Ukategorisert

Misbruk av ytringsfriheten?

Nærmere 1000 taxisjåfører lot bilene sine stå i ro i natt, i protest mot at Dagbladet gjengav en Muhammedkarikatur fra en side PSTs Facebook-side lenker til. Sjåførene kaller det for misbruk av ytringsfriheten.

Dagbladet, Aftenposten og VG er blant dem som omtaler aksjonen.

Aksjonen foregikk mellom kl. 02 og 04 i natt, i Oslo. Det var en spontan protest, ifølge NTB-meldingen. Begrunnelsen for å avstå fra inntekter i sjåførenes ellers kanskje mest innbringende tid på døgnet, er gjengitt i VG:

«- Det er misbruket av ytringsfriheten vi reagerer på. Det vi gjør er ikke noe brutalt opplegg, men vi vil vise at vi er imot at våre verdier blir misbrukt, sier en av sjåførene, Rashad Munir».

Det var onsdag Dagbladet avslørte at PSTs Facebook-side lenket til side med Muhammedkarikaturer. Dagbladets artikkel viste en av karikaturene. Dagbladet har med andre ord bidratt med en avsløring om at PST som en del av statsapparatet – som skal være for alle – lenker til sider som har karikaturtegninger som oppfattes å krenke Profeten Muhammed og islam som religion. Burde ikke muslimer være takknemlige overfor Dagbladet for denne avsløringen? Nei, tydeligvis ikke når avisen samtidig velger å vise en av kariktaturene.

Efter min ringe mening holder karikaturtegningen Dagbladet valgte å trykke et langt dårligere nivå enn f.eks Kurt Westergaards tegning. Det kunne nærmest oppfattes å være en tegning laget av et barn.

Påstanden om at Dagbladet har misbrukt ytringsfriheten holder ikke mål. Det finnes intet forbud mot å trykke karikaturer som noen kan oppfatte at krenker religion eller religiøse følelser.

Noen mener at det å krenke religion er en misbruk av ytringsfriheten. Det har de naturligvis rett til å mene. Istedenfor å fokusere på dette burde de fokusere på hva PST lenker til. Denne tradisjonelt lukkede etaten har altså opprettet en side på Facebook, som til alt overmål er åpen for debatt. Så hva er problemet? Det er bare for taxisjåfører å benytte denne muligheten til å uttrykke sine meninger.

Det finnes dem som misliker å sette seg inn i en taxi der sjåføren ikke er av åpenbar etnisk norsk opprinnelse. Mange kan oppfatte slikt som rasisme eller fremmedfiendtlighet. Med aksjoner som i natt gjør taxisjåførene seg selv en bjørnetjeneste. Det bør være fullt legitimt for folk som trenger taxi å si ifra at man ikke ønsker å gi sine penger til personer som ikke aksepterer at det er både religionsfrihet, ytringsfrihet og pressefrihet i det norske samfunnet.

Taxisjåførene gjennomførte en helt legitim aksjon mot en ytring de misliker. Men de kan oppleve å bli rammet – på pungen – av like legitime aksjoner, koordinerte eller private, mot deres egne holdninger til sentrale verdier i det norske samfunnet.

46 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hansen
Hansen
12 years ago

Dette bekrefter det jeg alltid har sagt. Alle muslimer støtter terror

Sven
Sven
12 years ago

@Hansen: Hvordan i alle dager du får dette til å være noen slags bekreftelse på at alle muslimer støtter terror, skjønner jeg virkelig ikke. Det er ingenting med en slik aksjon som engang vagt minner om terror i det hele tatt.

