Ukategorisert

Misbruk av ytringsfriheten?

Nærmere 1000 taxisjåfører lot bilene sine stå i ro i natt, i protest mot at Dagbladet gjengav en Muhammedkarikatur fra en side PSTs Facebook-side lenker til. Sjåførene kaller det for misbruk av ytringsfriheten.

Dagbladet, Aftenposten og VG er blant dem som omtaler aksjonen.

Aksjonen foregikk mellom kl. 02 og 04 i natt, i Oslo. Det var en spontan protest, ifølge NTB-meldingen. Begrunnelsen for å avstå fra inntekter i sjåførenes ellers kanskje mest innbringende tid på døgnet, er gjengitt i VG:

«- Det er misbruket av ytringsfriheten vi reagerer på. Det vi gjør er ikke noe brutalt opplegg, men vi vil vise at vi er imot at våre verdier blir misbrukt, sier en av sjåførene, Rashad Munir».

Det var onsdag Dagbladet avslørte at PSTs Facebook-side lenket til side med Muhammedkarikaturer. Dagbladets artikkel viste en av karikaturene. Dagbladet har med andre ord bidratt med en avsløring om at PST som en del av statsapparatet – som skal være for alle – lenker til sider som har karikaturtegninger som oppfattes å krenke Profeten Muhammed og islam som religion. Burde ikke muslimer være takknemlige overfor Dagbladet for denne avsløringen? Nei, tydeligvis ikke når avisen samtidig velger å vise en av kariktaturene.

Efter min ringe mening holder karikaturtegningen Dagbladet valgte å trykke et langt dårligere nivå enn f.eks Kurt Westergaards tegning. Det kunne nærmest oppfattes å være en tegning laget av et barn.

Påstanden om at Dagbladet har misbrukt ytringsfriheten holder ikke mål. Det finnes intet forbud mot å trykke karikaturer som noen kan oppfatte at krenker religion eller religiøse følelser.

Noen mener at det å krenke religion er en misbruk av ytringsfriheten. Det har de naturligvis rett til å mene. Istedenfor å fokusere på dette burde de fokusere på hva PST lenker til. Denne tradisjonelt lukkede etaten har altså opprettet en side på Facebook, som til alt overmål er åpen for debatt. Så hva er problemet? Det er bare for taxisjåfører å benytte denne muligheten til å uttrykke sine meninger.

Det finnes dem som misliker å sette seg inn i en taxi der sjåføren ikke er av åpenbar etnisk norsk opprinnelse. Mange kan oppfatte slikt som rasisme eller fremmedfiendtlighet. Med aksjoner som i natt gjør taxisjåførene seg selv en bjørnetjeneste. Det bør være fullt legitimt for folk som trenger taxi å si ifra at man ikke ønsker å gi sine penger til personer som ikke aksepterer at det er både religionsfrihet, ytringsfrihet og pressefrihet i det norske samfunnet.

Taxisjåførene gjennomførte en helt legitim aksjon mot en ytring de misliker. Men de kan oppleve å bli rammet – på pungen – av like legitime aksjoner, koordinerte eller private, mot deres egne holdninger til sentrale verdier i det norske samfunnet.

Mest lest

Arrangementer

  • Ingen arrangementer