Ukategorisert

FrP fraværende i Oslo

da «Stopp datalagringsdirektivet» arrangerte demonstrasjon foran Stortinget idag. Greit oppmøte, bra appeller, stor forbrødring og strålende vær.

Stopp DLD-leder Lars-Henrik Michelsen har lov til å være fornøyd. Demonstrasjoner i Oslo, Bergen, og Trondhjem. Stort engasjement i vakkert vårvær. Det gjenstår å se om aksjonsviljen er like sterk når Stortinget skal avgjøre det hele – i surt høstvær i oktober/november.

Jeg skulle ønsket meg større oppmøte, og anbefalte tidlig at de mange ungdomsorganisasjonene som er med i StoppDLD-nettverket måtte mobilisere til denne dagen. Selv om programmet ikke var kjent da datoen ble valgt. Bannerbe til Unge Venstre, Unge Høyre og Sosialistisk Ungdom var synlige under dagens demonstrasjon i Oslo. Men jeg skulle gjerne sett flere folk. En helt full Eidsvolls plass hadde gjort seg.

Det mest bemerkelsesverdige mener jeg likevel er at den brede koalisjonen bak StoppDLD ikke ble synliggjort gjennom appellantene. FrP hadde ingen med, til tross for at de på et tidlig tidspunkt ble bedt om å stille med sjefen selv. FrP er tross alt det største av partiene på Stortinget som er mot direktivet. Med dette følger et ansvar. Også et ansvar for å vise at noen på høyresiden tar rettsstatsprinsipper, personvern og grenser for statens makt på alvor. Derfor gir jeg honnør til stortingsrepresentant Tord Lien, som deltok på markeringen i Trondhjem. La meg også ta med på plussiden at FpU på sin hjemmeside oppfordret folk til å delta.

Til tross for at FrP ikke hadde appellant var høyresiden sterkt tilstede både på podiet og blant publikum. Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen er blant en håndfull folkevalgte for partiet som er klare motstandere av direktivet. Han var dagens konferansier.

Røe Isaksens introduksjoner av de fem appellantene kunne vært holdt som selvstendige appeller, så klar og sterk var han.

003 - Kopi

Første appellant var Geir Pollestad, stortingsrepresentant for SP og medlem av styret i StoppDLD. Han poengterte at for SP er datalagringsdirektivet ingen EU-sak, men han mistenkte at tilhengerne av datalagringsdirektivet til et EU-spørsmål.

Venstres parlamentariske leder og kommende leder Trine Skei Grande var neste appellant. Hun gikk rett til den franske revolusjon i 1789, og poengterte at de menneskerettighetene og ideene som der vant frem må vi fortsatt sloss for idag, mer enn 200 år senere. Venstre var det første norske partiet som tok stilling til – og mot – datalagringsdirektivet. Allerede i 2006. Skei Grande kunne ha undret seg over hvordan noen av de andre appellantene fremstilte kampen for personvern som noe nytt, som skal videreføres når kampen mot datalagringsdirektivet er vunnet. Venstre har helt siden Lars Sponheim kom på Stortinget i 1993 markert seg sterkt for et sterkere personvern.

Den ene av de to appellantene som likevel grep meg personlig sterkt, var Aslak Sira Myhre. Leder for Litteraturhuset, kommunist og tidligere leder for Rød Valgallianse (nå Rødt).

Grunnen er de to aspektene Sira Myhre hadde; allerede få uker gammel ble han registrert av overvåkningspolitiet første gang. Bilder av ham i barnevogn havnet i mappen faren hadde i Overvåkningspolitets arkiv. Senere fikk han en fyldig mappe selv. Sira Myhre mente han har vært overvåket nærmest hele livet. Ikke fordi han har vært kriminell, men på grunn av hans politiske holdninger.

Det andre aspektet var at kommunister ikke bare føler overvåkning på kroppen. Sira Myhre påpekte at noen av de verste overvåkningsregimene i verden har gjort dette i kommunismens navn. Han nevnte konkret Nord-Korea som eksempel.