Ellers enig med Pleym. Og den neste måneden vil jeg konsekvent spørre taxiselskapet om sjåfører som ikke deltok i denne aksjonen, og også spørre sjåførene hvis jeg tar taxi på gaten om de deltok. Bekreftende svar vil medføre «da velger jeg å ikke kjøre med deg i dag».

b
b
12 years ago

Dette bør jo være en helt legitim aksjon i liberalisters øyer. Ytringsfrihet er ikke frihet fra å møte (ikke-voldige / ulovlige) reaksjoner fra de som blir krenket av dine ytringer. Som du sier kan de muligens forvente motreaksjoner, men hva er vitsen med å eskalere? Ytringsfriheten skal sikre at man kan ytre seg uten frykt voldelige reaksjoner. Men går man ut og krenker noen, kan man ikke kreve at den eller de som blir krenket skal være like villige til interaksjon etterpå. Det kan selvfølgelig snus; nå kan forbrukere vise sin misnøye ved å velge taxisjåfører som ikke deltok i… Read more »

Munich Machine
Munich Machine
12 years ago

@Sven Oddmund Falch Christoffersen: Helt enig med deg. Dette er en demokratisk rett vi har. Jeg vil oppfordre alle som leser dette å gjøre det samme. Ved referanser til sak hvor bilder eksisterer, har mediene en nærmest tradisjon å koble tidligere bilder til nye opplysninger eller tekniske forareferater. Vi bor i et demokratisk land der stor takhøyde skal gjelde, dette gjelder alle som bor her. De som føler seg misforstått på bakgrunn av utlandske tradisjoner, religiøse riter eller andre forhold, bør først rydde opp i egne leire. Utlandske riter og religiøse standpunkter skal ikke styre norske tradisjoner. Mediene blir styrt… Read more »

conn1
conn1
12 years ago

Dette er noe jeg har sett ville komme før eller siden ! De fleste taxi’r T.bane’r og busser er det utlendinger som kjører ( veldig mange ). Dette er et serviceyrke og mange er avhengig av dette ikke stopper opp . Når en mening annerledes enn din eller min skal få alt til å stoppe opp blir jeg litt skremt ( for det kan fort skje ). … kan det bli slik at muslimske sjafører får så mye makt at de vil nekte å kjøre deg om du ikke har skjegg som mulla ? eller at jenter ikke får sitte… Read more »

Donald
Donald
12 years ago

Ikke alle muslimer er terrorister, men alle terrorister er muslimer……..

Forille Dinpille
Forille Dinpille
12 years ago

Enig med deg.. etter å ha sett akkurat hvor snevert dette synet er så blir det lenge før jeg setter meg i en taxi i Oslo!!

Enda bedre, neste taxi jeg skal ta skal jeg forsikre meg om at sjåføren ikke er en muslim som ikke liker «misbruk» av ytringsfriheten!

Takk!

Nordmannen
Nordmannen
12 years ago

Skulle vi nordmenn streike hver gang en muslim fornærmet oss, hver gang rasistiske muslimer voldtar norske jenter, hver gang imamer sprer hat mot vesten og jøder, hver gang de åpent støtter verdigrunnlag som hører middelalderen til og som kræsjer totalt med Norske verdier, hver gang muslimer krever og syter og oppfører seg som utakknemlige naut, da hadde vi faen ikke arbeidet mange timer i uka for vi hadde måtte streike konstant!
Dra hjem, utakknemlige jævler.

john
john
12 years ago

støtter helt klart nortdmannen.

er de fornærmet ? synd det men sånn er nå engagn samfunnet i Norge at ytringsfriheten gjelder…

liker de det ikk kan de vel dra seg hjem igjen og sitte der og ha det bra..

de må forstå at det er i Norge de er nå og ikke i sine respektive hjemland.

Nordmannen
Nordmannen
12 years ago

Og til conn1, i Sverige så nekter muslimske taxi-sjåfører allerede å kjøre deg hvis du har med hund. Og de nekter også å kjøre deg hvis du har med deg alkohol. Pga. islam. Men det blunder venstre-siden for totalt. Problemet er jo at når de blir så mange som oss ettervært(om 30-50år) så vil det virkelig få store følger, hvor fler de blir desto mer synlig vil alle problemer med innvandringen bli.
Det kan ikke bli bedre før de stopper all innvandring og starter å sende hjem folk og heller hjelpe de lokalt i landene der de hører hjemme.

