i EØS-avtalen.

KrF er som kjent sterke tilhengere av EØS-avalen, som et selstendig alternativ til norsk EU-medlemskap. Likevel har partiet så sent som denne helgen valgt å gjenta sitt nei til direktivet – i en uttalelse fra sentralstyret.

Storberget gjør imidlertid situasjonen verre for EU-tilhengere i Høyre, som også er motstandere av direktivet. Partiet må gjøre en avveining mellom å risikere EØS-avtalen ved å si nei til direktivet, og å beholde EØS-avtalen mot å godta mer overvåkning. Ingen vet imidlertid hvordan EU vil vurdere EØS-avtalen ved et veto mot datalagringsdirektivet.

Foreløbig er det bare årsmøtet i Oslo Høyre som (med stort flertall) har vedtatt en resolusjon om å si nei til direktivet. Siste er at også Tromsø Høyre har sagt nei. Partiledelsen misliker resolusjonsstafetten i Høyre-lagene, og mener man må vente på debatten.

Politikk handler om å påvirke. Har man tatt et standpunkt er det et naturlig neste skritt at man forsøker å påvirke sine omgivelser. Å bruke årsmøtene i fylkes- og lokallag til å vedta resolusjoner om et dagsaktuelt tema er en utmerket måte å fortelle stortingsrepresentantene hvordan stemningen på grunnplanet er.

Comments are closed.

Fra arkivet

 • Jeg ønsker null skattJeg ønsker null skatt
  Skatt er urettferdig og aksepteres dessverre fordi det er så vanlig og nødvendig for velferdsstaten.
 • Fransk feminist henrettetFransk feminist henrettet
  Sterk kost i feministisk manifest: forfatteren henrettet i dag efter parodi av en rettssak.
 • Vil du bli diktator?Vil du bli diktator?
  Historiker Frank Dikötter har skrevet en interessant bok med åtte kortbiografier om diktatorer.
 • Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?Bærekraftsmålene – rett til gratis helsestell?
  Bærekraftsmålene har vært omstridt i samfunnsdebatten. Hva er disse målene? Bør all form for fattigdom avskaffes? Hva med sult? Og hvordan er dette med helsetjenester? Første del i en artikkelserie på fire om FNs bærekraftsmål.
 • Idealister i frihetens tjenesteIdealister i frihetens tjeneste
  Liberalister oppfører seg ikke slik sosialister mener at vi skal være. Vi er idealister som er opptatt av annet enn penger
 • Gi en liten gave til LiberalerenGi en liten gave til Liberaleren
  Vi trenger Liberaleren som et sterkt talerør for den liberale høyresiden. Her er en mulighet til å hjelpe oss.
 • En styrke og en svakhetEn styrke og en svakhet
  En av liberalismens sterkeste og viktigste sider er samtidig dens største svakhet.