I motsetning til Senterpartiets Pollestad mente Sira Myhre at dagens tema hadde alt å gjøre med EU. Uten EU intet datalagringsdirektiv. Han påpekte at da EØS-avtalen ble innført i 1992/93 ble «vi» lovet at den ikke skulle være noen husmannskontrakt. Det skulle ikke være nødvendig å godta alt som kom fra EU. Sira Myhre mente det var på tide at noen holder det løftet.

I det fine vårværet innvilget arrangerene en timinutters pause, og oppfordret publikum til å snakke med hverandre. Mange benyttet også anledningen til å signere på «Folkets høringsuttalelse mot datalagringsdirektivet». Du kan også signere på høringsuttalelsen. Over 3 600 personer har signert så langt. Mandag er siste frist.

Mange ville signere Folkets høringsuttalelse
Mange ville signere Folkets høringsuttalelse

Den nest siste appellanten var fylkesleder Tage Petterson i Østfold Høyre. Farmann-TV har lagt ut hans appell på YouTube.

Tage Petterson (H) med innstendig bønn om hjelp
Tage Petterson (H) med innstendig bønn om hjelp

Petterson var åpen på at det nok er Høyre som vil avgjøre om datalagringsdirektivet blir innført i Norge eller ikke. Han skulle gjøre så godt han kunne for å dra eget parti i riktig retning, og ba om hjelp fra alle utenfor Høyre. Det spørs om folk utenfor Erna Solbergs parti kan overbevise hennes partifeller – hvis de ikke lar seg overbevise av formuleringene om personvern i eget program. Les programformuleringene som bør overbevise Høyrefolket – hos Vampus.

Hvorfor er det så stille fra Høyre i denne saken som burde gå rett til hjertene hos Høyre-folk? Det er nok flere enn meg som lurer. Som en kjent Høyre-person blant dagens tilhørere sa det: – Så mye av appellene holdt her idag kunne vært sagt av Høyre-folk. Det er verdier som gjorde at jeg meldte meg inn i Høyre. Og så ligger Høyre så lavt i terrenget. Det er bare pinlig.

Den siste appellanten var SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell. Hans appell ligger også på YouTube. Lagt ut av Farmann-TV. Også Solhjell poengterte den brede alliansen bak StoppDLD, og at her var det folk som knapt var vant til å gå i de samme demonstrasjonstogene, eller være på samme plen.

SVs parlamentariske leder
SVs parlamentariske leder

Solhjell har også omtalt demonstrasjonen på egen blogg.

Konferansier Torbjørn Røe Isaksen avsluttet med en klar oppfordring til publikum. Farmann-TV har også lagt ut denne på YouTube.

Blant publikum kunne du også se enkelte med StoppDLD-symbolet på sine t-skjorter. La oss håpe sommeren blir varm og lang, og mange bidrar med penger til StoppDLD. Slik at mange t-skjorter kan bli laget og distribuert.

Logen delvis skjult bak korslagte armer
Logen delvis skjult bak korslagte armer

Hvis du ikke har gjort det er det på høy tid at du signerer Folkets høringsuttalelse mot datalagringsdirektivet. Du kan også melde deg inn i StoppDLD. Husk at det er en organisasjon uten ansatte, med bare frivillige – som gjør en innsats basert på idealisme og et brennende engasjement for personvern og privatliv – mot overvåknings- og kontrollsamfunnet.

Du kan også melde deg inn i StoppDLDs Facebookgruppe.

En av dem som har omtalt dagens demonstrasjon i Oslo, er Anders Brenna. Han er forøvrig blant søkerne til å overta som sjef for Datatilsynet efter Georg Apenes. Kanskje den mest kvalifiserte av dem alle.

Bloggen Frank Eivinds verden har også blogget om dagens demo i Oslo, og lagt ut de appellene Farmann-TV manglet; Pollestad (SP), Skei Grande (Venstre), Sira Myhre,

NRK omtalte demonstrasjonen i Trondhjem.

Det du har å skjule behøver ikke være ulovlig, bare privat.
Det du har å skjule behøver ikke være ulovlig, bare privat.

Mest lest

Arrangementer