Jan G
Jan G
12 years ago

Det er da ingen grunn til å klage på PST?
Hvis du har en nabo som er kriminell? Har du ansvar for det? Hvis du har en fAcebookside og en person besøker deg, og legger inn en link til en barnepornoside… Har du noe ansvar for det ?
Selvfølgelig ikke, eneste ansvar PSt har er å fjenre linken når de blir gjort oppmerksom på det.

LilleMa
LilleMa
12 years ago

Hva om vi, så langt der lar seg gjøre, tar kun taxi med norske sjåfører?

Nordmannen
Nordmannen
12 years ago

Artikkel tips: rasistiske muslimske jenter i Berlin angriper blondiner i økende grad:
http://gatesofvienna.blogspot.com/2010/01/polish-blondes-are-victims.html

Virkelig et vakkert «multikulturalistisk samhold», lurer på når mulitkulturalistene og såkalte «anti»-rasister skal forstå at dette ikke fungerer,
det ser jo ut til at de ikke vil innse det før hele Europa står i brann, for de klarer ikke å ta noe som helst læring av hva som skjer i andre land..

Nordmann5
Nordmann5
12 years ago

Norge er i forandring og islamiseringen kommer mer og mer. Man kan ikke skrive i aviser slik som før. Avisene og media må passe seg. Hvordan er Norge om 50 år? Det får nok ikke jeg oppleve, men det ser ut som om det går i gal retning. Min utenlandske kone (ikke islamsk) opplever dårlig behandling når hun kjører taxi med islamske sjåfører. Hun har mørkt hår og sjåførene tror kanskje hun er muslimsk. Og en slik dame skal ikke reise på egen hånd. Helst holde seg hjemme. Har klaget dette inn til drosjeselskapet, men det hjelper ikke. Nei, dette… Read more »

Nordmannen
Nordmannen
12 years ago

Et Norge om 50år vil ikke være Norge i det hele tatt, for da styrer muslimer over oss, med en uendret fødselsrate på 4,0 så er det bare spørsmål om tid, det må selv naive tosker forstå hvis de kan barneskole matematikk. Og det samme gjelder hele Europa, det som skjer de kommende 30årene vil være noe av det mest avgjørende i hele Europas historie, for enten så får vi muslimene ut, eller så krymper vi vekk til ingenting og muslimene tar over hele Europa rett og slett ved å bli fler enn oss. Men man ser tegn nå flere… Read more »

tim
tim
12 years ago

De bruker altså sin ytringsfrihet til å demonstrere mot andres ytringsfrihet. For meg er det bare et bevis for at muslimer er en patetisk samling tullinger.

raffles
raffles
12 years ago

..så .. nå har disse drosjesjåførene fått markert seg litt..og jeg håper inderlig at neste gang de skal markere noe så idiotisk ..at samferdselsmyndighetene tar lisensen/løyvene fra dem og gir de til noen som vil sette større pris på dem…

Jimmy
Jimmy
12 years ago

Er så drit lei muslimer.

jolla
12 years ago

Jeg syns det blir dumt at oppslaget fra Dagbladet skal gå utover uskyldige treje part, ellers må alle få gi uttrykk for at de ikke godtar å bli krenket. Boikott heller Dagbladet !!!

hanna
hanna
12 years ago

Ser på nyhetene at de sperret for en ambulanse og politiet måtte bruke tid på dette. Hva med å bøtelegge de som sperret veien? De vil ha en lov som sier at det ikke kan krenkes religioner, VI vil ha en lov som gjør at vi kan være sikre på at ambulansen kommer fram dit den skal uten å være sperret av en haug med mennesker som skrike om det ene og det andre. De som ikke er fornøyd med landet vårt står helt fritt til å forlate Norge, men de er så veldig fornøyd med de økonomiske fordelene de… Read more »

bigboyen
bigboyen
12 years ago

Og om ikke Hanna er fornøyd med at muslimer har yttringsfrihet her i landet, så kan hun bare flytte.

