Ukategorisert

Hasj på polet?

Ikke en optimal løsning, men langt bedre enn forbudslinjen.

Det er Willy Pedersen, professor i sosiologi, og Marie Smith-Solbakken, instituttleder ved Universitetet i Stavanger, som ønsker kontroll av markedet, blant annet med salg på steder som har fått bevilling, ifølge Aftenposten.

Duoen lanserer en gammel tanke, en ordning som Norge har på omsetning av vin og brennevin. Langt fra perfekt, men bedre enn forbudslinjen. Vinmonopolet sikrer en begrenset og kontrollert tilgjengelighet av sterke alkoholholdige drikkevarer. Nesten alle stortingsrepresentantene mener Vinmonopolet er et fornuftig virkemiddel og er det fornuftig på alkohol, må det være like fornuftig på narkotika.

Liberaleren vil dra politikken lengre, men det er ikke mange som ønsker fri omsetning uten politiske reguleringer. Derfor er vi mer enn fornøyde når fagfolk kommer med utspill som på sikt gir politikken en bedre kurs.

Tags:

6 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Anonym
Anonym
12 years ago

På 1800-tallet ble stoff solgt reseptfritt på apoteket, og 1,3% av befolkningen var avhenige. Etter å ha brukt over en trillion dollar på narkokrigen, har vi fortsatt 1,3% avhengige. I land der mange midler selges reseptfritt fortsatt fungerer ting utmerket.

En fullstendig legalisering uten restriksjoner, slik Liberaleren formodentlig ønsker, kan derfor fungere. Dette ligger dog såpass langt utenfor rekkevidde, at jeg tror vi får nøye oss med statlige rusmonopoler og legeordinerte harde stoffer inntil videre. Det er allerede et stort fremskritt fra den galskapen vi bedriver i dag.

Unknownrebel
12 years ago

Cannabispreparater ble ifølge wikipedia solgt på norske apotek frem til 1965.

http://no.wikipedia.org/wiki/Cannabis_(medisin)#Cannabis_i_Norge

Cannabisforbudets historie, fra USA på 30-tallet til Norge idag er fullstendig absurd lesning.

Blant de første grunnene gitt for et forbud, var påstanden om at brukerne ble forvandlet til ravende gale voldsmenn.

Og under den kalde krigen ble det påstått at kommunistene smuglet inn stoffet for å forgifte amerikansk ungdom. Da ble brukerne apatiske pasifister.

Anonym
Anonym
12 years ago

Jack Herer har en god beskrivelse av bakgrunnen for forbudet i sin The Emperor Wears No Clothes

http://www.jackherer.com/chapter05.html

Forbudets historie er godt oppsummert her

http://www.drugwarrant.com/articles/why-is-marijuana-illegal/

Amerikanerne vet dette, noe denne videoen viser

http://tv.mpp.org/shorts/why-is-marijuana-illegal/

leirbag
leirbag
12 years ago

Alle som kan sin historie vet at det var økonomiske krefter som jobbet for kriminalisering. OG at de fikk viljen sin.

Og at politikere alltid gir etter for pengekreftene (og om de ikke gjør det forsvinne de som regel etter sin første periode som folkevalgt)

Sånn er systemet. Overalt.

Og sånn vil det fortsatt være til vi tar til våpen!

Anonym
Anonym
12 years ago

USA har ikke råd til kriføring på flere fronter, jeg tror all narkotika vil bli legalisert ganske snart. Bare se hva pressen i USA skriver om dagen.

Ole
Ole
12 years ago

burde blitt solgt på pole, det hadde nok redded monge røykeres liv, som er i et kriminelt nettverk som de vil utav, men sliter for de liker rusen så godt.
det er et fredelig rus middel, og realitivt svakt som skaper indre ro og bare fyskisk vanedannende.
Det går fint ann å fungere i samfunne, men forbude får de til å gå inni kriminelle og blodtørste miljø får litt røykings, og bare det kan gi mer bivirkninger enn mye annet.
det er ikke bra for helt normale statsborgere.

Fra arkivet