Ukategorisert

16-åringer vil få stemmerett

En gang i fremtiden vil også 16-åringene få stemme ved valg. Forsøksordningen i 2011 kommer til å bli vellykket og da har ikke motstanderne mange argumenter på lager.

Stortinget debatterte i dag stemmerettsalderen. Kun 12 representanter stemte for stemmerett for 16-åringene. 12 representanter er lite, fordi et overveldende flertall på Stortinget ønsker at unge borgere skal betale skatt og avgifter. Det politiske flertallet mener også at 16-åringer skal få straff ved ulike lovbrudd. Er 16-åringene gamle nok til disse byrdene, bør de også få påvirke skattenivået og strafferammene.

Unge Venstre har jobbet for lavere stemmerettsalder i mange år. Anne Solsvik var, ifølge Ungevenstre.no, skuffet etter debatten. Trøsten får være at fremtiden kommer til å vise at 16-årsgrense ved valg, ikke var så dumt likevel.

Tags:

7 kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Fredrik Meyer
11 years ago

Det mest naturlige ville vært at alle som betaler skatt, har stemmerett (slik at man selv kan være med å bestemme hva egne penger går til).

Pleym
Pleym
11 years ago

Meyer, det er en idé andre også har vært inne på: Skattekonsumenter har en egeninteresse i hvem som styrer, og man bør derfor seriøst vurdere om ikke kunne skatteytere burde ha stemmerett alene – eller en ekstrastemme for å nulle ut skattekonsumentenes innflydelse.

IvarE
IvarE
11 years ago

Jeg ser ikke hvorfor det skal være så viktig eller riktig for noen at 16-åringer får stemmerett. Stemmerett bør følge myndighetsalder.

Akkurat som kriminell lavalder, mulighet for å velges inn i kommunestyre, kjøp av sprit på polet, familiegjenforening, mopedførerkort, osv. *burde* følge myndighetsalder.

Per Aage Pleym Christensen
Editor
11 years ago

Er det nødvendigvis slik at alle er for myndighetsalder, da?

Tenk efter hva du har lov til å gjøre når, og hva du ikke har lov til å gjøre.

Du kan altså jobbe og betale skatt, men ikke være med å velge de som skal bestemme over pengene dine. Det er direkte i strid med innholdet i prinsippet «no taxation without representation».

IvarE
IvarE
11 years ago

Ser den, men de fleste 16-åringer betaler altså ikke skatt. 🙂 Og ett sted må grensen settes, enten det er i form av alder eller på annen måte. “No taxation without representation” er et greit kamp-prinsipp/slagord på region/gruppenivå, slik det ble brukt i de britiske koloniene på 1700-tallet, men er dessverre helt håpløst på individnivå. Både fordi du kun after the fact kan avgjøre om en person har betalt skatt og dermed gjort seg «verdig» til stemmerett i forkant, hvilket ville være tilfelle for 16-åringer, og fordi du ville frata folk som av en eller annen grunn ikke kan betale… Read more »

Mari
Mari
11 years ago

Altså, hvis jeg har forstått det: Du må være 21 for å kjøpe sprit, men bare 18 for å kjøre bil. For å medbestemme norsk politikk trenger du bare være 16, men du må være 18 for å sitte i kassen på Rema. Men hvis du vil bli mor, er det ingen nedre aldersgrense – 12-13 år går helt fint, vel og merk hvis du har født ungen selv.
Blir disse aldersgrensene bestemt ved hjelp av terninger?

trackback
10 years ago

[…] vanskelig å se det. For å ta et eksempel på hvor veien kan gå om man er villig til å gå den. Å betale skatt er en viktig bærebjelke i ethvert samfunn. Enten om det er lite som betales eller mye. Viktige […]

Fra arkivet