WantSomePeaceInThisWorld
WantSomePeaceInThisWorld
12 years ago

For dere alle som prøver å fortelle at innvandrere kan bare gå ut av landet så må dere få litt oppdaterte nyheter! Vi har faktisk like store rettigheter som dere har! Vi jobber fra 8-4 og betaler skatt. Respekterer deres tro og religion, dere får begynne å gjøre det samme! I følge meg så kan de som tegnet Profeten()Må fred være med han)s bilde kan like gjerne tegne 1000 sånne til! Ingen av dere har sett Profeten, så det som ble tegnet er vel ansiktet til den som tegnet det! Og han kommer til å få det han fortjener for… Read more »

Anders
Anders
12 years ago

Det er et tankekors at en gruppe i befolkningen som utgjør 2,8 prosent gjør seg til den grad gjeldende som muslimer gjør. Det er jo ikke en dag som går uten at vi hører om muslimer og deres problemer, ønsker, håp, følelser av krenkethet, diskriminering, forbigåelse osv. osv. Det tar jo ikke slutt, alltid et eller annet. Nå denne demonstrasjonen som jo var fredelig, men at de ennå ikke kan begripe og/eller akseptere at religion ikke har noen særstilling her i landet er litt urovekkende. Hva når de utgjør 5 prosent av befolkningen ? 7 prosent ? 10 prosent ?… Read more »

Til alle som ga frekke kommentarer
Til alle som ga frekke kommentarer
12 years ago

Dere rasister sier at vi skal dra tilbake til landene våres.. gi oss skattepengene våres, så tar vi første flyet.. Og husk.. Dere er også avhengige av oss..Mann kan ikke klappe med bare en hånd.. Dere sitter her anonymt og gikk frekke kommentarer.. Dere sier at alle muslimer er terrorister.. Hva med de barna som er blitt drept i afghanistan.. Hva med de muslimene som blir drept i palestina.. Det er dere som er terrorister som skriver så stygt om oss muslimer..tenk på det..Hva med karrikaturtegningene? Vi har respekt for vår kjære profet Muhammad(være fred med han).. Er det ikke… Read more »

Weedar
Weedar
12 years ago

Norge er et svært sekularisert land. Mange vet praktisk talt ingen ting om religion, utover det lille de trenger å vite for å holde på fordommene og betrakte religiøse medborgere som idioter. Det gjør at de færreste forstår hvordan det oppleves at andre tråkker på det en selv akter for hellig. Og derfor føler en seg ekstra modige når en høyt (og populistisk) hever ytringsfrihetens flagg i slike saker. Typisk norsk altså. Også de brune reaksjonene under er heilnorske. Jeg blir kvalm, men vil ikke nekte religionsfiendlige og sneversynte mennesker å ytre seg. Jeg er ytringsfrihetsfundamentalist og støtter derfor dagbladets… Read more »

Leirbag
Leirbag
12 years ago

«“- Det er misbruket av ytringsfriheten vi reagerer på. Det vi gjør er ikke noe brutalt opplegg, men vi vil vise at vi er imot at våre verdier blir misbrukt, sier en av sjåførene, Rashad Munir”.» Misbruk? Javel, så følgende er saken: Muslimer har et «forbud» mot bilder av sin profet. Vi andre har ikke det. Om de vil tre sin religion ned over hodet på andre (les: At andre skal følge deres religion fordi DE blir krenket om VI ikke gjør som de) så misbruker de sin religion. Så enkelt kan det si. Alle som ikke liker noe andre… Read more »

Khurram
Khurram
12 years ago

Yteringsfrihet gjelder for oss men ikke for dere utlendinger. Disse bilder og mobbing av muslimer har INGEN ting med yteringsfrihet å gjøre. Det er ikke snakk om å tegne noen men hva disse tegninger viser. Hvis dere er så glad i yteringsfrihet hvorfor truet Norge tysk blad i å publisere bilder og annet shit om Mette Marit ? Hvorfor skal Norge bruke så mye penger på å få slutt på mobbing i skoler når barna får topp opplæring av norges største aviser og pst ? Tenk at du går i oslo sentrum og synes xxx person er stygg/dum whatever går… Read more »

Khurram
Khurram
12 years ago

Jeg blir veldig deppa av å lese all innlegg mot muslimer. Jeg forslår at dere sparker alle fra transport, helse , IT , utesteder osv. Skaff heller polakere og romaniere. Når det gjelder muslimer og terrorister hvis du kaller meg terrorist for å stå mot sånne saker så ja jeg er terrorist http://www.defence.pk/forums/national-political-issues/13057-dr-afia-siddiqui-grey-ghost-lady-bagram.html Dr Afia var på til flyplassen for å reise hjem til Islamabad etter å vært på besøk hos sin mor. Hun og 3 av hennes barn ble bortført av amerkianere og flyttet til Afghaninstan. Resten kan dere lese selv men for å gjøre fortelling kort. 2 av… Read more »

Dan Gaute
12 years ago

Vel, nå har jeg lest disse kommentarene også, og jeg må si at mange, spesielt muslimene her, ikke vet hva ytringsfrihet er. VI HAR LOV OG PRINTE MUHAMMED KARIKATURENE UTEN AT DERE SKAL SPRENGE OPP EN BYGGNING; OG JA, DERE HAR RETT TIL Å DEMONSTRERE MOT TEGNINGENE. Det er yttringsfrithet, men at muslimer sier at vi misbruker yttringsfrihet, det ordet der skulle ikke ha finnes. Man misbruker ikke yttringsfrihet. Liker dere ikke Norge, og vår yttringsfrihet, så trenger dere ikke å komme her, så enkelt er det. Jeg er langt ifra rasist, selvom jeg blir beskyldt for det hvis jeg… Read more »

2010 N
2010 N
12 years ago

Det er ikke folket i Norge som vil ha muslimer hit, det er politikerne. De lever adskilt fra «hvermansen» og ser ikke problemene som oppstår. Heldigvis er oppslutningen til Venstre, SV o.l. synkende.

En typisk historie fra nåtiden;
Når de liberale SV-damene sitter på Grunerløkka, med sin kaffe-latte, må de etterpå ringe venninner før de går hjem, pga. faren for vold eller voldtekt…

Moskus
Moskus
12 years ago

Jeg er ateist og også dypt krenket, akkurat som muslimene. Jeg reagerer særlig på begrepet «vantro», og det som står i Koranen og Bibelen om hva som skal skje med oss «vantro»,som jeg da regner med betyr noe sånt som «de som ikke tror på noen gud». Det er fryktelig mange av oss, vi utgjør faktisk flertallet i Norge, og i hver eneste moske og kristen forsamling i Norge, langer dere ut mot oss, både på muntlig basis, og skriftlig. I bøkene deres, Koranen og Bibelen, står det at vi skal «brenne i helvete» og «utslettes på dommedag». Det reagerer… Read more »

2010 N
2010 N
12 years ago

Det snakkes mye om RESPEKT og ÆRE!
Respekt for hvem? For kvinner, jenter, norske jenter i sommerklær? Fortjener de respekt? Unge damer som vil gifte seg med hvem de vil? Skal de få respekt for deres valg?

Jon
Jon
12 years ago

Jeg vil sterkt oppfordre alle liberalister å melde seg inn i Friborgerforbundet så raskt som overhodet mulig, og vært gjerne litt ivrig med å rekruttere andre individualister med i Forbundet også!

Friborgerforbundet er en individualistisk livssynsorganisasjon for ALLE som onsker aa bestemme over eget liv. Dvs, uavhengig av parti.

Mer om friborgerforbundet:

http://www.friborgerforbundet.no

Anonym
Anonym
12 years ago

Slutt å spamme, Jon!

Jesus
Jesus
12 years ago

Sykt at dere skal krangle om alt mulig. La meg fortelle dere en liten hemelighet. muslimer, kristene, jøder, samme faen. Dere tar feil hele gjengen!!. Du lever til du dør og det skjer ikke en dritt etterpå. pliz a!!,, kom med et bevis på at noe av det dere tror på stemmer? Lattelig at dere ikke har funnet ut det enda, vet at mAnge av dere egentlig har sjønt det, men ikke tør å komme «ut av skapet». cA 80% av alle mennesker som er religiøse tipper jeg. det er skremende det. 6 miliarder, så er ca 5 av de… Read more »

Leirbag
Leirbag
12 years ago

Kan noen vennligst ta opp følgende kommentar til diskusjon: Du blir ikke krenket av andre, men du lar deg krenke av andre fordi du tar deres ytringer personlig. OG nei, man kan ikke misbruke ytringsfriheten. Om jeg vil tegne, male eller bæsje Muhammed, så gjør jeg det så mye som jeg vil. Hvorfor jeg gjør det er ikke relevant (mao, om jeg gjør det fordi jeg vil eller fordi jeg VET at mange muslimer tar seg nær av det er ikke sakens kjerne) Så alle dere som blir så fryktelig støtt av andres ytringer, lås dere inne i deres egne… Read more »

Gus
Gus
12 years ago

Taxisjåførenes streik er egentlig en ikke-sak for folk flest. Men jeg vil si til dere som hevder at askjonen var legtim: Det var den ikke! Aksjonen rammer selvfølgelig kundene, men først og fremst er en slik aksjon svært illojal mot taxisentraler som administrer trafikken, og mot arbeidsgiver (for de som ikke kjører egen bil). Dessuten er det grovt kontraktsbrudd ift. avtale med løyveutsteder, i dette tilfelle Oslo kommune. I tilegg er det usolidasisk overfor kollegaer som ikke ønsker å delta. Ingen kan bestemme seg for å legge ned arbeidet i 3 timer uten at abeidsgiver eller fagforening har godkjent aksjonen.… Read more »

Pleym
Pleym
12 years ago

Så du har aldri hørt om fagbevegelsens politiske streiker?

Gus
Gus
12 years ago

Pleym, du må lese det jeg skriver. Det jeg sier er at jeg ikke har hørt om en 3 timer lang streik som ikke er godkjent eller organisert av fagforening eller forbund. Alternativt kan selvfølgelig arbeidsgiver godkjenne en slik markering. Slik jeg har forstått det forelå ingen slike godkjenninger for taxisjåførenes aksjon.
Uten dette har ikke aksjonen legitimitet, og er følgelig ulovlig. Dette er iht. de regler som regulerer abeidslivet her i landet.

nova nada
nova nada
12 years ago

skakke ta taxy med muslimsk sjåfør,,, kler på meg mye klær og regner att jeg må gå… har fått utdelt beint til og bruke, liker di ikke norge så dra ditt di hater så mye

Weedar
Weedar
12 years ago

Gus: Hvordan skal de kunne aksjonere da? Det nytter jo ikke at de og andre sympatisører lar være å kjøpe blekka, i og med at staten tar pengene deres med makt (skatt) og gir dem til Dagbladet som pressestøtte… Midt i denne ytringsfrihetsgreia så er det viktig å huske at denne «avisen» er finansiert med skattepenger blant annet fra muslimer som finner innholdet støtende.

conn1
conn1
12 years ago

Taxi !
Denne bør dere ta en titt på , dette er hva som møter deg i USA Minneapolis (vet ikke om det har forandret seg nå ).

http://www.youtube.com/watch?videos=YIYI8JXcibg&v=re5c4E-gpqc&playnext=11&playnext_from=TL

Rimlig skremmende spør du meg !

Fra arkivet